Connect with us

Υγεία

Υιοθετείτε σκύλο για πρώτη φορά; 5 συμβουλές εκπαίδευσης που φέρνουν αποτέλεσμα

Published

on

Το πρώτο και πιο κρίσιμο βήμα για την εκπαίδευση του σκύλου από έναν αρχάριο κηδεμόνα είναι η δημιουργία μιας σταθερής σύνδεσης με τον πιστό φίλο του. Εδώ θα σας δείξουμε πώς να καταφέρετε να τον εκπαιδεύσετε σε 5 απλά βήματα.

Οι μέρες της εκπαίδευσης σκύλων αυστηρής υπακοής έχουν περάσει, οπότε αν δεν φιλοδοξείτε να διαγωνιστείτε στην υπακοή, χαλαρώστε. Εντολές όπως “κάτσε”, “έλα” κτλ είναι σημαντικές, αλλά πρώτα, πρέπει να δημιουργήσετε μια γερή βάση μεταξύ σας. Αυτό περιλαμβάνει πρωτίστως να μάθετε τον σκύλο σας να συνυπάρχει αρμονικά με εσάς και την οικογένειά σας και να ταιριάζει στον ανθρωποκεντρικό μας κόσμο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ακολουθώντας πέντε συμβουλές εκπαίδευσης σκύλων για αρχάριους που θα φέρουν αποτελέσματα.

1. Μάθετε τη γλώσσα του σώματός του

Τα σκυλιά είναι μη λεκτικά, όμως επικοινωνούν συνεχώς πώς αισθάνονται, τι θέλουν και χρειάζονται. Έτσι, η κατανόηση της γλώσσας του σώματος του σκύλου είναι το κλειδί όχι μόνο για την οικοδόμηση μιας σταθερής σχέσης, αλλά και για την επιτυχία σε οποιαδήποτε εκπαίδευση, άθλημα ή δραστηριότητα που κάνετε μαζί.

2. Εστιάστε στην κάλυψη των αναγκών του

Αφήστε το σκύλο σας να είναι σκύλος! Τα περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς προέρχονται από την πλήξη ή την έλλειψη ενδιαφέροντος και άσκησης. Ο εμπλουτισμός καλύπτει τις ανάγκες του ζώου σας, παρέχοντας ποικίλες και βέλτιστες ευκαιρίες για φυσικές συμπεριφορές. Στα σκυλιά αρέσει να μυρίζουν, να σκάβουν, να αναζητούν τροφή, να μασούν κλπ. Δώστε στο σκυλί σας άφθονες ευκαιρίες για να το κρατήσετε χαρούμενο και ικανοποιημένο.

3. Ανακαλύψτε τι τον παρακινεί

Κάθε σκύλος είναι ξεχωριστός. Εφόσον η μάθηση και η αλλαγή συμπεριφοράς βασίζονται στην ενίσχυση των χαρακτηριστικών του, διασκεδάστε κάνοντας τον ντετέκτιβ και ανακαλύπτοντας τι τον κινητοποιεί. Δημιουργήστε μια «σκάλα» διατροφής ταξινομώντας τα τρόφιμα που απλώς του αρέσουν και εκείνα που αγαπά. Η ιδέα είναι να έχετε ένα έτοιμο διάγραμμα με διάφορα επίπεδα από τα αγαπημένα του φαγητά, που θα είναι ένας παράγοντας έκπληξης για αυτόν κάθε φορά που του προσφέρετε το φαγητό. Χρησιμοποιήστε τροφές που του αρέσουν λιγότερο για ευκολότερα αιτήματα εκπαίδευσης και προχωρήστε σε φαγητά που λατρεύει για δυσκολότερα, ενώ ξεχωρίστε τα σούπερ σνακ για τις πιο απαιτητικές καταστάσεις. Θυμηθείτε, είναι απλώς φαγητό: πειραματιστείτε με φρούτα, λαχανικά, τυριά, όποια λιχουδιά μπορεί να του αρέσει. Προσαρμόστε ανάλογα τις μερίδες των γευμάτων και αποφύγετε τροφές που είναι τοξικές για τους σκύλους.

Βασική υπενθύμιση είναι να μην ταΐζετε χωρίς κάποιο λόγο ή να προσφέρετε απεριόριστες ποσότητες φαγητού όλη την ημέρα χωρίς πρόγραμμα. Αυτό όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο το ισχυρό κίνητρο που απαραίτητο να έχει συνεχώς ο σκύλος σας, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και παχυσαρκία.

4. Διαχειριστείτε το περιβάλλον του

Ρυθμίστε τον σκύλο σας για επιτυχία. Αν πειράζει τα σκουπίδια, αγοράστε ένα κάλυμμα ή βάλτε τα σε μια ντουλάπα. Αν είναι ντροπαλός, μην τον φέρνετε σε πολυσύχναστες εκδηλώσεις. Δημιουργήστε περιβάλλοντα και καταστάσεις που μπορεί να χειριστεί ο σκύλος σας και μην τον πετάτε αμέσως στα βαθιά.

Σκεφτείτε και αναδιατυπώστε. Αντί να ρωτήσω: «πώς μπορώ να σταματήσω τον σκύλο μου να σκάβει στον κήπο;» ρωτήστε, «Πώς μπορώ να κάνω τον σκύλο μου να σκάβει μόνο σε κατάλληλα μέρη;» Αυτό σας δίνει κάτι να εκπαιδεύσετε αντί να σας βάλει σε διαδικασία τιμωρίας.

5. Να είστε υπομονετικοί

Η εκμάθηση νέων συμπεριφορών και η αλλαγή των υπαρχουσών είναι περίπλοκα πράγματα. Μην έχετε την απαίτηση από το σκυλί σας να τα αντιληφθεί αμέσως. Οι κοινωνιολόγοι λένε ότι χρειάζονται 21 ημέρες κατά μέσο όρο για να σχηματίσουν οι άνθρωποι μια νέα συνήθεια, οπότε περιμένετε τουλάχιστον μερικές εβδομάδες να διδάξετε στον σκύλο σας νέα πράγματα. Σίγουρα, μπορεί να μάθει το «κάτσε» αρκετά γρήγορα, αλλά είναι εντελώς διαφορετικό ένα παιχνίδι με μπάλα για να γενικεύει ή να γνωρίζει ότι το «κάτσε» σημαίνει να κάθεται ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται, τι άλλο συμβαίνει ή ποιος είναι τριγύρω.

Ξεκινήστε να εκπαιδεύετε τον φίλο σας από μικρό και δουλέψτε συνεχώς μαζί του. Εάν η δουλειά σας είναι δύσκολη, επικοινωνήστε με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία εκπαιδευτή. Η υποστήριξη και η καθοδήγηση κάνουν καλό στον σκύλο σας και ελαχιστοποιούν την απογοήτευση για εσάς. Γιορτάστε μαζί μικρές νίκες και περιμένετε ότι μερικές φορές τα πράγματα θα είναι άσχημα. Τα λάθη είναι αναπόσπαστο μέρος της μάθησης τόσο για εσάς όσο και για τον σκύλο σας, όμως το δέσιμο που θα επιτευχθεί θα είναι μαγικό και θα αξίζει κάθε δυσκολία.

Ροή ειδήσεων

Advertisement