Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Λεωνίδας Γεωργ. Ευφραιμίδης: «Μπορούμε να κάνουμε την Πάτρα καλύτερη»

Published

on

Συνέντευξη στην Ελένη Α. Γεωργοπούλου

Στον αυτοδιοικητικό στίβο με όραμα και προτάσεις κατέρχεται για πρώτη φορά ο γνωστός έμπορος της Πάτρας, Λεωνίδας Γεωργ. Εφραιμίδης, ο οποίος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Πάτρα Ενωμένη» Κωνσταντίνου Σβόλη.

Άνθρωπος της προσφοράς διαχρονικά, κουβαλώντας στην ζωή του τις αξίες του προσκοπισμού που έχει υπηρετήσει από μικρή ηλικία, ενεργός πολίτης αποφάσισε να συμπορευτεί με τον γνωστό καρδιολόγο της Πάτρας για να εργαστούν προκειμένου η αχαϊκή πρωτεύουσα να μεταμορφωθεί σε μια πόλη ελκυστική, σύγχρονη, καθαρή, λειτουργική και όμορφη πόλη.
Ο κ. Ευφραιμίδης, ο οποίος μαζί με τα αδέλφια του συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση από το 1967 διατηρώντας καταστήματα στον χώρο της ένδυσης και με είδη καπνιστού, πατέρας δύο παιδιών, με ενασχόληση σε ερασιτεχνικό επίπεδο με το θέατρο και λάτρης του πολιτισμού, ξεδιπλώνει στην «Γ» το όραμά του και παρουσιάζει τις προτάσεις του για το πώς θα αλλάξει η εικόνα της Πάτρας.

-Κύριε Εφραιμίδη, τι σας ώθησε να θέσετε υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος Πατρέων με τον συνδυασμό του Κώστα Σβόλη;

Σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές κατέρχομαι ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος αποδεχόμενος με χαρά την τιμητική πρόσκληση του υποψηφίου δημάρχου Πατρέων Κωνσταντίνου Σβόλη να συμπεριληφθώ στο ψηφοδέλτιό του θέλοντας να ασχοληθώ με τα κοινά θέλοντας να προσφέρω στην πόλη μου.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, το ήθος και την τιμιότητά του, αλλά το όραμά του έχοντας κοινές ιδέες και προτάσεις, ήταν για μένα μονόδρομος να συμπορευτώ μαζί του στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές με την παράταξη «Πάτρα Ενωμένη» προσδοκώντας ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας.
Κοινή μας στόχευση είναι να βγει η Πάτρα από το τέλμα που έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια. Μια πόλη εάν δεν έχει ανάπτυξη δεν μπορεί να έχει ευημερία για τους πολίτες και η ανάπτυξη προϋποθέτει να δοθεί το βάρος στην καθημερινότητα και να αλλάξει εικόνα της πόλης.

– Καθημερινά λόγω της επαγγελματικής σας ιδιότητας βιώνετε τα προβλήματα στο κέντρο της πόλης. Τι θέλετε να αλλάξει;

To κέντρο της πόλης και το παραλιακό μέτωπο είναι η βιτρίνα της πόλης μας και σ’ αυτά θα πρέπει η νέα δημοτική αρχή να δώσει ιδιαίτερο βάρος προκειμένου να κρατήσουμε τους επισκέπτες έστω για ένα βράδυ στην πόλη μας, γεγονός που θα προσδώσει οικονομική στήριξη.
Αυτό μπορεί να γίνει ως εξής:
-Για το παραλιακό μέτωπο επιβάλλεται άμεσα η ολοκλήρωση της μελέτης και εξεύρεση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά και κρατικά κονδύλια. Η Πάτρα είναι από τις λίγες πόλεις που δεν έχουν ένα σύγχρονο παραλιακό μέτωπο.

-Άμεση ολοκλήρωση της ανάπλασης του τμήματος της Άνω Πόλης και ανάδειξης όλων των μνημείων της: Κάστρο, Υδραγωγείο, Παλαιό Νοσοκομείο, Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, Αρχαίο Ωδείο, Ιππόδρομος, σκάλες Αγίου Νικολάου και Γεροκωστοπούλου με ηλεκτροφωτισμό, εύκολη πρόσβαση για όλους και περιβάλλοντα χώρο.

– Ολοκλήρωση πεζοδρομήσεων κάτω πόλης, ιστορικού κέντρου, φιλικά πεζοδρόμια προς τους πολίτες αυτής της πόλης και των επισκεπτών της και ειδικά για Άτομα με Αναπηρία, μητέρες, κ.ά.
– Καθαριότητα και ευταξία. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι υπηρεσίες της καθαριότητας και πρασίνου του Δήμου αλλά και οι επισκέπτες και οι πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να συνδράμουν προς αυτήν την κατεύθυνση με σεβασμό στην πόλη και την εικόνα της. Οφείλει, επίσης, η νέα Δημοτική Αρχή να πατάξει το φαινόμενο που αντικρίζουμε καθημερινά με τους πεζόδρομος, τα πεζοδρόμια, τις πλατείες να γίνονται πάρκινγκ, ιδίως των δικύκλων. Είναι σημαντική η σύσταση δημοτικής αστυνομίας έστω και με 10 άτομα όπως προβλέπει ο νόμος δίνοντας δουλειά σε συμπολίτες μας σε μια εποχή δύσκολη με ανεργία και ανέχεια.
– Φιλικό κέντρο: Οδοσημάνσεις σε ελληνικά κα αγγλικά, χάρτες με πληροφορίες για τους επισκέπτες, infokiosk σε κεντρικά σημεία για πληροφορίες, διανομή χαρτών με τα σημεία ενδιαφέροντος και πώληση ειδών για τον δήμο και το καρναβάλι.
– Δημοτική Συγκοινωνία city view, όπου λεωφορεία διπλά και ανοικτά θα κάνουν τακτικά δρομολόγια σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος του κέντρου και στα περιφερειακά όπως Αχάια Κλάους, Μυκηναϊκό Πάρκο Βούντενης, Αρχαιολογικό Μουσείο, Δασύλλιο, Μονή Γηροκομειού, Κάστρο Ρίου, κ.α.
– Τελεφερίκ στις σκάλες Αγίου Νικολάου για την σύνδεση της Κάτω με την Άνω Πόλη [πθ α προσδώσει ομορφιά αλλά κυρίως ευκολία στην μετακίνηση.
– Ειδικά ταμπλό σε όλη την πόλη για ανακοινώσεις και αφίσες ούτως ώστε να μπει τέλος στο αίσχος της αφισορύπανσης με αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες.
– Αστική αναμόρφωση της πόλης (πλατείες, πεζόδρομοι, σκάλες, πάρκα, ποδηλατόδρομοι, κ.ά., δίνοντας άλλο στίγμα αστικής βιωσιμότητας.
Όλα τα παραπάνω θα συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη της Πάτρας, που αποτελεί αναντίρρητα το μεγαλύτερο εργαλείο για την βελτίωση των δημοσιονομικών μας στοιχείων. Ο τουρισμός αποτελεί τον μοχλό ανάπτυξης, δημιουργίας νέων υποδομών, μείωσης της ανεργίας και αύξηση του εισοδήματος των πολιτών. Σε αντίθεση με την σημερινή Δημοτική Αρχή ο,τιδήποτε συνδυάζεται με ανάπτυξη θεωρείται απευκταία, αφού ταυτίζεται με την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Για την δημοτική μας παράταξη θεωρούμε κάθε κίνηση θα αποφέρει τουριστική κίνηση ευπρόσδεκτη και ο κ. Σβόλης έχει στο πρόγραμμα του την σύσταση Αντιδημαρχίας Τουρισμού. Ειδικότερα, προτείνουμε τα εξής:
-Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου με δυνατότητα ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων και μεγάλων σκαφών αναψυχής. Ο τουρισμός κρουαζιέρας και ο τουρισμός γιώτινγκ (yachting) θα είναι προτεραιότητά μας.
– Ενυδρείο και Μουσείο Θαλάσσης στο παραλιακό μέτωπο, θα αποτελούν πόλο έλξης τουριστών.
-Η ανάπτυξη και ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών για την ανάδειξη της κληρονομιάς μας.
-Ενθάρρυνση του αθλητικού τουρισμού είπε με την ανάληψη αθλητικών διοργανώσεων είτε με την ανάληψη διοργανώσεων είτε με την μορφή αθλητικής αναψυχής. Το φυσικό μας περιβάλλον είναι ιδανικά για τον εναλλακτικό τουρισμό.
– Ο συνεδριακός όπως και ο ιατρικός τουρισμός μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό πόλο έλξης και οφείλουν να έχουν τη θέση που τους αρμόζει.
– Υδατοδρόμιο επιτέλους στον λιμένα.
– Περαιτέρω ανάπτυξη του Αράξου και άμεση διασύνδεσή του με την πόλη.
– Διαρκής συνεργασία με τους επαγγελματίες της πόλης, ξενοδόχους, επιχειρήσεις εστίασης, εμπορικά καταστήματα, κ.ά., γιατί η καλύτερη διαφήμιση είναι η εξυπηρέτηση και οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

«Γ»: Ανάγκες αντιμετωπίζουν και οι γειτονιές της Πάτρας όπως έχετε διαπιστώσει από τις καθημερινές σας περιοδείες. Ποια θα είναι οι προτεραιότητές σας εάν εκλεγείτε;

