Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Με ένα…κλικ ανοίγουν μικρά και μεγάλα πορτοφόλια

Published

on

Χιλιάδες είναι τα φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες που αναμένουν τη καταληκτική προθεσμία της 31ης Αυγούστου για τη φορολογική τους δήλωση στην Αχαΐα με τους λογιστές να εργάζονται πυρετωδώς ώστε, το αργότερο αύριο Δευτέρα, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, να προετοιμάσουν τα σχετικά έντυπα (Ε1 της δήλωσης, Ε2 με αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων, Ε3 με οικονομικά στοιχεία από επιχειρηματική δραστηριότητα) για να προλάβουν μια ολιγοήμερη ανάπαυση.

Σύμφωνα με τον φοροτεχνικό Δημήτρη Μπόκαρη «η πλειοψηφία που φορά τις εκκρεμότητες σε σχέση με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αφορά σε… μεγάλα πορτοφόλια». Είναι δηλαδή φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με επιχειρήσεις, έχουν μεγάλα εισοδήματα από ενοίκια καθώς και επαγγελματίες που αναμένουν την τελευταία ώρα καθώς «καθυστερούν την ηλεκτρονική αποστολή καθώς μετά το… κλικ ακολουθεί η βεβαίωση του φόρου και μπορεί να απολέσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα!»

Το βάρος της διαδικασίας που συνδέεται με το κλείσιμο των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος αναμένεται να πέσει προς το τέλος του μήνα, με τους φοροτεχνικούς να προετοιμάζουν όλα τα έντυπα, ηλεκτρονικά, ώστε να απομένει μόνο το τελευταίο κλικ…

Υπενθυμίζεται ότι έως την ίδια ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων, 31/8/2023, θα πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες, από τις οκτώ δόσεις για την εξόφληση του φόρου. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε έξι μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο.

Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης του 2023 (φορολογικό έτος 2022) θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
– Όσοι υποβάλλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση, θα πρέπει να διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.
– Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να γίνει με την είσοδο στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι η επιβεβαίωση των στοιχείων του φορολογουμένου-υπόχρεου και της συζύγου.
– Τα στοιχεία του φορολογουμένου απαιτείται να είναι επικαιροποιημένα στο myAADE με τη συμπλήρωση και των στοιχείων επικοινωνίας.
– Οι κάτοικοι εξωτερικού υποχρεούνται να επιβεβαιώσουν και τη χώρα φορολογικής κατοικίας τους, όπως αυτή είναι καταχωρημένη στα στοιχεία μητρώου.
– Το επώνυμο της συζύγου πρέπει να συμπληρώνεται όπως και στην ταυτότητα. Για τις γυναίκες σε χηρεία ή σε διάσταση ή διαζευγμένες, το όνομα του συζύγου, πρέπει να αντικατασταθεί με το όνομα του πατέρα.
– Αναγράφεται υποχρεωτικά ο ΑΜΚΑ του υπόχρεου και της συζύγου/ΜΣΣ με εξαίρεση τις περιπτώσεις που δεν υποχρεούνται σε απόκτηση ΑΜΚΑ.
– Η διεύθυνση άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας συμπληρώνεται μόνο από όσους αποκτούν εισόδημα από αυτήν την κατηγορία, ενώ η διεύθυνση κατοικίας συμπληρώνεται υποχρεωτικά από όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους.
– Οι φορολογούμενοι με τα ανείσπρακτα ενοίκια θα πρέπει να έχουν προχωρήσει στην έκδοση διαταγής πληρωμής σε βάρος του μισθωτή ή διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστικής απόφαση αποβολής.
Εκτεταμένες διασταυρώσεις
Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ από 1/9/2023 θα βρίσκονται οι φορολογούμενοι με ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας 5ετίας, υποθέσεις οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους καθώς αναμένεται να αποσταλούν φέτος τουλάχιστον 15.000 «ραβασάκια» με φόρους «κατ΄ εκτίμηση». Μετά την έκδοση πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος δύναται πάντως να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Από το σκάνερ των φορο-ελεγκτών περνούν άμεσα συνταξιούχοι και μισθωτοί με αδήλωτα αναδρομικά ποσά συντάξεων και αποδοχών, φορολογούμενοι με αποδοχές από το εξωτερικό, ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτα εισοδήματα και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Έρχεται «112» ειδικά για οφειλέτες!
Από το φθινόπωρο έρχεται νέο σύστημα προειδοποίησης για να μειωθούν έως 50% οι οφειλέτες του Δημοσίου. Με μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο του οφειλέτη, στα πλαίσια του… συναγερμού του «112» η ΑΑΔΕ θα ειδοποιεί τον φορολογούμενο ότι πλησιάζει η λήξη της διορίας πληρωμής των φόρων του. Το «ραβασάκι» με τον φόρο κοινοποιείται σήμερα στον φορολογούμενο στην ψηφιακή πύλη myAADE.
«Δύο εκατομμύρια φορολογούμενοι με μικρό πορτοφόλι, χρωστούν 500 ευρώ και κάτω. Μισό εκατομμύριο φορολογούμενοι χρωστούν κάτω και από 50 ευρώ. Αν υπήρχε ένας σύγχρονος τρόπος να υπενθυμίζει ψύχραιμα σε αυτούς ότι έχουν να πληρώσουν από 100-500 ευρώ συνολικά, πολύ πιθανό ότι πολλοί εξ αυτών θα έβαζαν τελικά σε μια σειρά τα χρέη. Τα ψηφιακά εργαλεία θα διευκολύνουν χιλιάδες φορολογούμενους να μην χάνουν ρυθμίσεις, να μην στερούνται φορολογικής ενημερότητας και να μην επιβαρύνονται με τόκους προσαυξήσεων όταν ξεχνούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα» σχολιάζει ο κ. Μπόκαρης για το νέο σύστημα «112» για τα χρέη στην ΑΑΔΕ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement