Connect with us

Ελλάδα

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα

63 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα «σπέρνοντας» την καταστροφή, ενώ ηλικιωμένος κτηνοτρόφος βρέθηκε νεκρός στη Βοιωτία

Published

on

 

 

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η χώρα, ενώ μόνο χθες εκδηλώθηκαν

65 δασικές πυρκαγιές, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε για τους κατοίκους αρκετών περιοχών, οι οποίοι εγκατάλειψαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, ενώ ένας ηλικιωμένος κτηνοτρόφος άφησε την τελευταία του πνοή στον Πρόδρομο Βοιωτίας στην κτηνοτροφική του μονάδα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος «στην αγροτοδασική πυρκαγιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας, το μέτωπο των επιχειρήσεων βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Παραλίας Σαράντη όπου επιχειρούσαν 74 πυροσβέστες, 6 ομάδες  πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα και 2 ελικόπτερα. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Βοιωτία, στην περιοχή μεταξύ Προδρόμου και Σαράντη, γυναίκα που είχε βγει σε κεντρικό δρόμο ζήτησε βοήθεια από άνδρες της Πυροσβεστικής για ηλικιωμένο άνδρα ο οποίος βρισκόταν σε κτηνοτροφική μονάδα. Οι πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο που τους υποδείχθηκε και εντόπισαν μέσα στο μαντρί άνδρα περίπου 80 ετών χωρίς τις αισθήσεις του. Η αιτία θανάτου θα διαπιστωθεί από την ιατροδικαστική έκθεση. Σημειώνεται ότι για την περιοχή είχε εκδοθεί πριν μια ώρα προειδοποιητικό μήνυμα από το 112».

Στη φωτιά στη Βοιωτία χρειάστηκε να απομακρυνθούν από την παραλία Σαράντη εξήντα άτομα μέσω δύο αλιευτικών σκαφών που βρίσκονταν σε επιφυλακή, καθώς η φωτιά επεκτάθηκε προς τα εκεί.

Μάλιστα, την ώρα που μαίνεται η φωτιά στον Πρόδρομο χθες το απόγευμα ξέσπασε φωτιά και στον Ταρσό Βοιωτίας, όπου εστάλη μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονταν στον όρμο Καρυώτι για να απομακρυνθούν προς το Κυριάκι.

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Στην Αλεξανδρούπολη η φωτιά συνέχισε και χθες το καταστροφικό της έργο. Η πυρκαγιά μαίνεται στις περιοχές βορείως του οικισμού Νίψα και στους οικισμούς Δορίσκος και Μοναστηράκι. Ήδη έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί για την ασφάλεια των πολιτών. Στην πυρκαγιά επιχειρούσαν 214 πυροσβέστες, 11 πεζοπόρα τμήματα, 59 οχήματα, 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Κρίσιμη ήταν η κατάσταση με τη φωτιά που μαινόταν στα Ψαχνά της Εύβοιας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Διφύων – Μεσσαπίων. Η φωτιά συνεχίζει να καίει ό,τι βρίσκει μπροστά της, απειλεί κατοικημένες περιοχές και δίνεται μάχη να μπει στο δάσος. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή του Προφήτη Ηλία πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και από κει πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Λίγο πριν τις 18:30 το απόγευμα, η φωτιά έφτασε στον Βατώντα όπου υπάρχει δάσος και αν η φωτιά μπει εκεί, η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη.

Ήδη κάτοικοι της Νέας Αρτάκης και του Βατώντα ειδοποιήθηκαν με μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν προς Χαλκίδα.

Νωρίτερα το μεσημέρι οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν μηνύματα από το 112 που τους ζητά να εκκενώσουν την περιοχή. Το πρώτο μήνυμα ζητά από τους κατοίκους που βρίσκονται στα Νότια Ψαχνά να κινηθούν και να μετακομίσουν στα Ψαχνά, ενώ στους άλλους που βρίσκονται προς την πλευρά της Βόρειας Αρτάκης τους ζητά να κινηθούν προς Αρτάκη. Επιχειρούσαν  92 πυροσβέστες, 3 πεζοπόρα τμήματα, 30 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. 19 Γάλλοι πυροσβέστες με 4 οχήματα συνέδραμαν τις ελληνικές δυνάμεις πυρόσβεσης.

ΚΑΗΚΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Νέα φωτιά σήμανε συναγερμό στην Πυροσβεστική το μεσημέρι της Δευτέρας σε δασική έκταση στον Μίσχο Ροδόπης και γύρω στις 18:00 το απόγευμα οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια στο χωριό Σώστης. Σύμφωνα με δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νίκου Τσαλικίδη στο ΑΠΕ, τα σπίτια που κάηκαν στο χωριό ανέρχονται σε 5 ή 6. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στην περιοχή υπάρχουν δύο πύρινα μέτωπα σε Μίσχο και ‘Ανω Δροσίνη και ανέφερε ότι «η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έχει επεκταθεί στον ορεινό όγκο προς δυτικά».

Νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμοί Σώστης όπως και για τους οικισμούς Πολύανθο και Ληνός από το 112, καλώντας τους κατοίκους των περιοχών αυτών να εκκενώσουν προς Κομοτηνή.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΘΝΟ

Νέα φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στην Κύθνο, σε χορτολιβαδική έκταση κοντά στην παραλία Σκύλου, από όπου μετά τις 19:30 το απόγευμα απεγκλωβίστηκαν 20 άτομα με ιδιωτικά σκάφη ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού, τρία σκάφη της Ακτοφυλακής και σπεύδει ένα ρυμουλκό από το λιμάνι Λαυρίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά καίει έκταση με ξερά χόρτα πολύ κοντά σε ξενοδοχειακό συγκρότημα ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι. Στις 19:11 το απόγευμα μήνυμα του 112 έλαβαν όσοι βρίσκονται στον όρμο Σκύλος για εκκένωση προς Δρυοπίδα. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν τέσσερις πυρoσβέστες με ένα όχημα και δύο αεροσκάφη συνδράμουν με ρίψεις από αέρος.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή Διαλεκτό Καβάλας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο πυροσβέστες. Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση.

Για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Πιο συγκεκριμένα, στο σημείο έσπευσαν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα, ενω ρίψεις νερού κάνει ενα αεροσκάφος. Σύμφωνα με το grtimes.gr, από τη φωτιά τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες, ενώ προκλήθηκαν φθορές σε ένα πυροσβεστικό όχημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ένας από τους πυροσβέστες έχει υποστεί εγκαύματα στο πρόσωπο και ο άλλος στα χέρια. Και οι δυο έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Την ίδια ώρα, εστάλη μήνυμα στους κατοίκους από το 112 με το οποίο οι αρχές τους καλούν να εκκενώσουν τέσσερις περιοχές.

Λίγο αργότερα, το 112 απέστειλε νέα ειδοποίηση καλώντας για εκκένωση τους κατοίκους των χωριών Δαμασκηνιά, Εκλεκτό και Αβραμυλιά.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement