Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δίπλα στα σχολεία» – Του Παναγιώτη Καρασπήλιου (*)  

Published

on

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ένας θεσμός που διαχειρίζεται τα καθημερινά προβλήματα των Δημοτών έχει άμεση εμπλοκή με την εκπαίδευση και την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων του Δήμου.

Οι Δήμοι με βάσει τις αρμοδιότητες που από το Νόμο είναι υπεύθυνοι, συνεργάζονται με τις σχολικές μονάδες και μεριμνούν για την υποδομές, την υλικοτεχνική υποδομή, το εποπτικό υλικό και ευρύτερα την καθημερινότητα των σχολείων του Δήμου. Ωστόσο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη δημιουργία μιας δυναμικής σχέσης και να συνεργαστεί αποτελεσματικά με την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα, παράγοντας πολλαπλά οφέλη τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην τοπική κοινωνία, αφού τα σχολεία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς της κάθε κοινωνίας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πέρα από την εξεύρεση και τη διάθεση πόρων για τις υποδομές των σχολείων με στόχο την εύρυθμη λειτουργία τους, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας των σχολικών μονάδων, στην προώθηση και στην υποστήριξη καινοτόμων προγραμμάτων και ιδεών εντός και εκτός του σχολικού προγράμματος, αλλά και στην καλλιέργεια ενός κλίματος επικοινωνίας και  συνεργασίας γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητών, Δημοτών της γειτονιάς του εκάστοτε σχολείου. Ο Δήμος μπορεί να στηρίξει τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία, τη σχολική διοίκηση, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τη μαθητική κοινότητα με ποικίλους τρόπους, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τη δικτύωση του σχολείου με κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς, με την τοπική κοινωνία και τις υπηρεσίες του Δήμου μέσα από ένα ευρύ φάσμα δράσεων και προγραμμάτων, επιδρώντας θετικά και ενισχύοντας τον ρολό του στα εκπαιδευτικά ζητήματα.

Ο συνδυασμός μας «Πάτρα Ενωμένη» πιστεύει στη δυναμική και ενεργή εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης στην τοπική εκπαίδευση, με σκοπό αφενός την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των σχολείων και αφετέρου το άνοιγμα του σχολείου τόσο στην τοπική κοινωνία, αλλά και ευρύτερα με μητροπολιτικές και πανευρωπαϊκές συνεργασίες, ενθαρρύνοντας τον εκσυγχρονισμό τους και την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις του αύριο.

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, είναι η ώρα να προβληματιστούμε δημιουργικά και να στοχεύσουμε στην ενδυνάμωση της σχέσης Αυτοδιοίκησης και σχολείων.

Θερμές ευχές στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στις μαθήτριες και στις οικογένειές τους για μια δημιουργική, παραγωγική και εποικοδομητική νέα σχολική χρονιά με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

 

(*) O Παναγιώτης Καρασπήλιος είναι MEd Εκπαιδευτικός, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πατρέων με τον συνδυασμό «Πάτρα Ενωμένη» του Κωνσταντίνου Σβόλη

 

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement