Connect with us

Διεθνή

Μακαρένα Ολόνα: Η διψασμένη για εκδίκηση Ισπανίδα «Λεπέν» που απειλεί να φέρει τα πάνω κάτω

Published

on

Η 44χρονη πολιτικός και δικηγόρος Μακαρένα Ολόνα, το διάστημα 2019-2022 φώναζε στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων όντας ένα από τα πιο χαρισματικά ηγετικά στελέχη του Vox.

Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2022 ενεπλάκη σε μια εσωκομματική κόντρα που οδήγησε στην έξοδό της από το κόμμα. Μάλιστα η αποχώρησή της έγινε αφότου το Vox την πρότεινε ως υποψήφια της στις περιφερειακές εκλογές της Ανδαλουσίας.

Η επίσημη εξήγηση τότε ήταν «λόγοι υγείας». «Μετά από τρεισήμισι χρόνια αφιερώνοντας σώμα και ψυχή, ήρθε η ώρα να κλείσω αυτόν τον κύκλο» είχε πει στην αποχαιρετιστήρια επιστολή της μετά την αποχώρησή της.

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Enric Juliana είχε σημειώσει πως «το φαινόμενο Ολόνα είναι η πρώτη σοβαρή ρωγμή σε ένα ερμητικά κλειστό κόμμα [Vox]».

Τον Φεβρουάριο του 2023, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης στο ισπανικό κανάλι La Sexta, η ίδια ισχυρίστηκε ότι την κυνηγούσε άγρια το Vox, την «ξεχώριζε ως εχθρό» και ότι το κόμμα αναζητούσε τον πολιτικό της «θάνατο».

«Είναι τρελός, πυροβόλησε» – Οι τελευταίες στιγμές του Ναέλ πριν τη δολοφονία

H Ολόνα σε σχολή ταυρομάχων

Το νέο κόμμα και η δημοφιλία της Ολόνα
Μόλις τον περασμένο Ιούνιο η Ολόνα ίδρυσε το δικό της κόμμα το Caminando Juntos (Περπατώντας Μαζί), ωστόσο τα σχέδιά της ανατράπηκαν όταν ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, προκήρυξε πρόωρες γενικές εκλογές για τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Έτσι η Ολόνα έπρεπε να επιταχύνει εντυπωσιακά την προεκλογική εκστρατεία.

Με λίγο χρόνο για ελιγμούς, το Καμινάντο Χούντος έχει δειλά δειλά απογειωθεί, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Euronews αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτό το αποσχισμένο κόμμα θα απειλήσει την ενότητα του Vox και την επιτυχία του στην κάλπη.

Υποστηριζόμενη από ορισμένους πρώην συναδέλφους του Vox, η Ολόνα κατάφερε να καλύψει τις εκλογικές απαιτήσεις σε δέκα ισπανικές επαρχίες, δίχως όμως να μπορέσει να «τρέξει» στη Μαδρίτη ή στη Βαρκελώνη.

Αναμφίλεκτα η Ολόνα έχει μπροστά της μια πολύ δύσκολη μάχη, με ορισμένους αναλυτές να λένε ότι αυτό είναι απόδειξη του «κρύου» που επικρατεί έξω από το Vox.

Μην την υποτιμάτε
«Θα είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτήν να επιτύχει ένα καλό αποτέλεσμα σε αυτές τις εκλογές, αλλά εάν το κόμμα της επιβιώσει, δεν θα υποτιμούσα αυτό που θα μπορούσε να κάνει μεσοπρόθεσμα», λέει στο Euronews ο δημοσιογράφος της El País Miguel González.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα μπορέσει να συγκεντρώσει μια μερίδα ψηφοφόρων του Vox και ένα άλλο μέρος του εκλογικού σώματος που είναι απογοητευμένο από άλλα κόμματα», προσθέτει.

Ο νέα ισχυρή γυναίκα της ισπανικής ακροδεξιάς είναι είναι γνωστή για τη σκληρή κριτική της στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, κατηγορώντας την για «γενοκτονία» για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού ή ότι θέλει να επιβάλει το μοντέλο της Βενεζουέλας στην Ισπανία.

Προκρίνει τη δημιουργία μιας κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» με τη συμμετοχή του στρατού. Είναι αντίθετη στους νόμους για την LGBT ή την έμφυλη βία.

Θα τραβήξει σίγουρα την προσοχή
Ο ειδικός πιστεύει ότι, τα τελευταία χρόνια, τόσο η ισπανική όσο και η ευρωπαϊκή πολιτική έχουν χαρακτηριστεί από απότομες αλλαγές.

Η Ισπανία θα μπορούσε να ακολουθήσει την τάση της Ιταλίας, όπου η σημερινή πρωθυπουργός, Τζιόρτζια Μελόνι, εξαπλασίασε τα αποτελέσματά της από 4,3% σε 26% των ψήφων στις τελευταίες γενικές εκλογές, και έγινε η δύναμη με τις περισσότερες ψήφους του δεξιού μπλοκ.

Ενώ κάποιοι είναι πεπεισμένοι ότι η δημοτικότητα της Ολόνα θα μεταφραστεί τελικά σε ψήφους, άλλοι το αμφισβητούν.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να τραβήξει την προσοχή, αλλά δεν ξέρω αν αυτό θα της δώσει πιθανότητες να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό. Το δεξιό κίνημα στην Ισπανία είναι πολύ ενωμένο, επομένως θα είναι πολύ περίπλοκο για την Ολόνα να κερδίσει ψήφους εκεί. Πιστεύω ότι η πολιτική της δράση θα στοχεύει σε απογοητευμένους ψηφοφόρους και όχι σε ψηφοφόρους του Vox», λέει στο Euronews ο αναλυτής Martínez-Vares.

«Τσιμουδιά» – Η στρατηγική του Vox έναντι της Ολόνα
«Η αποχώρηση της Ολόνα από το Vox σήμαινε ότι το κόμμα έχασε τη μεγάλη γυναικεία αναφορά του και απέκτησε έναν εχθρό με δίψα για εκδίκηση», δήλωσε στο Euronews ο πολιτικός αναλυτής και διευθύνων σύμβουλος της Rebellious Words, Santiago Martínez-Vares.

Το Vox, προκειμένου να την αντιμετωπίσει προσπάθησε να την αγνοήσει με κάθε τρόπο. Φερ ειπείν, όταν ρωτήθηκε ο ηγέτης του Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ για το κόμμα της Ολόνα, εκείνο αποκρίθηκε «Ας μιλήσουμε για σοβαρά πράγματα».

Μετά την ίδρυση του Caminando Juntos, επικράτησε σιωπή στα κεντρικά γραφεία του Vox. «Όταν το Vox συνειδητοποιεί ότι υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο, επειδή θα μπορούσε να διαβρώσει τους υποστηρικτές του, το κόμμα το αγνοεί και προσπαθεί να το κάνει όσο πιο απαρατήρητο γίνεται», λέει ο δημοσιογράφος Γκονζάλεζ.

«Αυτό ακριβώς κάνει ο Αμπασκάλ με την Ολόνα. Ξέρει ότι με την απευθείας επίθεση της θα την αναγνώριζε, επομένως απλά την αγνοεί». Ωστόσο ο Γκονζάλεζ σημειώνει πως «αυτό δείχνει ότι μάλλον ανησυχεί [Αμπασκάλ] για τον απόηχο που θα μπορούσε να έχει το κόμμα της».

Το φύλο της ίσως παίζει ρόλο
Ο Ισπανός δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι το κόμμα της Ολόνα θα μπορούσε ακόμα να εδραιωθεί στην ισπανική πολιτική σκηνή, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ήδη ένα ακροδεξιό κόμμα.

«Στην Ιταλία, υπάρχουν δύο ακροδεξιοί σχηματισμοί: «Lega» και «Fratelli d’Italia». Στη Γαλλία, βρίσκουμε επίσης δύο από αυτούς: το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, «Rassemblement national» και το κόμμα του Éric Zemmour. Δεν θα απέκλεια ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η Ισπανία θα μπορούσε να έχει και δεύτερο κόμμα».

Το φύλο της μπορεί επίσης να βοηθήσει την Ολόνα, καθώς κανένα ισπανικό δεξιό πολιτικό κόμμα δεν έχει επί του παρόντος επικεφαλής γυναίκα.

«Στην Ευρώπη, υπάρχουν ακροδεξιά κόμματα που ηγούνται γυναίκες, ενώ στην Ισπανία, η φιγούρα του Αμπασκάλ αρχίζει να γίνεται λίγο πολύ ντεμοντέ για μια σύγχρονη χώρα. Αυτό θα μπορούσε να δώσει στην Ολόνα μια ευκαιρία και να αφήσει ένα κενό για το πάρτι της», προσθέτει ο Γκονζάλεζ.

in.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement