Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ένα 24ωρο, δύο συμπεράσματα

Published

on

 

 

Ένα περίπου 24ωρο από την ανακοίνωση της παραίτησης Τσίπρα, δύο πράγματα αντιληφθήκαμε, σε γενικές γραμμές.

Το πρώτο ήταν ένας λογικός αιφνιδιασμός και μία, εξίσου λογική, αμηχανία για τα στελέχη του κόμματος. Το έδειξαν ή όχι (μέσω των δηλώσεων που έγιναν), δεν έχει σημασία. Σημασία έχει πως λίγοι περίμεναν αυτή την παραίτηση και κανένας δεν μπορούσε να πει τι θα γίνει την «επόμενη μέρα». Ούτε καν ένας οδικός χάρτης διαδικασιών δεν υπάρχει ακόμα, πόσο μάλλον μία πλήρης εικόνα των υποψηφίων «διαδόχων» και της δυναμικής τους. Μπορεί ήδη στο μυαλό πολλών, πρόσωπα όπως της Έφης Αχτσιόγλου ή του Αλέξη Χαρίτση να μοιάζουν οι λογικοί συνεχιστές, όμως θα κυλήσει ακόμα αρκετό νερό στο αυλάκι μέχρι να δούμε πως θα διαμορφωθεί το εσωκομματικό προεκλογικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι απολύτως, λογικό.

Κάποια στιγμή είχαμε γράψει σε αυτή εδώ τη στήλη, ότι στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο «προεδροκεντρικό» κόμμα. Η αναρρίχησή του στα «ψηλά πατώματα» έφερε την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ήταν και ο κυρίαρχος μέσα στο κόμμα. Η ΝΔ έχει περάσει τη «βάσανο» της αλλαγής προέδρου πολλές φορές, το ΠΑΣΟΚ λιγότερες αλλά και αυτό έχει ξεφύγει πλέον από την «εξουσία του ενός», το ΚΚΕ πάντοτε υπήρξε ένα κόμμα στο οποίο ο Γραμματέας ήταν «πρώτος μεταξύ ίσων». Έτσι, από τα κόμματα που έχουν εδραία παρουσία στα πολιτικά πράγματα τις τελευταίες δεκαετίες, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το «δημιούργημα του Τσίπρα». Και τώρα, αυτό το δημιούργημα πρέπει να «απογαλακτιστεί» από την λαμπερή προσωπικότητα του αρχηγού της. Δύσκολο… Πολύ δύσκολο.

Το δεύτερο που αντιληφθήκαμε, είναι πως όλοι με κάποιον τρόπο εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα βάλει τέλος στο προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο, απλά… αλλάζει κεφάλαιο. Σύντομα θα φανεί τι σημαίνει το «παραμερίζω», παράλληλα όμως «θα είμαι παρών». Πέρα από αυτό όμως, όλοι πιστεύουν πως ο Αλέξης… κάτι ετοιμάζει. Το γράψαμε και χθες. Στα 48 του, μόνο «απόστρατος» δεν μπορεί να θεωρηθεί. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα σχηματοποιηθεί αυτό, μένει να φανεί. Τα σενάρια είναι ήδη πολλά. Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, σε αναμονή μίας «αναβάπτισης» ή και… ιδρυτής νέου κόμματος.  Ίδωμεν.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement