Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τάκης Λαλιώτης: Όσο πιο γρήγορα ανακάμψει ο Θεσσαλικός κάμπος, τόσο θα αποφύγουμε ελλείψεις και αισχροκέρδεια

Published

on

Για ελλείψεις σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα αλλά και πιθανά κρούσματα αισχροκέρδειας τα οποία είναι δυνατόν να παρουσιαστούν και στην αγορά της Πάτρας προειδοποιούν επιστήμονες και αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη, μιλώντας στην «Γ» για τα απόνερα της μεγάλης πλημμύρας στο Θεσσαλικό κάμπο.

Οι κύριες επιπτώσεις όσον αφορά σε ελλείψεις σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα αναμένονται μεσοπρόθεσμα -μετά το τέλος του έτους- ενώ, στα άμεσα προβλήματα, σύμφωνα και με τους γεωπόνους, είναι οι πιθανές μολύνσεις από ασθένειες που μπορεί να μεταφέρουν τα νεκρά ζώα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι άμεση η αναγκαιότητα το κράτος να σπεύσει προκειμένου να λάβει εξειδικευμένη βοήθεια ως προς την αποκατάσταση της πληγείσας αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, επισημαίνοντας ότι οι καταστροφές από τις πλημμύρες και οι πυρκαγιές αποτελούν απότοκο της κλιματικής αλλαγής και εγκλημάτων που έχουν ήδη συντελεστεί σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος.

«Την επόμενη μέρα της αποκατάστασης των ζημιών από την τεράστια και ανυπολόγιστη αυτή εθνική καταστροφή είναι πρώτη προτεραιότητά μας να στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας σε ολόκληρο τον Θεσσαλικό κάμπο. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε η παραγωγή να πάρει την κάτω βόλτα καθώς αυτό που μπορεί να ακολουθεί είναι ίσως χειρότερο απ’ ό,τι έχουμε ήδη δει!» σχολιάζει ο Τάκης Λαλιώτης, κτηνοτρόφος, και αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων Περιφέρειας Πάτρας ΣΥΝ.ΠΕ. «Το Πρώτο».

Ήδη, όπως εκτιμά ο κ. Λαλιώτης, καταγράφονται σημαντικές καταστροφές σε μεταποιητικές επιχειρήσεις ενώ η έλλειψη πρώτων υλών μπορεί να προκαλέσει νέες, αλυσιδωτές επιπτώσεις. «Το πλήγμα στα τυροκομεία, στο σύνολο της βιοτεχνίας και βιομηχανίας που κάνει την τυποποίηση των τροφίμων αλλά και στα σφαγεία, θα είναι μεγάλο. Πολλοί άνθρωποι, εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, θα βρεθούν στην ανεργία και εν συνεχεία η κάμψη της συνολικής δραστηριότητας και στους δύο αυτούς τομείς, πρωτογενή και δευτερογενή – μεταποιητικό κλάδο, θα σηκώσει φρένο και στην συνολική κατανάλωση η οποία επηρεάζει το ΑΕΠ της χώρας. Είδη πρώτης ανάγκης τα οποία θα λείψουν από την αγορά, θα έχουν ως αποτέλεσμα αυξήσεις στις τιμές. Εκτός από τις αυξήσεις, θα πρέπει να αναμένουμε και κρούσματα αισχροκέρδειας καθώς, ό,τι βρίσκεται σε έλλειψη, μπορεί να εκτιναχθεί. Έχουμε νωπά τέτοια παραδείγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία που ξεκίνησε ενώ τα σιτηρά είχαν συγκομιστεί αλλά, πριν αλέκτωρ λαλήσει σχετικά με πιθανές, μελλοντικές ελλείψεις, η τιμή στα σιτηρά και το καλαμπόκι είχε κάνει το πρώτο μπαμ με ανατιμήσεις έως και 100%. Αυτό είναι επίσης ένα πρόβλημα που πρέπει να προλάβουμε» αναφέρει ο κ. Λαλιώτης.

«Ομφαλός της ελληνικής αγροτικής παραγωγής»

Γράφει ο Αθανάσιος Πετρόπουλος*

Η Θεσσαλία αποτελεί τον ομφαλό της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Η χρησιμοποιουμένη σήμερα γεωργική έκταση στον κάμπο (3,47 εκατ. στρέμματα) συμβάλλει στο ετήσιο Α.Ε.Π. της χώρας κατά 5%. Η Θεσσαλία παράγει το 34% του σκληρού σίτου, το 22% του αραβόσιτου, το 32% της φακής, το 33% των ρεβιθιών, το 52% της βιομηχανικής τομάτας, το 43,5% της παραγωγής μήλων, το 51,7% των αχλαδιών, το 47,5% της παραγωγής σε κάστανα. Στη Θεσσαλία καλλιεργούνται επίσης 900.000 στρέμματα με βαμβάκι, τα οποία αποτελούν το 41% της εγχώριας παραγωγής. Μόνο στην περιοχή του Παλαμά, πριν από τις πλημμύρες, λειτουργούσαν 10 εκκοκκιστήρια βάμβακος!

Όσον αφορά στην κτηνοτροφία, έναν κλάδο στον οποίο η χώρα έχει έλλειμμα και εξαρτάται από τις εισαγωγές, η Θεσσαλία παράγει το 71% του χοιρινού κρέατος, το 19,4% του πρόβειου γάλακτος, το 30% του μοσχαρίσιου κρέατος και το 35% του αιγοπρόβειου κρέατος.

Σήμερα, πέραν της κατεστραμμένης παραγωγής, στην εκτίμηση των επιπτώσεων της μεγάλης αυτής καταστροφής, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο μεγάλος αριθμός μεταποιητικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς και η απώλεια των προϊόντων που είχαν συγκομιστεί μεν (σιτάρι) αλλά παρέμεναν στις αποθήκες που πλημμύρισαν.

Όσον αφορά στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, σημαντικό είναι να υπολογιστούν και οι ζημιές που έχουν υποστεί τα εδάφη. Οι τόνοι νερού και λάσπης είναι δεδομένο ότι έχουν επηρεάσει τη γονιμότητα των εδαφών! Απαιτείται συνεπώς, επιστημονικά καθοδηγούμενη παρέμβαση για την αποκατάστασή τους.

Υπάρχει η αδήριτη ανάγκη και για την άμεση προστασία του πληθυσμού από μεταδιδόμενες ασθένειες με την απομάκρυνση των νεκρών ζώων.

Η αποτύπωση του μεγέθους της καταστροφής θα μπορέσει να γίνει μόλις υποχωρήσουν τα νερά. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο το έργο της εκτίμησης και απόδοσης αποζημιώσεων σε παραγωγούς και επιχειρήσεις. Θα πρέπει ως χώρα να επιστρατεύσουμε το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό και να αξιοποιήσουμε τεχνολογικά μέσα που μας παρέχει η ψηφιακή εποχή.

Τέλος, οι πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες είναι και ένα ισχυρό alert, μια καμπάνα που ηχεί στα αυτιά όλων και μας προκαλεί να λάβουμε επιτέλους στα σοβαρά τις προβλέψεις των επιστημόνων για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

*Ο Αθ. Πετρόπουλος είναι γεωπόνος και πρ. πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement