Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πυρκαγιές στην Ηλεία: Γλιτώσαμε τα χειρότερα

Published

on

Τιτάνια μάχη για να οριοθετηθούν οι πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες το μεσημέρι, σε διαφορετικές περιοχές των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, έδιναν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις του Νομού, η πολιτική προστασία των δήμων και εθελοντές δασοπυρόσβεσης, με μηχανήματα έργου και βυτία, έως αργά το απόγευμα, επιχειρώντας στα μέτωπα, τα οποία ξέσπασαν ξαφνικά μέσα στο μεσημέρι και σε δασώδεις περιοχές. Το αν τα μέτωπα ήταν απόρροια εμπρησμού – κάτι που καταγγέλλεται ευθέως από πολίτες – θα αποδειχθεί και από τις έρευνες που πραγματοποιεί η αρμόδια υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ ήδη ένα άτομο προσήχθη χθες ως ύποπτο απόπειρας εμπρησμού στην κοινότητα Μουριά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Πάντως, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός πως και οι τρεις εστίες φαίνεται να έχουν ξεκινήσει χαμηλά από τον δρόμο και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν στις παρακείμενες δασικές εκτάσεις.

Τρεις εστίες σε λίγα λεπτά

Οι δύο πρώτες πυρκαγιές ξέσπασαν λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι – σχεδόν ταυτόχρονα – στην περιοχή Παλαιοβαρβάσαινα και Καρούτες του δήμου Πύργου, με τα μέτωπα να λαμβάνουν γρήγορα διαστάσεις, εξαιτίας του ανέμου αλλά και του πυκνού δάσους που βρίσκεται στην περιοχή. Η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων από ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, ήταν άμεση ενώ από αέρος επιχειρούσαν μέχρι αργά το απόγευμα ελικόπτερα Erickson, αεροσκάφη Canadair και επίσης τα Air Tractor.
Επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης και εθελοντές δασοπυροσβέστες ρίχθηκαν στη μάχη για την κατάσβεση των δύο πυρκαγιών, όταν λίγη ώρα αργότερα ακόμα μια πυρκαγιά, εκδηλώθηκε στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας – στην είσοδο της πόλης – και εξαπλώθηκε σε δασική αναγεννημένη έκταση. Η φωτιά που έγινε αντιληπτή από κατοίκους της περιοχής, έλαβε γρήγορα διαστάσεις με τις δυνάμεις να διασπώνται ανάμεσα στα τρία πλέον μέτωπα που είχαν εκδηλωθεί.

Πυροσβεστικές Δυνάμεις από Μάλτα

Προσήχθη ύποπτος

Κατά τη διάρκεια κατάσβεσης των πυρκαγιών σε Παλιοβαρβάσαινα, Καρούτες και Αρχαία Ολυμπία, ένας άνδρας εντοπίσθηκε σε σημείο της κοινότητας Μουριά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, αρκετά μακριά από τα μέτωπα που βρίσκονταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα, ο οποίος, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, φέρεται να επιχειρούσε να βάλει φωτιά στην άκρη του δρόμου. Ο άνδρας, μετά την άμεση κινητοποίηση των Αρχών Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, προσήχθη ως ύποπτος για απόπειρα εμπρησμού. Επίσης και για τα τρία μέτωπα που εξελίχθηκαν χθες το μεσημέρι στην Ηλεία, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ του Πυροσβεστικού Σώματος, μετά από εντολή του Αρχηγού, Γεωργίου Πουρνάρα, κατέφθασε στο Νομό, όπου από χθες υλοποιεί ενδελεχείς έρευνες για να εξακριβωθούν τα αίτια των πυρκαγιών.


«Η επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε αγροτοδασικές εκτάσεις του δήμου Πύργου καθώς και του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας είναι σε εξέλιξη, με βελτιωμένη εικόνα. Στα συμβάντα αυτά της Π.Ε. Ηλείας επιχειρούν 114 πυροσβέστες με 33 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 14 πυροσβεστών από τη Μάλτα, 7 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου, Γεώργιου Πουρναρά, κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. μεταβαίνει στην περιοχή για την έρευνα των αιτιών των ανωτέρω πυρκαγιών», αναφέρει ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, που εκδόθηκε χθες αργά το απόγευμα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας, που έδωσαν μάχη για να μην φτάσει το μέτωπο στην Αρχαία Ολυμπία, κατάφεραν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά στο σημείο λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ενώ στο μέτωπο που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι στην Παλαιοβαρβάσαινα οι πυροσβέστες, οι ομάδες πολιτικής προστασίας και όλοι οι εθελοντές, συνέχισαν να επιχειρούν στην περιοχή έως αργά το βράδυ καθώς η φωτιά ήταν σε εξέλιξη και σε πολλές περιπτώσεις σε δύσβατα σημεία. Τέλος να αναφερθεί ότι από τα τρία μέτωπα, δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές ενώ καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας στα σημεία εκδήλωσης παρέμειναν πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και εθελοντές.

Στα σημεία εκδήλωσης των πυρκαγιών στον δήμο του Πύργου, βρέθηκε ο δήμαρχος Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο οποίος άμεσα έσπευσε στην περιοχή όπου και ενημερώθηκε για την εξέλιξή τους. Σε όλα τα μέτωπα της Ηλείας, παρών ήταν ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ο δήμαρχος Γιώργος Γεωργιόπουλος, ενώ από πλευράς Πυροσβεστικής, στα μέτωπα κατεύθυναν το έργο πυρόσβεσης, ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Νικόλαος Ρουμελιώτης, υποστηριζόμενος από τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδος, Χριστόφορο Μπόκα, τον διοικητή Νομού Ηλείας, Βασίλειο Σολδάτο και τον διοικητή Πύργου, Γεώργιο Κωνσταντακόπουλο.

Αυτόπτης μάρτυρας στην Μουριά Αρχαίας Ολυμπίας
«Είδαμε έναν άνθρωπο σκυφτό να κρατά στο χέρι μια χαρτοπετσέτα και έναν αναπτήρα. Ήταν και μια κυρία μπροστά και μου είπε πως πάει να βάλει φωτιά. Μόλις μας είδε έφυγε αμέσως και άρχισε να περπατάει. Καλέσαμε την πυροσβεστική και περιμέναμε μέχρι να έρθουν. Από ότι είδαμε προσπαθούσε να βάλει φωτιά».

Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας


«Στο πλευρό των ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας που μάχονται τις φλόγες και προστατεύουν ζωές, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και οι Δήμοι, τόσο στο πεδίο της πυρόσβεσης, όσο και στο κέντρο επιχειρήσεων για τον συντονισμό της επιχείρησης. Όλοι μαζί δίνουμε τον αγώνα της προστασίας του τόπου μας. Και όλοι είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών».

Βασίλειος Γιαννόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας

«Είχαμε αλλεπάλληλες εκδηλώσεις πυρκαγιών σε διάσπαρτα σημεία και μάλιστα σε σημεία που κινούν υποψίες γιατί βρίσκονται δίπλα ακριβώς σε οδικό δίκτυο. Ευτυχώς όμως υπήρξε άμεση η επέμβασή της Πυροσβεστικής, επίγειων και εναέριων δυνάμεων καθώς επίσης και του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας αλλά και των δήμων και ευτυχώς αποσοβήθηκε κάθε κίνδυνος. Ευτυχώς δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές και σε ότι αφορά την πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία, μπορώ να πω πως ήμασταν τυχεροί, γιατί είχε ήδη εκδηλωθεί η πυρκαγιά σε Παλαιοβαρβάσαινα και Καρούτες, επιχειρούσαν ήδη εναέρια μέσα οπότε και ήταν άμεση η επέμβασή τους στο μέτωπο της περιοχής».

Πάνος Μαντάς, πρόεδρος τοπικής κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας


«Είμαστε στόχος και το 2021 πάλι είχαμε πυρκαγιά στην περιοχή. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, έχουμε τη στήριξη και της Περιφέρειας και του δήμου και του υπουργείου και της πυροσβεστικής ενώ έχουμε συστήσει μεγάλη ομάδα εθελοντών που συμμετέχουν και βοηθούν στην κατάσβεση».

Γρηγόρης Φουφωλιάς, κάτοικος Αρχαίας Ολυμπίας


«Φυλάμε την περιοχή δεκαπέντε ημέρες. Η φωτιά μπήκε χαμηλά στον δρόμο. Ευτυχώς υπήρχε η φωτιά στην Βαρβάσαινα για την οποία είχαν σηκωθεί τα εναέρια και πρόλαβαν να επιχειρήσουν εδώ στην αρχή. Φυλάμε την περιοχή εδώ και δεκαπέντε ημέρες. Το ξέρουμε ότι θα μας κάψουν».

Θοδωρής Γεωργιόπουλος, κάτοικος Αρχαίας Ολυμπίας


«Αυτή η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία, είναι βαλτή γιατί ξεκίνησε από τον δρόμο. Έχει και στην περιοχή της Βαρβάσαινας, δεν ξέρω αν είναι τυχαίο αλλά εδώ στην Αρχαία Ολυμπία, φαίνεται πως έχει ξεκινήσει δίπλα στον δρόμο και κάποιος την έβαλε».

Γιώργος Γεωργιόπουλος, δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας


«Δεν ξέρω πόσο τυχαίο είναι αυτό, γιατί στο ίδιο σημείο πριν από δύο μέρες με λίγες ώρες διαφορά είχαμε πάλι δύο ενάρξεις πυρκαγιάς. Εκφράζω κάποιες υποψίες, κάποιες ανησυχίες θα έλεγα περισσότερο, θα το δουν αυτό οι διωκτικές Αρχές. Θα το δούμε τι έχει συμβεί. Αλλά για ακόμα μια φορά, λίγα μέτρα από το ξενοδοχείο, λίγα μέτρα από τον οικισμό της Ολυμπίας, λίγα μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο, αυτό το ελάχιστο κομμάτι πράσινου δάσους που έχει μείνει, η αναγέννηση του 2007, καίγεται. Είναι δύσκολο να επιχειρήσουν τα επίγεια μέσα καθώς είναι πυκνή η βλάστηση. Δεν ξέρω αν συνδέεται το γεγονός αυτό, με τις φωτιές που έπιασαν λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω στις Καρούτες και την Παλαιοβαρβάσαινα αλλά τα εναέρια ήταν ήδη στον αέρα και ίσως αυτό βοήθησε».

Ροή ειδήσεων

Advertisement