Connect with us

Ελλάδα

Συνεχίζεται ο εφιάλτης σε Δυτική Αττική και Λουτράκι – Πώς εξελίσσονται τα πύρινα μέτωπα

Published

on

Ο πύρινος εφιάλτης στη Δυτική Αττική και στην Κορινθία συνεχίζεται  με τα μέτωπα της φωτιάς να έχουν λάβει λόγω και των ισχυρών ανέμων επικίνδυνες διαστάσεις.

Η κατάσταση, σύμφωνα με την πυροσβεστική είναι δύσκολη, καθώς η φωτιά εκτείνεται σε μέτωπα πολλών χιλιομέτρων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και εναέρια μέσα. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα στα Δερβενοχώρια κινήθηκε την Τρίτη προς τη Μάνδρα, περνώντας από πολλούς οικισμούς, απανθρακώνοντας σπίτια και οχήματα. Η φωτιά κινείται πλέον προς τη Νέα Πέραμο.

Νέες αναζωπυρώσεις παρατηρούνται γύρω από το Λουτράκι, ενώ ενεργά μέτωπα υπάρχουν στη Βλυχάδα στα Μέγαρα, όπου η φωτιά έφτασε μέχρι τις αυλές σπιτιών πριν οριοθετηθεί.

Στον οικισμό Νέα Ζωή, όπου χθες κάηκαν σπίτια, οι Αρχές είναι σε επιφυλακή, λόγω φόβου για αναζωπυρώσεις.

Τείχος προστασίας και ζώνες πυροπροστασίας έχουν δημιουργήσει και μπροστά από τα διυλιστήρια της Motor Oil προκειμένου να κρατήσουν τη φωτιά μακριά. Για απόσταση ασφαλείας μιλούν προς το παρόν.

Το in μεταδίδει όλες τις εξελίξεις από το πύρινο μέτωπο στη Δυτική Αττική, όπου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά, και από το Λουτράκι.

Δείτε live τις εξελίξεις:

08:30 Αναζωπύρωση στην περιοχή Μελετάκι της Μάνδρας

08:15 Εστίες φωτιάς που καίνε στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου αντιμετωπίζουν εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Ειδικότερα, από νωρίς σήμερα το πρωί ρίχθηκαν στη μάχη της κατάσβεσης τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, τα οποία πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού.

Παράλληλα, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 120 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και συνεχίζουν να επιχειρούν, ώστε μαζί με τα εναέρια μέσα να αντιμετωπίσουν άμεσα τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται και να προστατεύσουν κατοικημένες περιοχές. Το έργο τους συνδράμουν μηχανήματα έργων του στρατού και της αυτοδιοίκησης, υδροφόρες, αλλά και εθελοντές.

Άγιος Χαράλαμπος και Πανόραμα, είναι οι δύο συνοικισμοί που έχουν δεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο της φωτιάς. Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη όλη τη νύχτα για να μην μπει η φωτιά μέσα στα σπίτια. Η φωτιά έφτασε μέχρι τις αυλές χωρίς ωστόσο να περάσει μέσα από αυτά.

08:00 Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα. Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για την Τετάρτη, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης

07:55 Η μάχη για να μην φτάσει η φωτιά στα διυλιστήρια

Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες, έδωσαν οι πυροσβέστες στους Αγίους Θεοδώρους κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιορίσουν τη φωτιά ώστε να μην περάσει στα διυλιστήρια.

Στη θέση Σουσάκι στους Αγίους Θεοδώρους, οι φλόγες έφτασαν ακόμα και τα 10 μέτρα ενώ το μέτωπο πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.  Η μεγάλη φωτιά έχει σβήσει αλλά ακόμα καίνε κάποια καντηλάκια. Πολλά άτομα πήγαν στο Δημαρχείο ή στο ΚΑΠΗ ή σε κάποια συγγενικά τους πρόσωπα για να περάσουν το βράδυ. Μάλιστα πολλά άτομα βοήθησαν και στην κατάσβεση της φωτιάς.

07:39 Η εικόνα που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής,  Πύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη, στη Δυτική Αττική επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Στο Πανόραμα Λουτρακίου, που είναι αρκετά πυκνοκατοικημένη περιοχή, υπάρχουν νέες αναζωπυρώσεις. Από την άλλη πλευρά του Περάματος το πύρινο μέτωπο μετακινείται προς την περιοχή των Ισθμίων, ενώ αυτήν την ώρα από αέρος επιχειρούν στο Λουτράκι σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη, τέσσερα αεροσκάφη και τρία  ελικόπτερα.

Στη Ρόδο η φωτιά καίει στο κέντρο του νησιού και επιχειρούν 86 πυροσβέστες και 3 πεζοπόρα με 28 οχήματα, ενώ από αέρος ρίψεις πραγματοποιούν 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Στην κατάσβεση των πυρκαγιών συνδράμουν από χτες και ξένες δυνάμεις  που έχουν  διατεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας αλλά και 4 αεροσκάφη που έφτασαν στη χώρα μας από Ιταλία και Γαλλία.

«Σήμερα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αναμένεται στην Αττική, σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Κυκλάδων, του Β. Αιγαίου και θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες αλλά και ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως 7 μποφόρ. Παραμένουμε όλοι σε επιφυλακή», είπε, ο κ. Βαθρακογιάννης.

07:16 Στις 8.30πμ, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλο, αποτελούμενο από τον αναπληρωτή γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργο Βασιλειάδη, βουλευτές και στελέχη του κόμματος, θα μεταβούν στις πληγείσες περιοχές της του δήμου Σαρωνικού. ​ Σε Κουβαρά, Καλύβια, Λαγονήσι, Ανάβυσσο και Σαρωνίδα περιουσίες, αλλά και χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη.

06:40 Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα Ε.Ο. Αθηνών Κορίνθου από κόμβο Επιδαύρου μέχρι κόμβο Αγίων Θεοδώρων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα. Επιπλέον, στη νέα Ε.Ο. Αθηνών Κορίνθου από κόμβο Αγίων Θεοδώρων μέχρι κόμβο Επιδαύρου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την αριστερή και μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας παραμένει κλειστή.

 

06:35 Η κατάσταση, σύμφωνα με την πυροσβεστική είναι δύσκολη. Οι πυροσβέστες είναι αντιμέτωποι με ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο που κινείται από τα Δερβενοχώρια μέχρι τη Μάνδρα και μέχρι τη Νέα Πέραμο. Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και εναέρια μέσα. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα στα Δερβενοχώρια κινήθηκε την Τρίτη προς τη Μάνδρα, περνώντας από πολλούς οικισμούς, απανθρακώνοντας σπίτια και οχήματα. Η φωτιά κινείται πλέον προς τη Νέα Πέραμο.   

06:10 Υπενθυμίζεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για έξι μήνες, κηρύχθηκε ο δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων. Οι εικόνες καταστροφής στην περιοχή είναι πολλές:

Ροή ειδήσεων

Advertisement