Connect with us

Εκκλησιαστικά

Σε Αγρίνιο και Πάτρα τιμάται η μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου, Επισκόπου Σμύρνης

Published

on

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σεβασμό θα τιμηθεί φέτος στην πόλη του Αγρινίου η ιερά μνήμη του Αγίου Ενδόξου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου, Επισκόπου Σμύρνης και των συν αυτώ αναιρεθέντων, κατά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων θα είναι ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, της προσφυγικής συνοικίας του Αγρινίου.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και τον Σύλλογο Μικρασιατών Προσφύγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 18:30 στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης θα τελεστεί η Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.

Μετά το πέρας του Εσπερινού στην παρακείμενη αίθουσα του Δημοτικού Καταστήματος του Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση – αφιέρωμα μνήμης στην Μικρασιατική Καταστροφή, με κεντρικό ομιλητή τον σεβασμιότατο Ποιμενάρχη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό και θέμα: «Η παρουσία του ιερού Κλήρου στην γη της Ιωνίας».

Θα ακολουθήσουν στις 21:00, τα εγκαίνια της έκθεσης ενθυμημάτων, φωτογραφιών και κειμηλίων Μικρασιατών από το αρχείο του Συλλόγου.

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης θα τελεστεί η Ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία, κατά την Απόλυση της οποίας θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των μαρτυρικώς τελειωθέντων κατά την Μικρασιατική Καταστροφή στο Μνημείο Μικρασιατικής Καταστροφής που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού.

Θα γίνει και Ομιλία από τον κ. Γεώργιο Κωστόπουλο, Δρ. Μαθηματικό, Διευθυντή Μουσικού Σχολείου Αγρινίου – Σύμβουλο Ε.Α.Π. και κατάθεση Στεφάνων.

Στις 19:00 την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί Επετειακή Συνάντηση χορωδιών για τα 100 + 1 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή με τίτλο: «Μνήμης Σπαράγματα» στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 στις 20:00 έχει προγραμματιστεί Παραδοσιακό Μικρασιατικό γλέντι γύρω από την ιστορική βρύση Κιούγκι με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων του Συνοικισμού

*Επίσης εδώ στην Πάτρα στον ιστορικό ιερό ναό της Αγίας Φωτεινής στα Προσφυγικά Πατρών που έχτισαν Έλληνες Μικρασιάτες πρόσφυγες που έφτασαν ρακένδυτοι και ταλαιπωρημένοι στην περιοχή της Πάτρας, θα τιμηθεί η μνήμη του Χρυσοστόμου Σμύρνης που λιντσάρισαν και σκότωσαν οι Τούρκοι στα τραγικά γεγονότα της καταστροφής της Σμύρνης το 1922.

Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 στη Θεία λειτουργία και στο ιερό μνημόσυνο που θα ψαλεί στο ναό της Αγ. Φωτεινής θα παραστεί και θα μιλήσει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Να θυμίσουμε πως τα θεμέλια του ιερού ναού της Αγίας Φωτεινής μπήκαν γύρω στο 1925 και 12 χρόνια αργότερα στις 23 Μαΐου του 1937, πριν από 86 ολόκληρα χρόνια εγκαινιάστηκε ο ναός, στο κέντρο του οποίου είχε τοποθετηθεί η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σμυρνιάς.

*Ο Χρυσόστομος Καλαφάτης ήταν Έλληνας Μικρασιάτης επίσκοπος και θεολόγος ο οποίος διετέλεσε Μητροπολίτης Δράμας και Σμύρνης. Είναι άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας (η αγιοκατάταξη του ένινε το 1992) και η μνήμη του τιμάται την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Είχε γεννηθεί στις 8 Ιανουαρίου 1867, στην περιοχή Τρίγλια της Τουρκίας και απεβίωσε μαρτυρικά στις 27 Αυγούστου 1922, στη Σμύρνη, στα Μικρασιατικά παράλια στην Τουρκία.

Σε Αγρίνιο και Πάτρα τιμάται η μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου, Επισκόπου Σμύρνης

Ροή ειδήσεων

Advertisement