Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Πραγματική ενημέρωση ή… «social ενημέρωση»;

Published

on

 

Το έχουμε γράψει πολλές φορές και θα το γράψουμε άλλη μία: Σε αυτή τη χώρα, όταν γίνεται σεισμός γινόμαστε όλοι σεισμολόγοι, όταν υπάρχει επιδημία γινόμαστε επιδημιολόγοι και όταν υπάρχει φωτιά γινόμαστε δασολόγοι, πυροσβέστες, πολεοδόμοι και ό,τι άλλο… Και πάνω απ’ όλα, όλοι έχουμε άποψη και θέση (συνήθως αφοριστική) για το κράτος, τις υπηρεσίες, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του.

Παλιό αυτό το χούι για τον Έλληνα και δεν κόβεται εύκολα…

Να παριστάνει τον ειδικό για τα πάντα. Αν και ακόμα χειρότεροι είναι αυτοί που έχουν μερικές μόνο γνώσεις σε κάποιο ζήτημα και μιλάνε ή γράφουν με τον στόμφο της ημιμάθειάς τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα πράγματα μπορεί να είναι έως και επικίνδυνα όταν έχουν ακροατήριο.

Και δυστυχώς, στις μέρες των social media, ακροατήριο πάντα υπάρχει. Λέει και γράφει ο καθένας ό,τι θέλει και… λογαριασμό δεν δίνει.

Το ίδιο βλέπουμε και τώρα να συμβαίνει με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Το είδαμε -και το προσέξαμε λόγω τοπικότητας-και με τη γέφυρα που έπεσε στα Μποζαΐτικα. Γέμισαν οι οθόνες των τηλεφώνων μας με… «ειδικούς». Και βέβαια, με εύκολους αφορισμούς.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, πολύ χειρότερο. Ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ως επάγγελμα και καθήκον να ενημερώνουν την κοινή γνώμη και αντί να αναζητούν τις πραγματικές πληροφορίες και να παίρνουν τις απόψεις των πραγματικά ειδικών, ενημερώνονται… από τα social media και τις απόψεις των δήθεν ειδικών!

Προσοχή: Δεν υποστηρίζουμε ότι όλα είναι τέλεια και ότι ενδεχομένως δεν υπάρχουν ευθύνες για το γεγονός ότι καίγεται η Ρόδος επί μία εβδομάδα ή για τη γέφυρα της περιμετρικής. Απλώς, δεν συμβιβαζόμαστε με τους καφενειακούς αφορισμούς και δεν υπηρετούμε την «ενημέρωση των social media». Η ενημέρωση του πολίτη είναι μία δύσκολη και χρονοβόρα δουλειά γιατί ο δημοσιογράφος δεν είναι «ειδικός». Αναζητάει την αλήθεια από τους ειδικούς, ψάχνει, διασταυρώνει. Και αυτό είναι πολύ πιο χρονοβόρο από… ένα ποστάκι στο insta!

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement