Connect with us

Ελλάδα

Απαισιόδοξοι οι εκπρόσωποι Καταναλωτών-Αυξητική αναμένεται η πορεία των τιμών στα τρόφιμα

Υψηλό και το φορτίο του πετρελαίου θέρμανσης στον οικογενειακό προϋπολογισμό φέτος

Published

on

Με αφορμή την παρουσία του στην Πάτρα κατά την διεξαγωγή του 3ου Φεστιβάλ Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας που έχει ξεκινήσει από προχθές, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Γιώργος Λεχουρίτης σχολιάζει μιλώντας στη «Γ» ως καθυστερημένη και αδύναμη τη νέα κυβερνητική παρέμβαση κατά της ακρίβειας που ανακοίνωσε προχθές Τετάρτη ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Κώστας Σκρέκας.

Επισημαίνει ακόμη ότι κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός ήταν ανέτοιμος να αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια που ήδη κάνει την εμφάνισή του σε είδη οπωροπωλείου, λόγω της πρόσφατης καταστροφής στο Θεσσαλικό κάμπο ενώ καλεί το ΥΠ.ΑΝ. να σταματήσει να στοχεύει μόνο στους πρατηριούχους, αφήνοντας ανεξέλεγκτα τα διυλιστήρια και τις μεθόδους που ακολουθούν κατά του καταναλωτή, με στόχο την κερδοφορία.

«Σήμερα το μαρούλι είναι 1 ευρώ και το κουνουπίδι στα 4 ευρώ, διπλάσια τιμή σε σχέση με το 2022. Και λάδι έχει τριπλασιάσει τομή, έχει φτάσει τα 14 ευρώ/κιλό. Όλα αυτά δεν παράγονται στον Θεσσαλικό κάμπο, είναι φαινόμενα μιας αισχροκέρδειας που ταλανίζει πλέον την αγορά. Τι να πούμε και για την μαύρη, Κορινθιακή, σταφίδα στο Αίγιο, την αγοράζουν οι έμποροι στα 70 λεπτά/κιλό πωλείται συσκευασμένη στα 10 ευρώ/κιλό, με 1.500% κέρδος για τους εμπόρους.

Επιθυμεί τώρα η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης να παρέμβει στο κύκλωμα διακίνησης, από τον παραγωγό, στο ράφι, προχωρώντας σε καταγραφή τιμών προμηθευτή, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 1,5 χρόνο. Ποιος είναι αυτός που έχει επιτρέπει να χαθεί το μέτρο και η ευθύνη ειδικά στον κόσμο του εμπορίου; Ποιος άφησε εδώ και χρόνια να κατρακυλούν οι έλεγχοι και δεν φρόντισε για την ανασύνταξη του κρατικού μηχανισμού;» αναρωτιέται μιλώντας στην «Γ».

Κριτικά στέκεται ο κ. Λαζουρίτης και όσον αφορά στο μέτρο της σταθερή μείωσης των τιμών στο ράφι 5%, με επιβράβευση των συνεπών ομίλων του λιανεμπορίου.

«Μοιάζει λίγο εμπαιγμός να λένε στα Σ/Μ πως, αν μειώσουν τιμή στο 5% θα λαμβάνουν ‘καλώς’, αλλιώς θα τιμωρεί με ποινή 20.000 ευρώ επιχειρήσεις με τζίρο εκατομμυρίων!

«Πως θα μας πείσουν τώρα ότι χρειάζονταν μέτρα ενώ μέχρι χθες έλεγαν ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια; Και αφού, πλέον, υπάρχει, είναι δυνατόν να συνεχίσουν να γίνονται έλεγχοι μέσα από το γραφείο;» αναρωτιέται.

Επισημάνει μάλιστα ότι υπάρχουν καταγγελίες καταναλωτικών οργανώσεων που αφορούν τρόφιμα και άλλα είδη, από το 2020, στη ΔΗΜΕΑ αλλά δεν έχει ακόμη δοθεί κάποια απάντηση. «Τα είχαν ρίξει στην παγκοσμιοποίηση και τον πόλεμο. Τώρα στροφή… Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η ΔΗΜΕΑ και το ΣΔΟΕ υπολειτουργούν, το κράτους δήθεν δουλεύει μάλλον μας δουλεύει. Λοιπόν, ακόμη και αν θέλει η κεφαλή στην κυβέρνηση, δεν ανταποκρίνεται πλέον το… σώμα ένας ξεχαρβαλωμένος ελεγκτικός μηχανισμός!» σύμφωνα με τον κ. Λεχουρίτη.

Και για το θέμα με τα καύσιμα, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ επιμένει ότι το κράτος κωφεύει αδυνατώντας να κάνει ουσιαστικούς ελέγχους στο ‘σύστημα’ διύλιση, διακίνηση και εμπορία. «Γιατί αφήνουμε έξω τα διυλιστήρια από το ζήτημα της αύξησης των καύσιμων. Δεν ακούνε τις προτάσεις μας, αρκούνται σε δικαιολογίες για μερικές δεκάδες πρόστιμα σε πρατηριούχους, αντίο για αφαίρεση αδείας στους κατ εξακολούθηση υποπίπτοντες σε αδικήματα επαγγελματίες» καταλήγει οκ. Λεχουρίτης.

Ροή ειδήσεων

Advertisement