Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Φαινόμενο ή «φούσκα»

Μια προσέγγιση της υποψηφιότητας του Στ. Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στον απόηχο της παρουσίας του στην Πάτρα

Published

on

 

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

 

Αν μη τι άλλο, ο Στέφανος Κασσελάκης κέρδισε τις εντυπώσεις με την προχθεσινή παρουσία του, στην Πάτρα, συγκριτικά με τις επισκέψεις των άλλων υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Άλλωστε, ο χώρος και η μέρα που επιλέχθηκαν για τη συγκέντρωση του (στο καφέ «Hemingway», στον κεντρικό πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου και σε ώρα με την αγορά ανοικτή) εξασφάλιζε εκ των προτέρων την επιτυχίας της. Δεν ήταν λίγοι οι περαστικοί που κοντοστάθηκαν να τον δουν, να τον ακούσουν, ενώ ο ίδιος δέχθηκε πρόθυμα να ποζάρει για σέλφι φωτογραφίες. Άλλωστε, φαίνεται ότι ξέρει πολύ καλά το παιχνίδι της δημοσιότητας, ενώ παίζει στα δάχτυλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Ούτως ή άλλως, η υποψηφιότητα του, αυτή καθαυτή, ήρθε να ταράξει τα νερά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να προσδώσει μεγάλο ενδιαφέρον σε μια εσωκομματική εκλογική διαδικασία που μέχρι πρότινος δεν κέντριζε το ενδιαφέρον της Κοινής Γνώμης, ήταν αδιάφορη για τη συντριπτική πλειονότητα της.

Τα δεδομένα πλέον άλλαξαν. Οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής τραβούν σαν μαγνήτης τα φώτα της δημοσιότητας, έχουν μπει για τα καλά στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Πέραν του ότι αναμένεται να υπάρξει πλέον μεγαλύτερη συμμετοχή σ’ αυτές, καθώς εκτιμάται ότι ένας αριστερόστροφος κόσμος θα σηκωθεί από τον καναπέ του και θα πάει να ψηφίσει. Ακριβώς λόγω του Στ. Κασσελάκη, τον οποίο, εάν δεν τον είχαν στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα έπρεπε να τον εφεύρουν.

Παράλληλα, είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η υποψηφιότητα του έχει αποκτήσει μια αξιοσημείωτη δυναμική. Οι αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών τον δίνουν δεύτερο, πίσω από την Έφη Αχτσιόγλου. Με άλλα λόγια, το πέρασμα του στο δεύτερο γύρο θεωρείται πολύ πιθανό, όπως πολύ πιθανή εμφανίζεται και η εκ μέρους του αμφισβήτηση του προβαδίσματος της πρώην υπουργού Εργασίας. Κακά τα ψέματα, ο Στ. Κασσελάκης έχει εξελιχθεί σε μεγάλο «πονοκέφαλο» για την ίδια, πάνω που θεωρούσε ότι είχε «κλειδώσει» την εκλογή της.

 

Ο ΝΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟΣ

 

Πώς, όμως, και γιατί, ο 35χρονος επιχειρηματίας κατάφερε να αποκτήσει αυτή τη δυναμική; Πρώτα και πάνω απ’ όλα, είναι ένα «φρέσκο» και άφθαρτο πρόσωπο. Τον βοηθάει σ’ αυτό η εντυπωσιακή εμφάνιση του, που κάνει θραύση στο γυναικείο πληθυσμό, αν και ο ίδιος, όχι μόνο έχει εκφράσει δημοσίως τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό του, αλλά φωτογραφίζεται δημοσίως με τον σύντροφο του, μιλώντας ανοικτά ακόμη και για τη γνωριμία τους.

Παράλληλα, σε αντίθεση με τους συνυποψηφίους του, που έχουν ασκήσει εξουσία διατελώντας υπουργοί, έχοντας υποστεί και την ανάλογη, αναπόδραστη, φθορά, καθώς ο ίδιος δεν έχει ένα καταγεγραμμένο πολιτικό παρελθόν δεν έχει να απολογηθεί για τίποτα. Παρότι το προσωπικό του αφήγημα έχει κάποια δυσεξήγητα κενά.

Εκτός αυτού, όμως, μιλάει με μια διαφορετική γλώσσα, που πόρρω απέχει από τη συνήθη «ξύλινη» των πολιτικών, προσπαθώντας να χτυπήσει στο θυμικό των πολιτών με στοχευμένες αναφορές, όπως αυτή για την ανάγκη να επαναπατριστούν τα ξενιτεμένα Ελληνόπουλα. Συχνές είναι οι αναφορές του και στον Αλέξη Τσίπρα, επιχειρώντας τεχνηέντως να εμφανιστεί ως ο συνεχιστής του, μολονότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αποστασιοποιημένος από την εκλογική διαδικασία. Όπως τεχνηέντως προσπαθεί να μετατρέψει υπέρ του τις επιθέσεις που δέχεται από συστημικά μέσα ενημέρωσης.

 

ΤΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΥΝ

 

Εκτός από τα κενά στο προσωπικό αφήγημα του (όπως ότι πήρε 21 ετών δάνειο με προσωπική εγγύηση για να αγοράσει πλοία), οι επικριτές του καταλογίζουν στον Στ. Κασσελάκη έλλειψη πολιτικής συγκρότησης και αντίστοιχης ρητορικής. Είναι δε γεγονός ότι στις ελάχιστες συνεντεύξεις που έχει δώσει έως τώρα δεν τα πήγε καθόλου καλά. Αδυνατούσε να αρθρώσει έναν πειστικό λόγο, ενώ πιάστηκε και «αδιάβαστος» όταν κλήθηκε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις επί προγραμματικών θέσεων.

«Αστραφτερό περιτύλιγμα κενού περιεχομένου» είναι το σχήμα λόγου που θα μπορούσε να αποτυπώσει εύστοχα την εικόνα που έχουν σχηματίσει οι επικριτές του για την υποψηφιότητα του, ενώ κάποιοι πάνε τη βαλίτσα πιο μακριά, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι «κατασκευασμένη». Το είπε αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, και ο συνυποψήφιος του, συνονόματος του, Στέφανος Τζουμάκας.

Στο προαναφερόμενο πλαίσιο, ο διευθυντής ερευνών της εταιρείας «Opinion Poll» Ζαχαρίας Ζούπης υποστήριξε για τον Στ. Κασσελάκη, μιλώντας στην εκπομπή «ΕΡΤNEWS UPDATE», ότι αποτελεί ένα επικοινωνιακό προϊόν που βασίζεται σε ένα αμφισβητήσιμο life story, που μέχρι στιγμής είναι κενό πολιτικού – ιδεολογικού περιεχομένου.

Τι θα γίνει ακριβώς, απομένει να φανεί, και μάλιστα πολύ σύντομα. Κυριακή, κοντή γιορτή….

Ροή ειδήσεων

Advertisement