Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τι θα ισχύσει με νέες εγγραφές και αλλαγές στους εκλογικούς καταλόγους μετά την μετάθεση των εκλογών στα Επιμελητήριου 

Published

on

Αλλάζει το σκηνικό το οποίο ήδη είχε στηθεί σε πολλά Επιμελητήρια (εκλογικές επιτροπές – αναθεώρηση εκλογικών καταλόγων) μετά τροπολογία του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε την Πέμπτη από τη Βουλή στην οποία και πέρασε η παράταση στις Επιμελητηριακές Εκλογές του προσεχούς Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, στο άρθρο 7 της τροπολογίας που αφορά την χρονική μετάθεση της διαδικασίας εκλογής μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Επιμελητηρίων του ν. 4497/2017 αναφέρει ότι «η επόμενη, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, διαδικασία εκλογής των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των επιμελητηρίων της παρ. 1 του άρθρου 69 του ν. 4497/2017 (Α ́ 171), διεξάγεται σε ημερομηνία μεταξύ της 15ης Νοεμβρίου 2024 και της 15ης Δεκεμβρίου 2024, που ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου επιμελητηρίου».

Υπενθυμίζεται ότι εκλογές στα Επιμελητήρια μεταξύ των οποίων και στο Επιμελητήριο Αχαΐας, έχουν να γίνουν από τα τέλη του 2017, πάμε δηλαδή πλέον σε διοικήσεις και εξαετής θητεία, αντί των τριών ετών που προβλέπεται με βάση την Επιμελητηριακή θητεία.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω Covid-19, η πρώτη αναβολή των επιμελητηριακών εκλογών έγινε με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που ψηφίστηκε στις αρχές Μαρτίου του 2021 και μετέθεσε τον χρόνο διεξαγωγή τους το διάστημα 15-22 Νοεμβρίου 2022.

Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην οικονομική ζωή της χώρας «πάγωσαν» εκ νέου την εκλογική διαδικασία στα επιμελητήρια, μεταθέτοντας τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών για τον Δεκέμβριο του 2023.

Η νέα αναβολή ουσιαστικά ανατρέπει τα δεδομένα καθώς ήδη έχουν συσταθεί Εκλογικές Επιτροπές και είχε ορισθεί και ημερομηνία εκλογών σε πολλά Επιμελητήρια, με εξαίρεση το Επιμελητήριο Αχαΐας.

Με βάση τη νομοθεσία αλλά και τη σχετική απόφαση (διεξαγωγή εκλογών μεταξύ 15/11-15/12/2023, η διοίκηση του Επιμελητηρίου Αχαΐας είχε περιθώριο, μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου να προχωρήσει στον ορισμό της εκλογικής του επιτροπής με τις διαδικασίες να έχουν ήδη προχωρήσει. Πλέον θα πρέπει να ληφθεί νέα απόφαση ορισμού νέας εκλογικής επιτροπής έως και τα τέλη του επόμενου καλοκαιριού, του 2024.

ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ

Η μεγάλη ανατροπή μετά την παράταση των εκλογών, έρχεται με τους εκλογικούς καταλόγους. Με βάση τη νομοθεσία, δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στο μητρώο έως και τον Νοέμβριο του 2022. Οι επιχειρήσεις αυτές είχαν περιθώριο να ρυθμίσουν τις συνδρομές τους έως και τα μέσα Οκτωβρίου του 2023 ώστε να περιλαμβάνονται στους νέους εκλογικούς καταλόγους που θα «έκλειναν» έως και τις αρχές Νοεμβρίου του 2023.

Πλέον οι κατάλογοι ανοίγουν με νέα μέλη (επιχειρήσεις, φυσικά και νομικά πρόσωπα) που θα εγγραφούν στο μητρώο έως και τα τέλη Νοεμβρίου  του 2023, έχοντας περιθώριο έως και το φθινόπωρο του 2023 να πληρώσουν τη συνδρομή προκειμένου να λάβουν ταμειακή ενημερότητα.

Το 2017 ταμειακώς ενήμερες στους εκλογικούς καταλόγους του Επιμελητηρίου Αχαΐας ήσαν 8.000 φυσικά πρόσωπα (επιχειρηματίες και εκπρόσωποι επιχειρήσεων) και ψήφισαν περί τους 4.000. Σε αυτές τις εκλογές ο κατάλογος  με τις ταμειακώς ενήμερες θα ξεπεράσει τις 10 χιλιάδες και η συμμετοχή εκτιμάται πάνω από 5.000 άτομα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement