Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

«Kλιματική Αλλαγή, μια πρόκληση για την Αυτοδιοίκηση»

Άρθρο του Κωνσταντίνου Ζησιμόπουλου, υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου Αχαΐας με τον συνδυασμό του Νεκτάριου Φαρμάκη

Published

on

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Και ήρθε για να μείνει. Δείχνει αδυσώπητη τα δόντια της στον άνθρωπο που δεν σεβάστηκε τη φύση. Δεκαετίες τώρα η επιστήμη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις δραματικές αλλαγές που αναμένονταν στο κλίμα και το περιβάλλον.

Παρά τις κρούσεις αυτές, ούτε οι πολίτες ευαισθητοποιήθηκαν επαρκώς, ούτε η Πολιτεία κινητοποιήθηκε όσο θα μπορούσε, αλλά ούτε και οι ανά τον κόσμο ηγεσίες έλαβαν τις τολμηρές αποφάσεις που απαιτούνταν για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Καλούμαστε πλέον να διαχειριστούμε το πρόβλημα το οποίο δημιουργήσαμε μόνοι μας. Καλούμαστε να διαχειριστούμε τις σφοδρές χιονοπτώσεις, τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές που κατακαίγουν όποιο πράσινο πνεύμονα έχει απομείνει. Και την τελευταία δεκαετία έχουμε γίνει μάρτυρες τραγικών περιπτώσεων φυσικών καταστροφών οι οποίες στοίχησαν τη ζωή σε εκατοντάδες συνανθρώπους μας.

Και επειδή τις καταστάσεις θα τις ζήσουμε ξανά και ξανά καλούμαστε να διαχειριστούμε το ζοφερό μας μέλλον στον πλανήτη, στη χώρα μας, στην περιφέρειά μας στην πόλη μας.

Ως πολίτες καλούμαστε, έστω και όψιμα, να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση διαχειριζόμενοι ορθολογικά την ενέργεια, τους πόρους, αλλά και τα απορρίμματά μας. Και επιπλέον, με γενναίο εθελοντισμό να συνδράμουμε τις Αρχές όποτε και όπου υπάρξει ανάγκη προκειμένου να βοηθήσουμε συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

Η Πολιτεία από την πλευρά της οφείλει να επιδείξει άμεσα και ισχυρά αντανακλαστικά σε κάθε φυσική καταστροφή, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή. Και επιπλέον, οφείλει να κλείσει, επιτέλους, την ανοικτή πληγή της συναρμοδιότητας στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Κραυγαλέο παράδειγμα όπου η συναρμοδιότητα εκκολάπτει τεράστιους κινδύνους είναι η ύπαρξη δεκάδων παράνομων χωματερών – σκουπιδότοπων στα όρια της Περιφέρειάς μας. Για παράδειγμα στα όρια δήμου του νομού μας – και όχι μόνο – υπάρχει μία βραδυφλεγής «βόμβα» που απειλεί να εξαφανίσει τη γειτονική δασική περιοχή, εάν ξεσπάσει πυρκαγιά. Πολίτες έχουν προσφύγει από το 2021 στις αρμόδιες αρχές, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, λόγω της συναρμοδιότητας.

Καλείται, λοιπόν, η Περιφέρεια να διεκδικήσει και να λάβει επιτελικό ρόλο στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Ρόλο που θα τις επιτρέπει να παρεμβαίνει οπουδήποτε και οποτεδήποτε υπάρχουν γραφειοκρατικά κωλύματα και να δίνει άμεσες και ουσιαστικές λύσεις, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό προστασία στην ανθρώπινη ζωή και την περιουσία.

Η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει. Βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη επάνω σε λάσπες ή αποκαΐδια δεν μπορεί να γίνει. Η αλλαγή νοοτροπίας και στάσης μπορούν να περισώσουν κάτι, εάν περισώζεται.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement