Connect with us

Ελλάδα

Επιστήμονες δημιούργησαν μύγες με «παρθενογένεση»!

Published

on

Παρθενική γέννα», γενετικά κατασκευασμένη σε θηλυκά ζώα, πέτυχαν για πρώτη φορά οι επιστήμονες, οι οποίοι τροποποίησαν το γονιδίωμα θηλυκών φρουτόμυγων, επιτρέποντάς τους να αναπαράγονται χωρίς τη συμβολή αρσενικού! Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γενετική μηχανική για να προκαλέσουν «παρθενογένεση» σε θηλυκά ζώα, που κανονικά χρειάζονται αρσενικό σύντροφο για να αναπαραχθούν.

Προηγούμενες έρευνες εντόπισαν υποψήφια γονίδια για την «παρθενογένεση», λέει ο Alexis Sperling, συν-συγγραφέας της μελέτης, αναπτυξιακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά η ομάδα του, λέει, όχι μόνο εντόπισε τέτοια γονίδια αλλά και επιβεβαίωσε τη λειτουργία τους ενεργοποιώντας τα σε ένα άλλο είδος.

Στα θηλαστικά, οι απόγονοι παράγονται όταν το σπέρμα του αρσενικού γονιμοποιεί τα ωάρια του θηλυκού. Αλλά πολλά είδη εντόμων και σαυρών, καθώς και άλλα ζώα, έχουν επίσης αναπτύξει την «παρθενογένεση», η οποία δεν απαιτεί καμία γενετική συνεισφορά από ένα αρσενικό.

Οι επιστήμονες δημιουργούν «παρθενογένεση» σε θηλυκές φρουτόμυγες μετά από την τροποποίηση μόλις τριών γονιδίων. Πήραν ένα είδος φρουτόμυγας που δεν μπορεί φυσιολογικά να γεννήσει παρθένο και το έκαναν να το κάνει με την τροποποίηση αντιγράφων τριών μόνο γονιδίων. Η ανακάλυψη αυτών των σημαντικών γονιδίων στο πλαίσιο της εξαετούς μελέτης βοηθά στην κατανόηση του φαινομένου των «παρθενογεννήσεων» στον φυσικό κόσμο και μπορεί να φέρει τους επιστήμονες ένα μικρό βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του πώς θα μπορούσε να συμβεί στον άνθρωπο. Αλλά οι «παρθενογεννήσεις» στους ανθρώπους ή σε οποιοδήποτε είδος θηλαστικού, που δεν τις έχουν ποτέ στη φύση με φυσικό τρόπο, είναι μια πολύ πιο δύσκολη υπόθεση, επειδή εμπλέκονται πολλές άλλες περίπλοκες διαδικασίες.

Με πληροφορίες από NatureDaily Mail

Ροή ειδήσεων

Advertisement