Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η Νικολέττα (Νέλλη) Πεφάνη μιλά στη «Γ» για την υποψηφιότητά της ως περιφερειακή σύμβουλος ΠΕ Αχαΐας με τον συνδυασμό του Σπύρου Σκιαδαρέση

Χτίζουμε τη Νέα Δυτική Ελλάδα με νέα, άφθαρτα πρόσωπα»- “Νέα πρόσωπα και νέες ιδέες για μια περιφέρεια με ισότιμη και βιώσιμη ανάπτυξη”

Published

on

 

 

Είναι νέα, δυναμική, μαχητική και για πρώτη φορά συμμετέχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Π.Ε. Αχαΐας με τον συνδυασμό «Νέα Δυτική Ελλάδα» του Σπύρου Νικ. Σκιαδαρέση.

Η Νικολέττα (Νέλλη) Πεφάνη συστρατεύεται στον αγώνα για τη δημοκρατική αναγέννηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με διάθεση προσφοράς για τον τόπο της, όπως επισημαίνει στη «Γ».

Ασκεί κριτική κατά της περιφερειακής αρχής για έργα που δεν έχουν δρομολογηθεί και παράλληλα, θέτει επί τάπητος τις προτεραιότητες της παράταξης «Νέα Δυτική Ελλάδα», δίνοντας το προσωπικό της στίγμα ως γυναίκα με διάθεση προσφοράς, με θάρρος και υπευθυνότητα.

 

 

– Κυρία Πεφάνη, μιλήστε μας για την απόφασή σας να συμμετάσχετε στις περιφερειακές εκλογές.

 

Ένιωθα βαθιά επιθυμία -υποχρέωση θα τολμήσω να πω- να εξελιχθώ σε πιο ενεργό μέλος της κοινωνίας μας, αποτυπώνοντας το στίγμα της γενιάς μου στην τοπική αυτοδιοίκηση αφουγκραζόμενη τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της νέας γενιάς.

Έχω πάντα την αντίληψη ότι οι πολίτες θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν για τη διοίκηση του τόπου μας. Αυτό που με εκφράζει και βάσει αυτού πορεύομαι στη ζωή είναι: «Τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο».
Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να αναμειχθώ ενεργά στα διοικητικά δρώμενα της Περιφέρειάς μας με θάρρος και υπευθυνότητα.

 

– Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Δυτική Ελλάδα» Σπύρος Σκιαδαρέσης και όλοι εσείς που βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή της παράταξης είστε νέα πρόσωπα. Πρεσβεύετε το νέο και το άφθαρτο στην αυτοδιοίκηση;

 

Η επιλογή των υποψηφίων της παράταξης «Νέα Δυτική Ελλάδα» με επικεφαλής τον Σπύρο Νικ. Σκιαδαρέση, έγινε ακριβώς με αυτό το κριτήριο: νέα, άφθαρτα πρόσωπα.
Νέα πρόσωπα, νέες ιδέες αλλά πάντα σε συνδυασμό με σαφείς προτάσεις και στρατηγικές για την αντιμετώπιση των τρεχουσών προκλήσεων του τόπου μας. Συστάθηκε μια νέα ομάδα που εκπροσωπεί τη νέα γενιά και ταυτόχρονα όλες τις κοινωνικές ομάδες και σκοπό έχει να παροτρύνει όλους τους νέους πολίτες να ενεργούν και να συμμετέχουν στην πολιτική διαδικασία. Γιατί όπως έλεγε και ο Πλάτων: «Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά, είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους πολύ κατώτερούς τους».

 

– Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας όσο πλησιάζουμε προς την κάλπη;

 

Όσο πλησιάζουμε στην κάλπη, μόνο θετικά μηνύματα λαμβάνουμε. Ο κόσμος μας γνωρίζει, γνωρίζει τις θέσεις και το πρόγραμμα της παράταξής μας και μας δίνει απεριόριστη στήριξη.

Γιατί προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο, ιεραρχημένο και με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία σχέδιο, που με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των τριών νομών, θα ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα της οικονομικής και κοινωνικής υστέρησης και θα οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη και συνθήκες ευημερίας. Εμείς, θα είμαστε δίπλα στην κοινωνία, όχι μόνο σήμερα, αλλά και κάθε μέρα, και κυρίως την επόμενη των εκλογών.

 

– Ασκείτε σκληρή κριτική στην απερχόμενη περιφερειακή αρχή του Ν. Φαρμάκη για έλλειψη ενδιαφέροντος για καίρια προβλήματα με έμφαση στις καθυστερήσεις στις υποδομές. Πώς το τεκμηριώνετε;

 

«Ουδένα των εχθρών μωμήσομαι εσθλὸν εόντα» (δε θα κατηγορήσω κανέναν εχθρό μου όταν είναι καλός) και δυστυχώς ο κύριος Φαρμάκης αποδείχθηκε ανεπαρκής.
Η Δυτική Ελλάδα επί Ν. Φαρμάκη έγινε ακόμα φτωχότερη… και είναι αρνητικός πρωταθλητής μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας, με το 26,7% του πληθυσμού της (170.000 άτομα) να βρίσκεται στο κατώφλι της φτώχειας το 2022.
Αλλά ας μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα:
– Πρώτον, απένταξε την ανάπλαση Λαδόπουλου που είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για να γίνει το έργο με ΣΔΙΤ, έργο που είχε δρομολογηθεί από θητεία προηγούμενης περιφερειακής αρχής.
– το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, το οποίο -επίσης- προηγούμενη περιφερειακή αρχή το είχε εντάξει στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και τώρα είναι φρακαρισμένο ύστερα από δυο άκαρπους διαγωνισμούς.
– παραδόθηκαν δυο αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για τη τουριστική ανάπτυξη Πείρου-Παραπείρου και φυσικά δεν υπήρξε κανένα έργο, ούτε καν μια καντίνα…
– και πάλι παραδόθηκε από προηγούμενη περιφερειακή αρχή, αρχιτεκτονικός διεθνής διαγωνισμός, για την ανάπλαση και αναβάθμιση του πάρκου του μουσείου (150 στρεμ.). Το μεγαλύτερο πάρκο πολιτισμού πέριξ του μουσείου, και φυσικά «πάγωσε» και αυτό το έργο.
– επίσης το κολυμβητήριο της Αγυιάς παραμένει σε πλήρη εγκατάλειψη.
Ο κύριος Φαρμάκης το μόνο που έκανε είναι να «κόβει κορδέλες» από έργα που ξεκίνησαν από προηγούμενη αρχή.
– Όλες οι αναπλάσεις που εκτελούνται σήμερα από ΕΣΠΑ είχαν ξεκινήσει από προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Το ίδιο και η ανακαίνιση της Παναγίας της Τρυπητής. Το ίδιο και το αποχετευτικό στην Αιγιάλεια και η επέκταση βιολογικού καθαρισμού.
Εν κατακλείδι, ο κύριος Φαρμάκης παίρνει άριστα στην οικειοποίηση έργων από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και τις δημόσιες σχέσεις, αλλά μηδέν στην αποτελεσματικότητα.

– Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την περιφερειακή αρχή της επόμενης πενταετίας;

Προτεραιότητά μας είναι η ανάπτυξη και στις τρεις περιφερειακές ενότητες. Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούμε και θα κάνουμε ουσιαστική αλλαγή είναι:
Α) στον αγροτικό τομέα με την ενίσχυση με έργα υποδομής των αρδευτικών δικτύων, τη δημιουργία δικτύων άρδευσης και λιμνοδεξαμενών. Τη διάνοιξη, κατασκευή και συντήρηση αγροτικών δρόμων, την προστασία των γεωργικών προϊόντων με την αναγνώριση βασικών προϊόντων ως ΠΓΕ-ΠΟΠ, τη διασφάλιση του brand name για το αγουρέλαιο, τη δημιουργία νέων αμπελοοινικών ζωνών και πολλά άλλα που αναφέρονται αναλυτικά στο πρόγραμμα της παράταξης.
Β) Φυσικά και η υγεία είναι ο τομέας που θα ρίξουμε βάρος αυξάνοντας τις επιχορηγήσεις των νοσοκομείων με άμεση αύξηση χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό. Προτείνουμε ένα ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό δημόσια εποπτεία, με ΤΟΜΥ που θα λειτουργεί 12 ώρες, με αστικά και περιφερειακά κέντρα υγείας να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες. Στόχος είναι η ανάπτυξη του τομέα υγείας με ισχυρές δομές στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Γ) Από τις προτεραιότητες μας δε θα έλειπε φυσικά η ανάπτυξη τουρισμού και επιχειρηματικότητας. Με εκτενές πρόγραμμα και φρέσκιες ιδέες.

Προτείνουμε, λοιπόν, τη σύσταση και στελέχωση μιας Επιτροπής -με κριτήρια και όρους που θα συμφωνηθούν έπειτα από συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου- το οποίο συστηματικά και μεθοδικά θα αναλάβει το project marketing management του ανταγωνιστικότερου προϊόντος της Ελλάδας, του τουρισμού.
Στόχος η ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην Περιφέρειά μας, όπως Εκκλησιαστικός, Ιατρικός, Συνεδριακός, Αγροτουρισμός κ.ά. με ταυτόχρονη καθιέρωση ειδικών ζωνών ανά νόμο Περιφέρειας όπου θα ενεργοποιούνται συντεταγμένα και εξειδικευμένα ανάλογα με τα πλεονεκτήματα και τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.
Θα φροντίσουμε να ενισχύσουμε την παρουσία της Περιφέρειας σε εκδηλώσεις, εκθέσεις εμπορικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων τόσο με χρηματοδοτικά εργαλεία όσο και με άλλες δράσεις.
Δ) Στον τομέα της παιδείας σε συνεργασία πάντα με τις πρυτανικές αρχές και το υπουργείο Παιδείας θα ανοίξουμε διάλογο για το θέμα των πανεπιστημιακών σχολών σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία γιατί στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την Δυτική Ελλάδα σε πανελλήνιο κόμβο καινοτομίας.
Ε) Όσον αφορά τις υποδομές προτεραιότητα είναι τα αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, ο εκσυγχρονισμός δικτύου ύδρευσης και η βελτίωση του οδικού δικτύου.

 

-Θεωρείτε πως οι γυναίκες στην Αυτοδιοίκηση μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο και σε ποιους τομείς;

 

Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίζουμε τη συμμετοχή των γυναικών στην Αυτοδιοίκηση καθώς ενισχύει τη δημοκρατία και την αντιπροσωπευτικότητα.
Ο ρόλος μας είναι σημαντικός για την προώθηση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης σε τοπικό επίπεδο.
Η αυτοδιοίκηση και γενικότερα η πολιτική πρέπει να αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία της κοινωνίας και οι γυναίκες να διαδραματίζουν ρόλο σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής σκηνής, θέτοντας στο επίκεντρο θέματα υγείας, εκπαίδευσης και ισότητας των φύλων.

 

– Σε προσωπικό επίπεδο, ποιο είναι το όραμά σας για τη Δυτική Ελλάδα;

 

Το όραμα μου ταυτίζεται με το όραμα του Σπύρου Σκιαδαρέση για μια περιφέρεια με ισότιμη, ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη και στις τρεις περιφερειακές ενότητες. Μια περιφέρεια όπου οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης.
Μια περιοχή που προάγει την αειφόρο ανάπτυξη, προστατεύει το περιβάλλον και επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ένας προορισμός που προωθεί τον πολιτισμό και τον τουρισμό ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Μια κοινότητα που ενισχύει την κοινωνική συνοχή και μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες. Μιας περιφέρειας που θα προσφέρει υψηλής ποιότητας ζωή για τους πολίτες.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ

Η Νέλλη Πεφάνη κατάγεται από τα Διλινάτα Κεφαλληνίας, γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε και κατοικεί στην Πάτρα. Σπούδασε νομική στο Universita degli studi di Macerata της Ιταλίας. Μιλά άπταιστα Ιταλικά και Αγγλικά. Έχει έντονη κοινωνική και πολιτική δράση. Τον Μάιο του 2022 συμμετείχε στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ όπου και εξελέγη σύνεδρος.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement