Connect with us

Υγεία

Αυτές οι τροφές αυξάνουν το ουρικό οξύ

Published

on

Περίπου 1 στους 5 ανθρώπους έχει αυξημένο ουρικό οξύ, δηλαδή πάνω από την ανώτερη φυσιολογική τιμή. Αυτή η υψηλή τιμή μπορεί να σχετίζεται με αρθρίτιδα ή νεφρολιθίαση. Δείτε ποιες τροφές να προτιμήσετε και ποιες να αποφύγετε.

Τι είναι το ουρικό οξύ;
Πρόκειται για μια ουσία που παράγεται στον οργανισμό από το μεταβολισμό των πουρινών. Οι πουρίνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται είτε από τον ίδιο τον οργανισμό είτε λαμβάνονται μέσω συγκεκριμένων τροφών. Όταν το σώμα σας διασπά αυτές τις χημικές ουσίες, το ουρικό οξύ είναι το υποπροϊόν. Αν αυξηθεί πολύ το επίπεδο του ουρικού οξέος στο αίμα παρουσιάζεται υπερουριχαιμία. Μόλις παραχθεί το ουρικό οξύ μεταφέρεται μέσω του αίματος στους νεφρούς, όπου φιλτράρεται και αποβάλλεται στα ούρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί.

Το όριο για να θεωρηθούν αυξημένες οι τιμές του ουρικού οξέος είναι >6,8 mg/dl.

Το επιπλέον ουρικό οξύ σχηματίζει τόφους, δηλαδή κρυστάλλους ουρικών αλάτων που εγκαθίστανται στις αρθρώσεις σας αλλά και στους χόνδρους, τους τένοντες, τα οστά και τα νεφρά, προκαλώντας πρήξιμο και πόνο, σχηματισμό πέτρας στα νεφρά και ουρική αρθρίτιδα που εκδηλώνεται με φλεγμονή, πρήξιμο και ερυθρότητα στην άρθρωση.
Μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα του ουρικού οξέος στο σώμα σας με μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες.

Τι αυξάνει το ουρικό οξύ;
Εκτός από τη διατροφή πλούσια σε πουρίνες υπάρχουν και άλλοι λόγοι που αυξάνουν το ουρικό οξύ, όπως:

Τα διουρητικά
Η κατάχρηση αλκοόλ
Η γενετική προδιάθεση
Ο υποθυρεοειδισμός
Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
Η ψωρίαση
Η στεφανιαία νόσος
Η υπέρταση
Η νεφρική ανεπάρκεια
Το σύνδρομο λύσης όγκου (αιφνίδια απελευθέρωση κυττάρων στο αίμα που οφείλεται σε διάφορους καρκίνους ή σε χημειοθεραπεία)
Η χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία
Ποιες τροφές αυξάνουν το ουρικό οξύ
Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για να μην αυξηθεί επικίνδυνα το ουρικό οξύ στον οργανισμό σας:

