Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Φωνή» στις γυναίκες

Από αύριο η φωτογραφική έκθεση της Irina Unruh «I am Jamilia» στη “Μediterrart Gallery” στη Δεξαμενή

Published

on

 

 

 

 

Μία δράση με έντονο κοινωνικό περιεχόμενο, η Έκθεση Φωτογραφίας της Irina Unruh “I am Jamilia”, θα φιλοξενηθεί από τη “Μediterrart Gallery” στη Δεξαμενή (Δασύλλιο) 4-13 Σεπτέμβρη, Δευτέρα-Σάββατο 7-10 μ.μ.

Το φωτογραφικό έργο της Κιργιστανής Irina Unruh θέλει να δώσει φωνή σε γυναίκες που βίωσαν ολομόναχες μία από τις πιο βάρβαρες παραδόσεις στον κόσμο: την απαγωγή νύφης, αλλά και να αποτελέσει μία αχτίδα ελπίδας για αλλαγή στο Κιργιστάν.

Την Έκθεση «I am Jamilia» διοργανώνουν στην Πάτρα το Κέντρο για την αντιμετώπιση των έμφυλων ανισοτήτων «Εριφύλη» και η «Μediterrart Gallery» με τη συνεργασία της Γκαλερί «Τύρβη», στο πλαίσιο των δράσεων και παρεμβάσεών του στην τοπική κοινωνία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στα έμφυλα ζητήματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου στις 8:30 μ.μ., όπου θα μιλήσουν η ίδια η φωτογράφος Irina Unruh μέσω live streaming από το εξωτερικό για το έργο της, ο Βαγγέλης Πολίτης που συνέβαλε τα μέγιστα για την πραγματοποίηση της Έκθεσης στην πόλη μας, η Σταυρούλα Κορδέλλα και ο Βασίλης Μάρκου από το Κέντρο «Εριφύλη», που θα εμβαθύνουν στην έμφυλη διάσταση της Έκθεσης.

Εκπρόσωποι του Κέντρου «Εριφύλη» θα βρίσκονται σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης στη διάθεσή σας για ξενάγηση και ενημέρωση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Η έκθεση εστιάζει σε γυναίκες από το Κιργιστάν που απήχθησαν και αφηγείται τις ιστορίες τους. «Του άρεσα του άντρα που με απήγαγε, αλλά εμένα δεν μου άρεσε. Δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου μαζί του. Και να το αποτέλεσμα: μετά την απαγωγή, πήρα μερικά χάπια, έπεσα σε κώμα και έμεινα ανάπηρη. Θα ήθελα να τον ρωτήσω: Εσένα πώς πάει η ζωή σου;», λέει μία γυναίκα από το Κιργιστάν, θύμα του εθίμου Ala Kachuu: «άρπαξε και τρέξε». Οι μισές γυναίκες σήμερα στο Κιργιστάν παντρεύονται με απαγωγή παρόλο που η αρπαγή νύφης είναι παράνομη από το 2013. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, κάθε 40 λεπτά μία γυναίκα στο Κιργιστάν απάγεται.

Όλες αυτές οι γυναίκες που αφηγούνται τις τραγικές ιστορίες που περικλείει η Έκθεση συνέχισαν τη ζωή τους, ωστόσο, δεν έχασαν την ελπίδα ότι η απαγωγή νύφης θα εκλείψει.

Η ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ IRINA UNRUH

Η Irina Unruh είναι φωτογράφος ντοκιμαντέρ με καταγωγή από το Κιργιστάν. Το 1988, όταν ήταν 9 ετών, η οικογένειά της μετανάστευσε στη Γερμανία.

Η δουλειά της έχει λάβει παγκόσμια αναγνώριση με εκθέσεις στη Ρώμη, στο Κέντρο Καλών Τεχνών «BOZAR» στις Βρυξέλλες, την Τιφλίδα, την Τζακάρτα και τη Νέα Υόρκη, και δημοσιεύσεις στα «FR7 Frankfurter Rundschau», «Geo», «Stern», «Le Monde» και «National Geographic».

Το 2021, η Irina Unruh έγινε υπότροφος του προγράμματος VII Academy Fellowship 2022 και την ίδια χρονιά, έγινε εξερευνήτρια του «National Geographic».

Η δράση, στο μέρος που αφορά το Κέντρο «Εριφύλη», χρηματοδοτείται από τη δράση 9.v.1.1-a «Στήριξη υφιστάμενων και υπό σύσταση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) στη Δυτική Ελλάδα» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement