Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ευκλείδης Τσακαλωτος στη “Γνώμ稔: Πρώτος μεταξύ ίσων

Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε στη «Γ» για την επομένη μέρα, για τον Τσίπρα και για την Αχτσιόγλου

Published

on

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟ

Απο την σημερινή έντυπη έκδοση της Γνώμης

«Η πρότασή μου αφορά ένα κόμμα με εσωτερική δημοκρατία, όπου ο πρόεδρος θα είναι πρώτος μεταξύ ίσων, που τα όργανα θα λειτουργούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά», τονίζει μιλώντας στη «Γ» ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Η ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών, ακόμα και όταν αυτές είναι θεμιτές, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι αυτοσκοπός» επισημαίνει, προσθέτοντας ότι έχει την καλύτερη σχέση με την Έφη Αχτσιόγλου και χαρακτηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα «σπουδαίο κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον χώρο της Αριστεράς».

-Πρόσφατα ταχθήκατε υπέρ ενός σοκ επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι η εκλογική συντριβή του, που – κατά την εκτίμησή σας- επιβάλλει την επανίδρυσή του;

«Προφανώς το αποτέλεσμα ήταν απρόσμενο -και όχι μόνο για εμάς- και δημιούργησε νέα δεδομένα, δείχνοντας ότι πρέπει να γίνει σοβαρός αναστοχασμός και αναθεώρηση πραγμάτων. Ωστόσο, δεν υπάρχει μια απάντηση για όλα. Αυτό που ανέφερα ως επανίδρυση του κόμματος είναι μέρος της απάντησης. Η επανίδρυση, όμως, πρέπει να συνοδεύεται και από συγκεκριμένη, ελκυστική και ρεαλιστική κυβερνητική πρόταση. Σε κάθε περίπτωση, τα κόμματα είναι πολιτικοί σχηματισμοί που οφείλουν, από τη μία, να αφουγκράζονται την κοινωνία -τις ανάγκες της, τις ανησυχίες της και τις ελπίδες της- και από την άλλη, να προσαρμόζονται στις εξελίξεις, αλλά και να τις οδηγούν, αρθρώνοντας προτάσεις για το παρόν και το μέλλον, σχεδιάζοντας και δίνοντας όραμα και προοπτική. Επομένως, είναι ακριβώς αυτές οι ανάγκες της κοινωνίας και οι προκλήσεις του μέλλοντος που επιβάλλουν τελικά την επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

-Πού και πώς πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να ανακτήσει την αξιοπιστία του ως ένα αριστερό κόμμα εξουσίας με έναν πειστικό προγραμματικό λόγο;

«Όπως επισημαίνω στις παρεμβάσεις μου όλη αυτή την περίοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πείσει τον κόσμο ότι λέει αυτά που εννοεί και εννοεί αυτά που λέει. Προς το σκοπό αυτό, δύο είναι τα βασικότερα στοιχεία. Αφενός, είναι η καθαρή ταυτότητα∙ να είναι σαφές ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι στην κοινωνία. Είναι βέβαια τελείως διαφορετικό πράγμα σε ποιους απευθύνεσαι, με κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, και άλλο ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι. Η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να είναι ένα απλό άθροισμα κεντρώων, κεντροαριστερών, αριστερών, ριζοσπαστικών και άλλων απόψεων. Αν είναι μόνο αυτό, το σύνολο θα είναι μικρότερο από το άθροισμα των επιμέρους μερών. Και για να είναι μεγαλύτερο, που είναι το επιθυμητό, χρειάζονται νέες συνθέσεις που να καταλήγουν κάπου. Ένα παράδειγμα είναι η πράσινη μετάβαση: πιστεύω ειλικρινά ότι αν δεν είναι κόκκινη – με άλλο παραγωγικό μοντέλο, με δημόσια ΔΕΗ, με ενεργειακές κοινότητες, με πιο ήπια ανάπτυξη – δεν θα είναι ούτε πράσινη.
Και έρχομαι στο δεύτερο στοιχείο, που είναι ο προγραμματικός λόγος με προτεραιότητες. Και τούτο σημαίνει ιδίως ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα θέσης βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων στόχων. Ακόμα πιο αναγκαίο είναι να πείσουμε τον κόσμο για τη λογική αυτών των προτεραιοτήτων.
Και όλα αυτά θα έρθουν με μεθοδική δουλειά παντού, και όχι ως διά μαγείας με μία και μόνη εντυπωσιακή κίνηση.
Τέλος, είναι σημαντικό να παρουσιάσεις τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας∙ άνθρωποι με ενσυναίσθηση (που λείπει από τη σημερινή κυβέρνηση) και πολιτική και τεχνοκρατική επάρκεια.
Εν κατακλείδι, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αριστερό, δημοκρατικό, προοδευτικό κόμμα, δεν μπορεί παρά να έχει πλατιά απεύθυνση. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι τάζεις τα πάντα και στους πάντες».

-Παρατηρείται εκ μέρους όλων των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μηδέ εξαιρουμένου εσάς, μια εμφανής αποστασιοποίηση από τις ημέρες και τα πεπραγμένα του Αλέξη Τσίπρα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Δεν συμφωνώ με την παραδοχή της ερώτησης. Θεωρώ ότι όλοι οι υποψήφιοι υποστηρίζουμε το έργο που παρήγαγε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πέρα από την απαραίτητη αυτοκριτική αισθανόμαστε περήφανοι και περήφανες για πράγματα που πετύχαμε μαζί με τον Αλέξη, με αποκορύφωμα την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και τη λιτότητα και το νοικοκύρεμα -για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία- των οικονομικών της χώρας. Και με την κοινωνία όρθια!
Γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι προς όφελος του κόμματος, αλλά και των πολιτών, να γίνουν γνωστά τόσο τα πεπραγμένα της κυβέρνησής μας όσο και οι ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες επιτεύχθηκαν αυτά. Προς αυτή, άλλωστε την κατεύθυνση, είναι και το βιβλίο που επιμελήθηκα «Με την πλάτη στον τοίχο» από τις εκδόσεις «Θεμέλιο», στη συγγραφή του οποίου συμμετείχαν στελέχη του κόμματος και μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, το οποίο και σας προτείνω να διαβάσετε. Το ίδιο ισχύει και για άλλες προσπάθειες αποτύπωσης της κυβερνητικής μας εμπειρίας, με στοιχεία αυτοκριτικής, όπως το κείμενο που συνέταξαν ο Αριστείδης Μπαλτάς και ο Γιάννης Δραγασάκης».

-Έχει ο Αλέξης Τσίπρας θέση στην επομένη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Τι λέτε; Και αν ναι, ποιος θα έπρεπε να είναι ο ρόλος του;

«Ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί σπουδαίο κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον χώρο της Αριστεράς, αλλά και τον ευρύτερο δημοκρατικό προοδευτικό χώρο. Επίσης, είναι ένας νέος άνθρωπος. Νομίζω, λοιπόν, ότι έχει και μέλλον και ρόλο».

-Ποια είναι η σχέση σας με την κυρία Έφη Αχτσιόγλου;

«Η καλύτερη. Με την Έφη συνεργαστήκαμε στενά και όταν ήταν διευθύντρια στο γραφείο του Γιώργου Κατρούγκαλου, και μετέπειτα όταν, ως υπουργός Εργασίας αυτή και ως επικεφαλής της διαπραγμάτευσης εγώ, δίναμε μάχες για τα εργασιακά δικαιώματα. Και η συνεργασία μας υπήρξε ομολογουμένως πολύ αποτελεσματική. Γιατί, με τις συνθήκες που έγινε, μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε και την εμπειρία των παλαιότερων και την ορμή των νεότερων, κάτι που θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να είναι ζητούμενο στα κόμματα, ώστε να αξιοποιείται στο έπακρο το στελεχιακό τους δυναμικό».

-Και πώς ερμηνεύετε το γεγονός ότι η κυρία Έφη Αχτσιόγλου προβάλλει σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως το φαβορί να διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος;

«Οι εσωκομματικές εκλογές έχουν τις ιδιαιτερότητές τους και κάθε εκτίμηση είναι επισφαλής. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι εκλογές και αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμα το καθορίζει η κάλπη. Δεν μπορώ, ωστόσο, να αφήσω ασχολίαστο το γεγονός ότι οι προεκλογικές διαδικασίες στο κόμμα μας έχουν κυλήσει πολύ ομαλά, με ευγενή άμιλλα, πολιτικό λόγο και ενδιαφέρουσες προτάσεις. Αυτό από μόνο του είναι μία νίκη και πρέπει να πιστωθεί σε όλους τους υποψηφίους».

-Σε περίπτωση που οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν και η κυρία Έφη Αχτσιόγλου αναδειχθεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εσείς θα παραμείνετε σ’ αυτόν;

«Η συμμετοχή στα κόμματα πρέπει να γίνεται με κριτήριο τις αρχές και τις θέσεις που αυτά πρεσβεύουν, τους αγώνες που δίνουν για το κοινό καλό και το όραμα για ένα δικαιότερο μέλλον. Με αυτές τις αρχές πορεύθηκα μέχρι τώρα στην πολιτική, με αυτές θα συνεχίσω να πορεύομαι. Η ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών, ακόμα και όταν αυτές είναι θεμιτές, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι αυτοσκοπός».

-Πάντως, η πρόταση που κατέθεσε ο Στέλιος Κούλογλου για δυαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με εσάς και την κυρία Έφη Αχτσιόγλου φέρεται να μην γίνεται εκ μέρους της αποδεκτή. Ποια είναι η δική σας θέση; Ανεξαρτήτως προσώπων, κατά πόσο είναι εφικτή και θεμιτή η δυαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

«Στις προτάσεις που καταθέτω στο δημόσιο διάλογο, σημαντική θέση κατέχει και το ζήτημα της λειτουργίας του κόμματος. Κατά τη δική μου άποψη, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα της Αριστεράς, θα πρέπει όχι μόνο να υποστηρίζει στη θεωρία, αλλά και να εφαρμόζει στη δική του πράξη την αρχή της συλλογικότητας. Η πρότασή μου, λοιπόν, αφορά ένα κόμμα με εσωτερική δημοκρατία, όπου ο πρόεδρος θα είναι πρώτος μεταξύ ίσων, όπου τα όργανα θα λειτουργούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά, όπου τα μέλη θα έχουν ενεργό συμμετοχή και θα νιώθουν ότι αυτά που λένε επηρεάζουν κάτι∙ που θα βρίσκεται στους χώρους εργασίας και στις τοπικές κοινότητες∙ ένα κόμμα με σταθερή και βαθιά γείωση στην κοινωνία».

 

«Δεν θέλω να κρίνω την υποψηφιότητα του Στέφανου»

-Ποιο είναι το σχόλιό σας για την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη;

«Δεν θέλω να κρίνω συγκεκριμένα την υποψηφιότητα του Στέφανου, όπως δεν έχω κρίνει μέχρι σήμερα καμία άλλη υποψηφιότητα. Όπως λέω συνέχεια, δεν είμαστε αντίπαλοι, αλλά συνοδοιπόροι και συναγωνιστές. Η κατάθεση υποψηφιότητας για τη θέση του Προέδρου είναι δημοκρατικό δικαίωμα και πρέπει να εκφράζει το έμπρακτο ενδιαφέρον για το κόμμα και την ειλικρινή αγωνία για το μέλλον των πολιτών, στοιχεία που πρέπει να διακατέχουν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το άνοιγμα των υποψηφιοτήτων μπορεί, εν δυνάμει, να αυξήσει το ενδιαφέρον των πολιτών για τις εσωτερικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ και να κινητοποιήσει νέες δυνάμεις της κοινωνίας. Για να γίνει αυτό, ωστόσο, οι υποψήφιοι θα πρέπει να εκφέρουν καθαρό πολιτικό λόγο, με συγκεκριμένες προτάσεις, με σύγχρονο όραμα και με σαφή ταυτότητα. Θεωρώ ότι η υποψηφιότητά μου διαθέτει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, ενώ και η μέχρι σήμερα πορεία μου έχει αποδείξει ότι μπορώ να δώσω -μαζί με τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μου, με ενότητα και συλλογικότητα- αποτελεσματικά όλες τις απαραίτητες μάχες, εντός και εκτός Βουλής».

Ροή ειδήσεων

Advertisement