Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ισχυρός πόλος ο πρωτογενής τομέας

Παρουσία πλήθους κόσμου προχθές τα εγκαίνια 20ής Αγροτικής Έκθεσης Χαλανδρίτσας – AgreXa 2023

Published

on

Τη δυναμική του πρωτογενούς τομέα και των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων της αχαϊκής γης, επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η 20ή Αγροτική Έκθεση Χαλανδρίτσας- AgreXA 2023, η οποία εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και φορέων.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τα γραφικά, λιθόστρωτα σοκάκια της Χαλανδρίτσας περιδιαβαίνοντας στα περίπτερα των εκθετών, λίγο πριν από την τέλεση του καθιερωμένου αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών, Χρυσόστομο.

Την εκδήλωση των εγκαινίων χαιρέτισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης με επιστολή του, όπως επίσης, και η Αχαιή υφυπουργός Υποδομών, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

«Η 20ή Αγροτική Έκθεση Χαλανδρίτσας-AgreXa 2023 είναι εδώ! Για να μας θυμίζει ότι ο τόπος μας έχει ανάγκη από τέτοιες διοργανώσεις που οικονομικά και κοινωνικά δίνουν προοπτική, προβάλλουν την ταυτότητα του Δήμου μας και αναδεικνύουν τον πολιτιστικό και αγροτοκτηνοτροφικό του χαρακτήρα», ανέφερε ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θόδωρος Μπαρής. αφού πρώτα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα μας από τα πρωτοφανούς έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα, μεταφέροντας τη σκέψη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, με την οποία καλωσόρισε τις χιλιάδες των επισκεπτών και ευχαρίστησε όλους τους εκθέτες και τους υποστηρικτές της διοργάνωσης, επεσήμανε πως «δεν αφήσαμε τίποτε στην τύχη! Οραματιστήκαμε, σχεδιάσαμε, υλοποιήσαμε και σήμερα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι για έναν θεσμό, ακόμη πιο εξωστρεφή που ισχυροποιεί τη θέση του Δήμου Ερυμάνθου στον εκθεσιακό χάρτη της Ελλάδος. Καταφέραμε να καλλιεργήσουμε την ανάπτυξη, εφαρμόζοντας μια αγροτική πολιτική πρώτης γραμμής που επιδιώκει μια κοινωνία πρώτης ταχύτητας».

Στη συνέχεια έκανε μία σύντομη αναφορά στα έργα, στις δράσεις και στις πρωτοβουλίες της δημοτικής Αρχής για τη στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων, στα πρόσωπα των οποίων, όπως είπε, βρήκε πραγματικούς συμμάχους.

«Δεν σταματάμε εδώ! Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας που είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η ποιοτική – βιολογική γεωργία και η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών μας πόρων, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο, η εκπαίδευση των αγροτών, η σύνδεση αγροτικής παραγωγής και τουρισμού, η προβολή και προώθηση των αγροτικών μας ποιοτικών προϊόντων και της αγροτοδιατροφής», είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «οι δρόμοι ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας περνούν μέσα από τα χωράφια και την αγροτική καινοτομία». Κλείνοντας την ομιλία του έστειλε αισιόδοξα μηνύματα, λέγοντας πως «σήμερα οι προοπτικές είναι πιο αισιόδοξες. Η συνεργασία με την κοινωνία είναι συνεργασία με την επιτυχία. Με την βαθιά πεποίθηση ότι η Αγροτική Έκθεση της Χαλανδρίτσας αποτελεί στυλοβάτη της τοπικής μας αγροτικής οικονομίας θα συνεχίσουμε την αμφίδρομη και άμεση επικοινωνία με την αυτοδιοίκηση β’ βαθμού και την κεντρική εξουσία για τη λήψη άμεσων θεσμικών πρωτοβουλιών και δράσεων που θα δώσουν ώθηση στον τόπο μας και πνοή στους ανθρώπους του».

ΦΑΡΜΑΚΗΣ: «ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ»

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος αφού συνεχάρη τον Δήμο Ερυμάνθου και τους διοργανωτές της Έκθεσης, επεσήμανε πως «η πρωτογενής παραγωγή δεν είναι απλά ένας οικονομικός κλάδος εξαιρετικά σημαντικός για τη Δυτική Ελλάδα. Είναι μία ισχυρή κουλτούρα αιώνων που εμπεριέχει πολιτισμό και παράγει πολιτισμό». Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στα καιρικά φαινόμενα που έχουν «σαρώσει» τον θεσσαλικό κάμπο, λέγοντας πως «σε μέρες που μία άλλη περιοχή της χώρας μας, με επίσης ισχυρό αγροτοπαραγωγικό πλούτο έχει σαρωθεί από ένα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, θεωρώ ότι πέρα από την όποια συμπαράσταση μπορούμε να εκφράσουμε σε ανθρώπινο επίπεδο, οφείλουμε να σκεφτούμε και το πόσο πολύτιμος είναι ο πλούτος της γης, όχι απλά για την οικονομία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, αλλά ακόμα και για την ίδια την επιβίωσή μας. Τα όλο και πιο συχνά έντονα καιρικά φαινόμενα δεν πλήττουν μόνο δρόμους και σπίτια, δεν απειλούν μόνο ευθέως τις ζωές μας. Τις απειλούν και έμμεσα αλλά το ίδιο σοβαρά, καταστρέφοντας την αγροτική παραγωγή. Οφείλουμε λοιπόν να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προς το μέλλον».

Τέλος επεσήμανε πως η επόμενη 5ετία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, γι’ αυτό και «οφείλουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους αγρότες και τις επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, οφείλουμε να συνεχίσουμε να εκσυγχρονίζουμε τις αγροτικές υποδομές και βέβαια, οφείλουμε να συνεχίσουμε να προβάλλουμε τον αγροτοδιατροφικό μας πλούτο με αυτοπεποίθηση και τη μέγιστη δυνατή εξωστρέφεια. Όμως, οφείλουμε να κάνουμε και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό: να διαμορφώσουμε και να αρχίσουμε να υλοποιούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, ένα σχέδιο ανθεκτικότητας της πρωτογενούς παραγωγής έναντι της κλιματικής κρίσης» και υπενθύμισε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι από τις πρώτες στην Ελλάδα που ολοκλήρωσαν το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή που περιλαμβάνει 166 δράσεις σε 12 τομείς κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Χαιρετισμό στην εκδήλωση των εγκαινίων πραγματοποίησαν ακόμη, εκ των συνδιοργανωτών ο Β’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Χάρης Ανδρικόπουλος, καθώς και οι βουλευτές Αχαΐας, Σία Αναγνωστοπούλου και Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και υπεύθυνη του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Χριστίνα Σταρακά. Επίσης, εκ των εμπνευστών και πρώτων διοργανωτών της Έκθεσης, χαιρέτισαν την εκδήλωση ο πρόεδρος της Κοινότητας Χαλανδρίτσας, Χαράλαμπος Λαλιώτης και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλανδρίτσας, Δήμητρα Κατσικολόγου-Μακρή.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την εκδήλωση των εγκαινίων άνοιξε το Χορευτικό του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων παρουσιάζοντας δρώμενο από τη Νάουσα με τίτλο «Οσμίζοντας τις παραδόσεις», ενώ στη συνέχεια έγινε και άφιξη της φλόγας της 21ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών.

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΝΟΜΕΣ

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, Γιώργος Ρούφας με καταγωγή από το Αίγιο για την προσφορά του στον πολιτισμό, στο θέατρο και στην κοινωνία, καθώς και οι διαχρονικοί υποστηρικτές της Έκθεσης, το Γάλα «Πρώτο» και το νερό «Ερύμανθος».

ΑΥΛΑΙΑ ΜΕ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Η αυλαία των εκδηλώσεων θα κλείσει σήμερα το απόγευμα με τις παρακάτω εκδηλώσεις:

9:30 Χορευτικό ταξίδι στην Ελλάδα

19:40 Βραβεύσεις Αριστούχων μαθητών των σχολείων του Δήμου Ερυμάνθου

20:00 Βραβεύσεις Εισακτέων από τα σχολεία του Δήμου Ερυμάνθου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

20:15 Τιμητικές διακρίσεις αθλητών που διακρίθηκαν στο 2023 (Νίκος Πλώτας – χάλκινο μετάλλιο στο Eurobasket U20 με την Εθνική νέων/ανδρών, Αλέξανδρος και Μιχάλης Παναγόπουλος – Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης, Μιχάλης Παπαγεωργίου στο junior Beach Volley & «Α.Σ. Πέλοπας» στο σύνθετο τόξο)

20:30 “Γεύσεις Ερυμάνθου” με προϊόντα των Εκθετών (χορηγός: ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360° Πάτρας)

20:45 Χορεύοντας την Ελλάδα (Θράκη και Μ. Ασία)

21:00 “Μουσική Βραδιά” με λαϊκό και έντεχνο ελληνικό τραγούδι από τους «Replica».

Ροή ειδήσεων

Advertisement