Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ήρθαν και οι κεραυνοί!- Συναγερμός στην ορεινή Ηλεία

Μπαράζ πυρκαγιών χθες από το φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας» – Συναγερμός στην ορεινή Ηλεία ενώ μέχρι και στέγη σπιτιού στην Αμφιλοχία πήρε φωτιά

Published

on

 

Έντονη κεραυνική δραστηριότητα καταγράφηκε χθες στην Ελλάδα, η οποία προκάλεσε και εστίες πυρκαγιών. Το εντυπωσιακό δε ήταν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις επρόκειτο για «ξηρή καταιγίδα», δηλαδή είχαμε κεραυνική δραστηριότητα χωρίς βροχή.

Έντονη κεραυνική δραστηριότητα υπήρξε το μεσημέρι σε Αττική και μεταξύ Άνδρου και Νότιας Εύβοιας, αλλά και στη Δυτική Ελλάδα, όπου μάλιστα συναγερμός σήμανε χθες το μεσημέρι στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας

Συγκεκριμένα, γύρω στις 3 το μεσημέρι ενημερώθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία για πυρκαγιά στο χωριό Λάσδικα, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, η οποία εκδηλώθηκε στο παρθένο δάσος της περιοχής. Η πυρκαγιά αποδίδεται σε πτώση κεραυνού και άμεση υπήρξε η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων που ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες.

Αντίστοιχα περιστατικά υπήρξαν όμως από την Παρασκευή, τόσο στην Ηλεία (πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη Σκαφιδιά) όσο και στην Αιτωλοακαρνανία που εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη Μεγάλη Χώρα Αγρινίου, ενώ μέχρι και η στέγη ενός οικήματος στο χωριό Προφήτης Ηλίας της Αμφιλοχίας, «άρπαξε» από κεραυνό που έπεσε πάνω του!

Στην Αττική σημειώθηκαν από χθες τα ξημερώματα καταιγίδες, κυρίως στα νότια τμήματα, συνοδευόμενες από έντονη κεραυνόπτωση που προκάλεσαν έξι νέες εστίες σε δασικές περιοχές σε διάσπαρτα σημεία σε Βάρη, Βούλα, Κορωπί και σε δύσβατη περιοχή στην περιοχή του Βαρνάβα. Οι πυρκαγιές τέθηκαν υπό έλεγχο από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και θεωρείται ότι προκλήθηκαν λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, χωρίς βροχή που εκδηλώθηκε στην περιοχή. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, στην περιοχή «δεν είχαμε έναν κεραυνό, αλλά μια “ωριαία συναυλία” από κεραυνούς. Έπεσαν περίπου 270 από τις 5:30 μέχρι τις 6:30», σημειώνοντας πως ξεκίνησαν έξι φωτιές σε υπαίθριες περιοχές γύρω από την πόλη.

Εξάλλου, το 112 ήχησε χθες το μεσημέρι στην Άνδρο όπου ξέσπασαν δύο πυρκαγιές από κεραυνούς. Το μήνυμα από το 112 αφορούσε όσους βρίσκονται στην περιοχή Γίδες, τους οποίους καλούσε να απομακρυνθούν προς το λιμάνι του Γαυρίου λόγω φωτιάς στο Βιτάλι. Η άλλη φωτιά που ξέσπασε στην Άνδρο, στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, παρουσίαζε καλύτερη εικόνα.

ΚΕΡΑΥΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΒΡΟΧΗ

Το φαινόμενο των κεραυνών χωρίς την παρουσία υετού (βροχή, χαλάζι, χιόνι), ονομάζεται ξηρή καταιγίδα. Οι καταιγίδες αυτές εμφανίζονται σε περιοχές όπου η ατμόσφαιρα χαρακτηρίζεται από χαμηλά ποσά υγρασίας, με αποτέλεσμα ο υετός των νεφών να εξατμίζεται πριν φτάσει στο έδαφος. Οι κεραυνοί που εκδηλώνονται από ξηρές καταιγίδες αποτελούν συχνά αιτία πρόκλησης δασικών πυρκαγιών, όπως προειδοποιεί το meteo. Οι κεραυνοί μπορεί να είναι θανατηφόροι. Περίπου το 20% των θυμάτων καταλήγει ενώ περίπου το 70% των επιζώντων παρουσιάζει σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

-Σε οποιαδήποτε περίπτωση μείνετε μακριά από δένδρα.

-Αποφύγετε τους τηλεφωνικούς στύλους, τους πυλώνες ενέργειας και γενικά οποιαδήποτε μορφή μεταλλικού σύρματος ή καλωδίου.

-Απομακρυνθείτε από περιοχές όπως παραλίες και γενικότερα νερό και αναζητήστε καταφύγιο σε κάποιο κοντινό κτήριο.

-Μην χρησιμοποιείτε ποδήλατα ή μοτοσικλέτες.

-Εάν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο, σταματήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, σε περιοχή μακριά από δέντρα, και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης. Έχετε κλειστά τα παράθυρα και αποφύγετε την επαφή με τα μεταλλικά αντικείμενα του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο σας προστατεύει από τους κεραυνούς, αρκεί να μην ακουμπήσετε κανένα μεταλλικό μέρος.

-Αν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο, κατεβείτε γρήγορα σε χαμηλότερο υψόμετρο και αναζητήστε καταφύγιο.

-Αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από τα παράθυρα, τις πόρτες, από σώματα καλοριφέρ και κάθε είδους σωληνώσεων. Ακόμη, μην ακουμπάτε μικρές ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. ραδιόφωνο, στεγνωτήρας μαλλιών κ.λπ.) και μείνετε μακριά από τηλεοράσεις, μπανιέρες και νιπτήρες.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΧΤΥΠΗΘΕΙ ΑΠΟ ΚΕΡΑΥΝΟ

-Ειδοποιήστε το 166 αμέσως, αναφέροντας ότι έχετε κοντά σας θύμα από πτώση κεραυνού.

-Αν το θύμα δεν αναπνέει προσπαθήστε να του κάνετε τεχνικές αναπνοές.

-Αν η καρδιά του δεν χτυπάει και έχετε τις κατάλληλες γνώσεις επιχειρήστε καρδιοπνευμονική ανάνηψη.

Οι άνθρωποι που έχουν κτυπηθεί από κεραυνό δεν φέρουν κανένα φορτίο και επομένως μπορείτε να τους ακουμπήσετε και να τους συνδράμετε άφοβα.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement