Connect with us

Ελλάδα

Αναμένουν τον Οδικό Χάρτη-Μείωση της φορολογίας  και γενναία ρύθμιση οφειλών ζητούν επαγγελματοβιοτέχνες από Χατζηδάκη

Published

on

Η συνάντηση του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ με τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι και έπεται των επαφών που είχαν τα προηγούμενα 24ωρα ενόψει των Προγραμματικών Δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Αχαΐας Δημήτρη Νικολακόπουλο, «η εκλογή της νέας κυβέρνησης κλείνει έναν μεγάλο κύκλο αβεβαιότητας ο οποίος προσέθεσε και νέα προβλήματα όπως η πτώση τζίρων στο εμπόριο και την εστίαση, στη ήδη υπάρχοντα, την ακρίβεια και την αβεβαιότητα για το μέλλον της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητες».
Οι μικρομεσαίοι δεν αναμένουν βέβαια ότι μπορεί να λυθούν τα προβλήματα σε σχέση με αιτήματα που έχουν ήδη κατατεθεί σε Υπουργεία όπως το Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θεωρούν όμως ότι αρχής γενομένης από τις Προγραμματικές μέσα στο μήνα και ενόψει της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, το τοπίο θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει.
«Η κυβέρνηση έχει συνδέσει το θέμα της μείωσης της φορολογίας με τα έσοδα. Το επόμενο δίμηνο είναι κρίσιμο, ο τουρισμός καλείται να κλείσει τρύπες και οι φορολογούμενοι να τελειώσουν τις δηλώσεις και την εκκαθάριση των φόρων. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι πρέπει να κλείσει το μέτωπο με τη φοροδιαφυγή για να ακούσουμε κάποια ευχάριστα στη ΔΕΘ. Είναι ζήτημα βέβαια του Υπουργείου και της ΑΑΔΕ όσον αφορά τα έσοδα, εμείς αυτό που θέλουμε είναι να υπάρξει ρητή δέσμευση ότι οι μικρομεσαίοι δεν θα είναι το εύκολο θύμα κάθε φορά που δεν κλείνουν με θετικό πρόσημο οι εισπράξεις του κράτους αλλά και των Ασφαλιστικών Ταμείων» καταλήγει ο κ.Νικολακόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι ο μπλε φάκελος που παρέλαβε ο Κωστής Χατζηδάκης περιλαμβάνει και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 22% σε 20% από το 2025 (εισοδήματα του 2024).
Τέλος Επιτηδεύματος
Κατά τη συνάντηση της ΓΣΕΒΕΕ με τον κ.Χατζηδάκη σήμερα θα τεθεί το θέμα νέας ρύθμισης 36, 72 δόσεων και της άμεσης κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος. Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν, απαλλαγή από το τέλος δικαιούνται μόνο επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αύξησαν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μετά την 1/9/2022 οι οποίες μέχρι μεθαύριο Πέμπτη 7/7/2023 θα πρέπει να λάβουν και το σχετικό email από την ΑΑΔΕ. Εάν δεν το λάβουν θα έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ένσταση έως τις 28 Ιουλίου.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, μέχρι το τέλος του 2023 δεν θα υπάρχουν τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης.
Ταμείο Ανάκαμψης
Στο μεταξύ, Επιμελητήρια, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ ζητούν από την κυβέρνηση μέτρα για την στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου λόγω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού εδώ και 1,5 χρόνο. Η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή κοινοτικών προγραμμάτων προκειμένου να τύχουν χρηματοδοτικής στήριξης όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις με βασικό άξονα τις επιχορηγήσεως του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Τα επόμενα τέσσερα χρόνια τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό τον επιχειρηματικό χάρτη. Το πεδίο είναι πρόσφορο για να επιτευχθεί έως το τέλος της δεκαετίας ο στόχος της σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με τις προηγμένες ευρωπαϊκές» σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Γιώργο Καρανίκα ο οποίος έθεσε ήδη το θέμα στον κ.Χατζηδάκη.
Επιχειρηματικά Πάρκα
Επίσπευση μέτρων για την ανάπτυξη της χώρας και φορολογική σταθερότητα ζήτησε χθες από τη νέα κυβέρνηση η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων η οποία παρενέβη και στο θέαμα της ανάπτυξης των Επιχειρηματικών Πάρκων επισημαίνοντας πως «θεωρεί ότι η νέα κυβερνητική περίοδος θα πρέπει να είναι περίοδος δημιουργίας τομών και σε αυτό το πεδίο, στα οικονομικά προγράμματα συγχρηματοδότησης, τη νομοθεσία και την οργανωμένη δόμηση των επαγγελματικών εγκαταστάσεων γενικότερα».
ΕΝΘΕΤΟ ΣΠΑΣΜΕΝΟ

Ροή ειδήσεων

Advertisement