Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τι δηλώνει στη «Γ» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας-λοιμωξιολόγος Καρολίνα Ακινόσογλου για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Έως 20% η θετικότητα στους υπό χειρουργείο ασθενείς- Υπό επιτήρηση νέα παραλλαγή

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

 

Ναι μεν τέλος η εγρήγορση, ο φόβος και η ανησυχία για τον καινοφανή ιό που με τα εμβόλια έπαψε να αποτελεί την αόρατη φονική απειλή, πλην εξακολουθεί να είναι όχι μόνον παρών αλλά τελευταία να παρουσιάζει αύξηση κρουσμάτων και στην περιοχή μας σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και κυρίως συνεχίζει να μεταλλάσσεται ως λερναία ύδρα με νέες παραλλαγές. «Απόγονος» της Omicron μια νέα παραλλαγή με το όνομα Eris ή αλλιώς EG.5.1 «γεννήθηκε» και ήδη με ταχείς ρυθμούς κατέκτησε την 2η θέση της πιο συχνής παραλλαγής στη Μ. Βρετανία, ενώ τα Νοσοκομεία καταγράφουν αυξητική πορεία εισαγωγών, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

«Υπό επιτήρηση η Eris»

Η Eris έχει κάνει ήδη διεθνώς την εμφάνισή της, με κρούσματα να παρουσιάζουν αύξηση και στην Ασία, καθότι εξαπλώνεται ταχύτατα και αυτός θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο υπήρξε πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε σχετικό ερώτημα στην αν. Καθηγήτρια Παθολογίας-λοιμωξιολόγο Καρολίνα Ακινόσογλου αν η συγκεκριμένη παραλλαγή αποτελεί απειλή για σοβαρή νόσηση, ποια η συμπτωματολογία της και αν θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να την «υποδεχθούμε» στην Ελλάδα, αφού σαρώνει στην Βρετανία, απαντά: «Οι αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, παρακολουθούν στενά την κατάσταση, βρίσκεται δηλαδή υπό επιδημιολογική επιτήρηση των χαρακτηριστικών της Eris (EG.5.1), καθώς συνεχίζουν να αυξάνονται τα ποσοστά των κρουσμάτων της σε ποσοστό 1 στα 7. Ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προσθέσει την EG.5.1 στη λίστα των παραλλαγών που βρίσκονται υπό επιδημιολογική επιτήρηση. Όσον αφορά στην κλινική εικόνα της, κανείς δεν μπορεί ακόμη να πει αν σχετίζεται ή όχι με σοβαρή νόσηση».

Αναφορικά με την συμπτωματολογία η αν. Καθηγήτρια Παθολογίας επισημαίνει: «Έως τώρα παρουσιάζει λοίμωξη στο ανώτερο αναπνευστικό με συνοδά συμπτώματα, καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση και πονόλαιμο». Τώρα για το πόσο γρήγορα θα κάνει την «είσοδό της» στην Ελλάδα, η ίδια δηλώνει ότι δεν είναι βέβαιο πότε θα εμφανισθεί αλλά σύμφωνα με μια έλλογη εκτίμηση «όταν μια παραλλαγή έχει χαρακτηριστικά ταχείας εξάπλωσης εύλογο είναι κάποια στιγμή να αυξηθεί η διασπορά της γεωγραφικά».

 

«Δεν υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες»

Στο πλαίσιο έγκυρων πληροφοριών της «Γ» ότι στα τεστ που υποβάλλονται οι υπό χειρουργείο ασθενείς στο ΠΓΝΠ οι θετικοί στον κορωνοϊό φτάνουν έως και 20%, η «Γ» απηύθυνε ερώτημα στην Καθηγήτρια Ακινόσογλου αν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες και κυρίως αν υπάρχει αύξηση σε επίπεδο νοσηλειών. «Υπάρχει μια ήπια αύξηση συμβατή με την επιδημιολογική εικόνα που ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ αλλά δεν παρουσιάζεται αντίστοιχα σημαντική αύξηση των νοσηλειών ώστε να υπάρχει λόγος ανησυχίας ούτε αυξημένης σοβαρότητας περιστατικά», υπογράμμισε.

 

Ανησυχία για την ραγδαία εξάπλωση στην Κρήτη

Η υποδειγματική άμεση καταγραφή των γονιδιακών μεταλλάξεων του κορωνοϊού από το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης στο ΠΑΓΝΗ, έφερε στο φως την πραγματική εικόνα της διασποράς της νέας παραλλαγής Eris.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, η Eris ανιχνεύεται στα 7 στα 10 κρούσματα κορωνοϊού στην περιοχή, όπως προέκυψε από τα χθεσινά στοιχεία.

Ο Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και επικεφαλής του εργαστηρίου της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος, επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις του Καθηγητή Νίκου Τζανάκη για άνοδο της Eris στο νησί και δίνει στη δημοσιότητα τα επικαιροποιημένα στοιχεία: «Το στέλεχος Eris έχει επικρατήσει στην Κρήτη και σε όλους τους νομούς. H Κρήτη δέχεται μεγαλύτερο φορτίο λόγω του τουρισμού, γιατί είναι κόμβος και πύλη εισόδου. Σήμερα βγάλαμε τα τελευταία μας αποτελέσματα. Από ένα ποσοστό που είχαμε ξεκινήσει 2% σήμερα έχουμε φτάσει στο 69%. Από το 2% τον Μάιο, κάναμε μετά ένα άλμα γύρω στο 25% τέλη Ιουνίου και σήμερα φτάσαμε στο 69%. Και μιλάμε για δείγματα του δευτέρου 15νθημέρου του Ιουλίου. Που σημαίνει ότι σήμερα είναι ακόμη πιο ψηλά. Όταν λέμε ότι είναι στο σχεδόν 70%, έχει εκτοπίσει πλέον τα προηγούμενα στελέχη και επικρατεί».

Ο έτερος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας επίσης στο iatropedia.gr ανέφερε πως στην Κρήτη υπάρχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, εξαιτίας του νέου ακόμη πιο μεταδοτικού στελέχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανασκόπηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού την Πέμπτη, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας θα κάνει τη σχετική ανακοίνωση.

Το πρώτο κρούσμα στελέχους Eris ανιχνεύθηκε από το Εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ στο τέλος Μαΐου.

Δεν είχε ανακοινωθεί, γιατί τότε δεν είχε χαρακτηριστεί ως «στέλεχος ανησυχίας» σε διεθνές επίπεδο. Η πληροφορία παρέμεινε στο αρχείο του εργαστηρίου, έως ότου άρχισε να παρουσιάζει αύξηση στα κρούσματα και τις νοσηλείες στη Βρετανία.

 

“Έχουμε πλέον πάρα πολλά κρούσματα Eris κι ας μην γίνονται σε όλα τα θετικά περιστατικά μοριακά τεστ. Το σημαντικό είναι όμως ότι έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες. Ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα και ειδικά σε άτομα με ανοσοκαταστολή, ή μεταβολικά νοσήματα, ή αιματολογικές παθήσεις. Η πλειοψηφία των περιστατικών, μάλιστα, είναι νοσηλευόμενοι κυρίως μεγάλης ηλικίας ή με ιστορικό ανοσοκαταστολής ή αιματολογικές διαταραχές”, σημειώνει ο επιστήμονας.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη, η παραλλαγή Eris «ευθύνεται» για αύξηση τόσο στις ενδονοσοκομειακές συρροές όσο και στις ενδοοικογενειακές λοιμώξεις.

«Έχει πολύ μεγαλύτερη διεισδυτικότητα και ήδη έχουμε στην κοινότητα αυξημένα κρούσματα, λόγω της οικογένειας κολλάει ο ένας με τον άλλον», σημειώνει ο καθηγητής.

«Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (ΠΑΓΝΗ) ξαφνικά μετά τις 20 Ιουλίου, εκεί που είχαμε δύο και τρία περιστατικά νοσηλευομένων, ξαφνικά εκτοξευθήκαμε στα 20 και 25 περιστατικά. Σήμερα έχουμε 12 και είχαμε και δύο διασωληνώσεις, έναν ενήλικα και ένα παιδάκι. Το παιδάκι ήταν από άλλο νησί, από Δωδεκάνησα», ανέφερε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι ο παιδί έχει βγει πλέον από την Εντατική.

Οι επιστήμονες, πάντως, επιμένουν πως η Eris δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, να προκαλεί πίεση στο υγειονομικό σύστημα, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αλλάξει η εικόνα από το φθινόπωρο και μετά.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement