Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ναυς + Πήγνυμι»

Αύριο τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης του Γιάννη Αδαμάκη στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Published

on

Ανοίγει αύριο η αυλαία της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του Γιάννη Αδαμάκη με τίτλο «Ναυς + Πήγνυμι», η οποία θα φιλοξενηθεί από τις 9 Αυγούστου έως τις 7 Οκτωβρίου στη Ναύπακτο, στο Φετιχιέ Τζαμί. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν αύριο στις 8 μ.μ. από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η έκθεση διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, τον Δήμο Ναυπακτίας και τα Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη.

Επηρεασμένος από την αμέσως προηγούμενη έκθεσή του για τους εορτασμούς του 1821, επίσης με το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Γιάννης Αδαμάκης βρήκε την αφορμή να συνεχίσει την καλλιτεχνική του αναζήτηση για τη σύζευξη της μνήμης με την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Για τις ανάγκες της έκθεσης «Ναυς + Πήγνυμι» (σ.σ. λέξεις που συνδέονται με την ετυμολογία του ονόματος Ναύπακτος) βυθίστηκε στην μακραίωνη ιστορία της Ναυπάκτου και φιλοτέχνησε δυο νέα έργα ειδικά για την καστροπολιτεία του Κορινθιακού κόλπου: την περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (7 Οκτωβρίου 1571) και την Απελευθέρωση της Ναυπάκτου (18 Απριλίου 1829).

Για να μπορέσει να αποδώσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο τη Ναυμαχία, μελέτησε επισταμένως τους πίνακες των Veronese και Vicentino, παρατήρησε τους χάρτες με τη διάταξη της μάχης, τα λάβαρα και κυρίως τα πλοία εκείνης της περιόδου. Αντίστοιχα, για την Απελευθέρωση της Ναυπάκτου, έλαβε υπ’ όψιν του το σωζόμενο έργο του Leblanc.

Ο Αδαμάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε και αυτός σε ένα λιμάνι, πολύ μεγαλύτερο από τη Ναύπακτο, στον Πειραιά, και αυτό σίγουρα έστω και υποσυνείδητα κατηύθυνε τον χρωστήρα του σε πειραγμένες θαλασσογραφίες και σε πλοία που ποικίλλουν από ταπεινές ψαρόβαρκες, έως μεγάλα φορτηγά.

Ένας ζωγράφος που δεν φοβάται να πειραματιστεί. Είναι εμφανές πως δεν διστάζει να κατακερματίσει το έργο του και να το αναπλάσει. Σπάει τον καμβά του σε μικρά τεμάχια θάλασσας, στα οποία κολυμπούν ιστορικά πρόσωπα, ποίηση, σημειώσεις, σκέψεις. Κάθε έργο του μια περίτεχνη, αυτόνομη, κιβωτός τέχνης. Μια οδύσσεια, στην οποία καλείσαι κάθε φορά, ξανά και ξανά, να αναζητήσεις τη δική σου Ιθάκη.

H έκθεση θα συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά και αγγλικά) και θα πλαισιώσει τις εκδηλώσεις για τους επετειακούς εορτασμούς της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου (30/9-7/10/2023), ενώ θα παρέχονται εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για σχολικές μονάδες.

 

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Γιάννης Αδαμάκης γεννήθηκε το 1959 στον Πειραιά. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 36 ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο, Πολωνία, Νορβηγία, Ρωσία, και Τουρκία, ανάμεσα στις οποίες οι διεθνείς Artfairs, “Αrt Athina” (Αθήνα, 1994, 1998), “Art Jonction” (Νίκαια, Γαλλία, 1997), “Lineart” (Γάνδη, Βέλγιο, 2000), “Art Paris” (Παρίσι, Γαλλία, 2004) και “Art Thessaloniki” (Θεσσαλονίκη, 2018, 2021). Έχει επίσης συμμετάσχει σε τρεις διεθνείς εικαστικές συναντήσεις στο Τσερεποβέτς (Ρωσία, 1998), στο Μπίλεφελντ (Γερμανία, 2000) και στο Κουσάντασι (Τουρκία, 2016). Πολλές εκδηλώσεις για το έργο του, αλλά και άλλα θέματα σχετικά με την Τέχνη, έχουν λάβει χώρα με τη συμμετοχή του, στο «Ίδρυμα Θεοχαράκη» (Αθήνα, 2017), στο Πολυτεχνείο Κρήτης (TEDx – «Διαρροή φωτός», Χανιά, 2017), στον «Ιανό» (Αθήνα, 2016, 2018), στο “Polis Art Cafe” (Αθήνα, 2018), στo «Μουσείο Κατσίγρα» (Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, 2018), στο «Artville” (Αθήνα, 2018), στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αλλού. Κείμενά του έχoυν δημοσιευτεί σε περιοδικά, εφημερίδες και εικαστικούς καταλόγους. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

INFO
Διάρκεια έκθεσης: 09/8- 10/09 & 28/9 – 7/10/2023. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 – 13.00 & 19.00 – 22.00 (εκτός Τρίτης). Πληροφορίες: 2631055654. Είσοδος ελεύθερη.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement