Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξαντλεί κάθε περιθώριο να ορκιστεί δήμαρχος ο κ. Μπελέρης»

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη στάθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά το άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τολέδο της Ισπανίας.

Μιλώντας για τον προφυλακισμένο Δήμαρχο Χειμάρρας, αναφέρθηκε σε «άδικη προσωρινή κράτησή του, η οποία εμποδίζει την ορκωμοσία του ως δημάρχου της Χειμάρρας» και «έχει τεθεί ήδη από μέρους του υπουργείου Εξωτερικών, από μέρους μου, σε όλα τα δυνατά φόρα».

Σημείωσε πως έχουν ενημερωθεί προσωπικά όλοι οι υπουργοί των κρατών-μελών της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ έχει υπάρξει πλήρης ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τόνισε πως «ανεξάρτητα από το ζήτημα της δικαστικής κρίσης, της ανεξαρτησίας της αλβανικής δικαιοσύνης, εδώ τίθεται το ζήτημα κράτησης που τον εμποδίζει να αναλάβει τα καθήκοντά του».

«Πρόκειται για μια σαφέστατη παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, του κράτους δικαίου, των πολιτικών δικαιωμάτων, και του ιδίου και των πολιτών της Χειμάρρας που τον εξέλεξαν», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Αυτό το ζήτημα, ειδικώς η ορκωμοσία και ανάληψη καθηκόντων εκ μέρους του κ. Μπελέρη, δεν άπτεται της δικαστικής λειτουργίας στην Αλβανία, αλλά είναι καθαρά ένα ζήτημα πολιτικής βούλησης, εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης».

«Και για το λόγο αυτό, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξαντλεί κάθε περιθώριο, έτσι ώστε να καταστεί δυνατό να ορκιστεί δήμαρχος ο κ. Μπελέρης και να εκφρασθεί έτσι με τον καλύτερο τρόπο η βούληση του λαού της Χειμάρρας, όπως ήλθε μέσα από τις δημοτικές εκλογές της 14ης Μαΐου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα σήμερα, όπως επεσήμανε, είχε εκτενή κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης, Olivér Várhelyi, με τον οποίο συζήτησε τα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων. «Η Ελλάδα έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, να επιταχυνθεί η πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την ευρωπαϊκή οικογένεια. Και η Ελλάδα θα είναι πάντοτε αρωγός, 20 χρόνια μετά από την ιστορική Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, των χωρών αυτών σχετικά με την ευρωπαϊκή τους προοπτική», επεσήμανε.


Ροή ειδήσεων

Advertisement