Ο Δήμος της Πάτρας ως μητροπολιτικός Δήμος περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη έκταση από τον Ψαθόπυργο μέχρι τα Καμίνια. Αυτό που διαπιστώσαμε κατά την διάρκεια των συνεχών επισκέψεών μας σε κάθε διαμέρισμα και διαβούλευσης με τους πολίτες ήταν το έλλειμμα στις υποδομές με έμφαση στην αποχέτευση, στην ύδρευση και στο οδικό δίκτυο. Και αυτό το κενό πρέπει να το καλύψουμε και αποτελεί ένας μεγάλος μας στόχος, μαζί με επιμέρους παρεμβάσεις όπως ανάπλαση παραλιακού μετώπου, διάνοιξη δρόμων, ολοκλήρωση του σχεδίου πόλεως σε Ρίο, Αγιο Βασίλειο, Ακταίο, Δεμένικα, Οβρυά κ.ά., επέκταση αλιευτικού καταφυγίου Αραχωβιτίκων και Ψαθοπύργου, αθλητικές υποδομές στις γειτονιές, αξιοποίηση χώρων για αστικές αναπλάσεις, ανατολικό πάρκο Εγλυκάδας, κατασκευή πολυθεματικού πάρκου με χώρους αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού, αξιοποίηση του Παναχαϊκού.

-Παράλληλα, δίνετε ιδιαίτερο βάρος στον τομέα του Πολιτισμού. Ποιες είναι οι θέσεις σας;

Η Πάτρα ήταν έντονα δεμένη με τον πολιτισμό, τα πολιτιστικά δρώμενα, το θέατρο, τις τέχνες, τη μουσική και φυσικά το Καρναβάλι της. Αυτή η πόλη έφτασε στο σημείο να έχει ένα θέατρο – στολίδι κανονικά που όμως έχει αφεθεί στην μοίρα του και σαπίζει κυριολεκτικά.
-Άμεση αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου και ανάδειξής του.
– Άμεσος σχεδιασμός και υλοποίηση χώρου προδιαγραφών που αρμόζουν στην πόλη των Πατρών για νέο θέατρο.
– Αντίστοιχα για ανοιχτό θέατρο κατάλληλο και για συναυλίες και για εκδηλώσεις.
– Η Πάτρα δεν έχει μια Φιλαρμονική αξιώσεων, πράγμα απαράδεκτο.
-Το Διεθνές Φεστιβάλ θα πρέπει να έχει εμβέλεια εκτός των συνόρων ανταποκρινόμενο στο ρόλο του και να μην μένει μόνο σε τοπικά και ελληνικά όρια.
– Ανάδειξη πολιτιστικού τουρισμού με προβολή όλων των μνημείων μας, διοργανώνοντας συμπόσια, εκδηλώσεις, κ.λ.π. Η Πάτρα πρέπει να αναδείξει την πολιτιστική της ιστορία, το θέατρο, τη μουσική, τον κινηματογράφο, τον χορό, γενικά οι τέχνες και οι άνθρωποι που κάνουν πολιτισμό πρέπει να βρουν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης.
– Βοήθεια σε ερασιτεχνικές ομάδες θεάτρου, χορού, μουσικής, σύνολα, κ.α.
– Χώρος κατάλληλος για μόνιμο θερινό κινηματογράφο.

«Γ»: Τι θα προτείνατε για το Καρναβάλι, που αποτελεί το κορυφαίο γεγονός για την Πάτρα;

-Το Καρναβάλι μας μετά τον κορωνοϊό και μια δημοτική αρχή που το απαξίωσε πρέπει να ξαναβρεί την χαμένη του αίγλη και να αποτελέσει εργαλείο εξωστρέφειας και ανάπτυξης. Αποτελεί εμβληματικό πολιτιστικό γεγονός και μεγάλη συμβολή στην βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και στην αύξηση του οφέλους για την τοπική κοινωνία και οικονομία.
Ορισμένες από τις προτάσεις μου είναι:
-Εκδηλώσεις όλο τον χρόνο
-Μόνιμα καρναβαλικά στοιχεία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς
-Η «Βασίλισσα» του Καρναβαλιού πρέπει να δείχνει τον τίτλο της όλο τον χρόνο.
– Ενίσχυση του καρναβαλικού συνεργείου διαθέτοντας προς πώληση καρναβαλικά στοιχεία εξοικονομώντας έσοδα στο ταμείο του Δήμου.
– Αποπεράτωση Καρναβαλικού Μουσείου.
– Συνεργασία με τα γκρουπ.

-Γιατί ζητάτε την στήριξη των Πατρινών;

Ζητώ την στήριξη των συμπολιτών μου για να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα όλων μας για μια καλύτερη πόλη, μια Πάτρα που μας αξίζει.

Ροή ειδήσεων

Advertisement