Αναψυκτικά με ζάχαρη και γλυκά. Η επιτραπέζια ζάχαρη είναι η μισή φρουκτόζη, η οποία διασπάται σε ουρικό οξύ. Οποιοδήποτε φαγητό ή ποτό με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη αυξάνει το ουρικό οξύ.
Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Είναι μια συμπυκνωμένη μορφή φρουκτόζης. Αν διαβάζετε τις ετικέτες, θα βρείτε σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης σε πολλά είδη συσκευασμένων προϊόντων διατροφής.
Αλκοόλ. Παρόλο που δεν είναι όλα τα αλκοολούχα ποτά πλούσια σε πουρίνες, το αλκοόλ εμποδίζει τα νεφρά σας να αποβάλλουν το ουρικό οξύ.
Εντόσθια. Αυτά περιλαμβάνουν το συκώτι, τα γλυκάδια του πατσά, τους εγκεφάλους και τα νεφρά.
Κυνηγετικά κρέατα. Σπεσιαλιτέ όπως η χήνα, το μοσχαρίσιο κρέας και το ελάφι είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ουρική αρθρίτιδα ήταν γνωστή στον Μεσαίωνα ως η «νόσος του πλουσίου».
Ορισμένα θαλασσινά, όπως ρέγγα, χτένια, μύδια, μπακαλιάρος, τόνος, πέστροφα, σαρδέλες, αντζούγιες.
Κόκκινα κρέατα, συμπεριλαμβανομένου του βοείου κρέατος, του αρνιού, του χοιρινού και του μπέικον.
Γαλοπούλα. Αυτό και είναι ένα άπαχο κρέας έχει ωστόσο υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες. Αποφύγετε ιδιαίτερα την επεξεργασμένη γαλοπούλα.Σάλτσες για κρέας.
Μανιτάρια Περιέχουν πουρίνες, που μπορεί να είναι επιβλαβείς σε υπερβολικές ποσότητες.
Ντομάτα. Η ντομάτα, αν και έχει τη μικρότερη συγκέντρωση πουρινών, έχει μειωμένο pH (3,5 – 4,7), δηλαδή είναι όξινη και όχι αλκαλική, κάτι που μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να αποβάλλει το ουρικό οξύ.
Μπίρα. Περιέχει μεγάλη ποσότητα πουρινών και έχει συνδεθεί με συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας. Μελέτηέδειξε ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν 350 ml μπύρας ημερησίως ήταν 1,5 φορές πιο πιθανό να έχουν ουρική αρθρίτιδα σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου μπίρα.
Ποιες τροφές να καταναλώνετε όταν έχετε αυξημένο ουρικό οξύ
Μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα τρόφιμα και ποτά μειώνουν το ουρικό οξύ στο σώμα σας. Για παράδειγμα:

Γάλα. Κάποιες πρώτες έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση άπαχου γάλακτος συμβάλλει στη μείωση του ουρικού οξέος και των εξάρσεων της ουρικής αρθρίτιδας. Επιταχύνει την απέκκριση του ουρικού οξέος σαπό τα ούρα σας και μειώνει τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματός σας στους κρυστάλλους ουρικού οξέος στις αρθρώσεις σας.
Κεράσια. Οι επιστήμονες ερευνούν επί του παρόντος τα οφέλη των κερασιών και του χυμού κερασιού για τη διαχείριση των συμπτωμάτων ουρικής αρθρίτιδας και τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα. Τα κεράσια έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συμβάλλουν στη μείωση του ουρικού οξέος στο σώμα σας.
Καφές. Μπορεί να έχετε ακούσει ότι ο καφές είναι όξινος, αλλά το είδος του οξέος στον καφέ είναι πολύ διαφορετικό από το ουρικό οξύ. Στην πραγματικότητα, η καθημερινή κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ουρικού οξέος με διάφορους τρόπους. Επιβραδύνει τη διάσπαση της πουρίνης σε ουρικό οξύ και επιταχύνει τον ρυθμό απέκκρισης.
Νερό. Οι άνθρωποι που πίνουν πέντε έως οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας. Αυτό είναι λογικό αφού τα νεφρά σας χρησιμοποιούν νερό για να εκκρίνουν το ουρικό οξύ στα ούρα σας. Το νερό είναι επίσης καλό για την υγεία των νεφρών. Η διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας είναι ένας παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην ουρική αρθρίτιδα.
Φρούτα και λαχανικά. Τα περισσότερα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, αλλά ακόμη και αυτά που έχουν πουρίνες δεν έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας. Γενικά να προτιμάτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως: πορτοκάλι, μανταρίνι, φράουλες, ακτινίδιο, ροδάκινο, μάνγκο, ανανάς λεμόνι.
Δημητριακά (εκτός από βρόμη). Το ρύζι, τα ζυμαρικά, το ψωμί και τα δημητριακά είναι όλα φιλικά προς την ουρική αρθρίτιδα. Προσοχή στο προστιθέμενο σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σε συσκευασμένα προϊόντα. Επιλέγετε δημητριακά ολικής αλέσεως για καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Πηγή: oloygeia.gr

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement