Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Δεύτερη θητεία κρίσεων και μεγάλων αποφάσεων

Published

on

 

 

Απλά και ξεκάθαρα: Όταν πέφτουν έως και 1.000 τόνοι νερό ανά στρέμμα, κανένας μηχανισμός, κανένα αντιπλημμυρικό έργο και κανένα κράτος δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία είναι κάτι που… δεν έχει ξανασυμβεί. Και το κράτος – η κυβέρνηση δηλαδή – θα κριθεί από την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα απόκρισης στις πολλές και μεγάλες ανάγκες που προέκυψαν και θα προκύψουν.

Για την κυβέρνηση όμως, η πρωτόγνωρη πλημμύρα στη Θεσσαλία ήρθε αμέσως μετά από κάποιες πολύ μεγάλες πυρκαγιές και ταυτόχρονα με μία δολοφονία στο λιμάνι του Πειραιά ενώ πριν από λίγο καιρό υπήρξε και μία άλλη δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Διαφορετικά γεγονότα, διαφορετικές αφετηρίες, διαφορετικά τα αίτια και οι παράμετροι. Όμως, μέσα από όλα αυτά προκύπτει ένα εύλογο συναίσθημα ανασφάλειας στον Έλληνα πολίτη και η εικόνα μίας χώρας σε αποσύνθεση. Προφανώς και δεν βρίσκεται σε αποσύνθεση η Ελλάδα. Έπεσαν πολλά μαζεμένα όμως, που ταυτόχρονα βαραίνουν ακόμα περισσότερο από κάποιες άστοχες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, αλλά και από σαφείς ενδείξεις ανεπάρκειας υπηρεσιακών παραγόντων και μηχανισμών που είναι κρίσιμοι για τη λειτουργία του κράτους.

Μοιραία, το κλίμα είναι βαρύ για την κυβέρνηση. Μοιραία, θα αρχίσουν τα ερωτήματα. Και μοιραία, η κυβέρνηση θα κληθεί να απαντήσει σε όλα. Και έτσι πρέπει να είναι.

Εξίσου μοιραία λοιπόν, περιμένουμε περισσότερο από ποτέ τώρα, την επαλήθευση του αποφθέγματος του Οδυσσέα Ελύτη, «κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά».

Και αυτό σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός θα πρέπει άμεσα να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα τεράστιο έργο μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, μαζί με τις αλλαγές που ο ίδιος κρίνει στο κυβερνητικό σχήμα αλλά και την άμεση απόκριση στην έκτακτη ανάγκη.

Η δεύτερη 4ετία του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς ως μία θητεία που μπορεί να αναμορφώσει την Ελλάδα, έχοντας προσπεράσει και την κοσμοϊστορική πανδημία. Πολύ γρήγορα μετατράπηκε όμως σε μία ακόμα θητεία πολλαπλών κρίσεων. Και αυτό πρέπει να το διαχειριστεί…

Ροή ειδήσεων

Advertisement