Connect with us

Πολιτική

Ο Μητσοτάκης πατάει «γκάζι» για μεταρρυθμίσεις και «γρήγορες νίκες» στην καθημερινότητα

Published

on

«Μεγάλες Αλλαγές. Τώρα.». Αυτό το λιτό γραφιστικό με τις τελείες μετά τις λέξεις «έντυνε» οπτικά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Μια απλή σχετικά «μακέτα», η οποία, όμως, σε τρεις λέξεις περιείχε αυτό που ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κάνει από εδώ και πέρα, εφόσον η παρουσία του στην Έκθεση λογίζεται ως ευκαιρία πολιτικής επανεκκίνησης για την κυβέρνηση, μετά τις δυσκολίες των δύο πρώτων μηνών μετά τις εκλογές.

Όπως εξηγούν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη στο protothema.gr, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να «πατήσει γκάζι» για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα είναι συμβατές με το πνεύμα της εντολής που έλαβε από το 41% των πολιτών πριν από μόλις τρεις μήνες. Μια εντολή, δηλαδή, να συγκρουστεί με κατεστημένες παθογένειες και ριζωμένα κακώς κείμενα. «Είναι προφανές ότι θα υπάρχει πολιτικό κόστος και θα υπάρξει ενόχληση από ορισμένες ομάδες, αλλά μεσοπρόθεσμα οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα έχουν θετικό αποτύπωμα», αναφέρει υψηλόβαθμη πηγή του Μεγάρου Μαξίμου σε συζήτηση μετά το πέρας της χθεσινής συνέντευξης Τύπου. Η ίδια πηγή προσέθεσε μια ακόμα ενδιαφέρουσα παράμετρο στο σκεπτικό: ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πατήσει τώρα γκάζι, με άμεσο ορίζοντα το τέλος του έτους, ώστε να ανανεώσει το πολιτικό momentum της κυβέρνησης και να μην επιτρέψει στη φθορά να επενεργήσει. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι στις δεύτερες κυβερνητικές θητείες η περίοδος χάριτος είναι πρακτικά ανύπαρκτη.

Κυριάκος Μητσοτάκης | Συνέντευξη Τύπου στην 87η ΔΕΘ

Το ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι διατεθειμένος να προβεί σε συγκρούσεις προκύπτει και από εξαγγελίες του που δεν… ενθουσίασαν παράγοντες της αγοράς, όπως η επαναφορά των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, συνδυαστικά με την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού. «Αν έβλεπε κανείς την αριστερή πλευρά του ακροατηρίου της ομιλίας στο Βελλίδειο, θα διαπίστωνε το «μούδιασμα», υπογράμμιζε άλλο ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος. Ομοίως και παράγοντες του τουρισμού εμφανίζονται σε περίσκεψη μετά την προοπτική αύξησης του τέλους διαμονής από το 2024. Οι εν λόγω συγκρούσεις, όμως, είναι «υπολογισμένες» από το κυβερνητικό επιτελείο, στη λογική της στάθμισης κόστους/ οφέλους.

Η μάχη της καθημερινότητας

Υπό αυτό το πρίσμα, άμεσα θα ξεκινήσουν να ξεδιπλώνονται οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες στο πεδίο της καθημερινότητας. Μεγάλο στοίχημα είναι η ακρίβεια, με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να αναμένεται τις επόμενες μέρες να ανακοινώσει έναν μηχανισμό διερεύνησης εν πολλοίς αδικαιολόγητων αυξήσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε μια σειρά προϊόντων στα ράφια, με επίκληση των καταστροφών στη Θεσσαλία. Ο κ. Μητσοτάκης έχει εμπεδώσει ότι το σούπερ μάρκετ είναι… σκληρός κριτής και κυβερνητικές πηγές προειδοποιούσαν από το καλοκαίρι τους παράγοντες της αγοράς ότι έρχεται η ώρα του λογαριασμού.

Άμεσα θα κινηθεί, παράλληλα, και το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να καταθέσει τις αλλαγές στους Κώδικες, με στόχο την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, με φρένο στις φάμπρικες των αναβολών, αλλά και πραγματικό χρόνο έκτισης ποινής ακόμα και για ηπιότερα αδικήματα. Παρόμοια και η οδηγία προς το υπουργείο Υγείας, με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να φέρνει τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή το σχέδιο για την ολική αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ, αλλά να ετοιμάζει και πρόσθετες παρεμβάσεις στο ΕΣΥ ως το τέλος του έτους.

Παρόμοιο και το σκηνικό στο κράτος, με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως να έχει αναλάβει την αποστολή να βάλει τα πράγματα στον δημόσιο τομέα σε μια σειρά, με την ίδια να προωθεί την κατάργηση άνω των 500 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των Δήμων, ενσωματώνοντας τις αρμοδιότητες τους στο μπουκέτο των ΟΤΑ, σε μια προσπάθεια να «σπάσουν» τοπικά δίκτυα που ευνοούσαν τις υπόγειες συναλλαγές.

Με άλλα λόγια και αν δεν υπάρξει κάποια εκτροπή του σχεδιασμού λόγω έκτακτων περιστάσεων, η κυβέρνηση θέλει το επόμενο διάστημα ορισμένες «γρήγορες νίκες» που θα γίνουν αντιληπτές από τους πολίτες άμεσα, όχι μόνο για να αμβλύνει τις εντυπώσεις του καλοκαιριού, αλλά για να επανασυνδεθεί άμεσα με τον «πυρήνα» της πολιτικής εντολής που έλαβε στις 25 Ιουνίου. Και, βεβαίως, να το κεφαλαιοποιήσει πολιτικά, παρατείνοντας την πολιτική της κυριαρχία, παρά τις ανακατατάξεις στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργούν νέα δεδομένα.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ροή ειδήσεων

Advertisement