Connect with us

Μαγειρική

Ψαρόσουπα με λαχανικά και ρύζι

Published

on

 

 

Υλικά (για 6 άτομα)

1 σφυρίδα 2 κιλά, καθαρισμένη από λέπια και εντόσθια (ή άλλο μεγάλο ψάρι της αρεσκείας σας)

1 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες

500 γρ. καρότα, σε μέτρια κομμάτια

1/2 μάτσο σέλινο, δεμένο σε μπουκέτο με ένα κλωνάρι σέλινο ή σπάγκο μαγειρικής

3 μικρά ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και ολόκληρα

2 πράσα, κομμένα σε μέτρια κομμάτια

160 ml ελαιόλαδο

40 ml χυμός λεμονιού

Για τη σούπα

1/2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι για σούπα (π.χ. νυχάκι)

χυμός από 2 λεμόνια

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Αλατοπιπερώνετε καλά το ψάρι και το βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά, να νοστιμίσει.

Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα βάζετε στον πάτο τις πατάτες και από πάνω τα υπόλοιπα λαχανικά. Αλατοπιπερώνετε. Από πάνω βάζετε το ψάρι, περιχύνετε με 100 ml από το ελαιόλαδο και ρίχνετε τόσο νερό ώστε να καλύψει καλά όλα τα υλικά.

Βράζετε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται. Μετριάζετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 25 λεπτά με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να γίνει το ψάρι. Αφαιρείτε το ψάρι προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα, το μεταφέρετε σε ένα σκεύος και συνεχίζετε το βράσιμο για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και τα λαχανικά. Αφαιρείτε προσεκτικά το κεφάλι και την ουρά από το ψάρι και καθαρίζετε προσεκτικά το ψάρι από τα κόκαλα. Απλώνετε το καθαρισμένο ψάρι σε μια μεγάλη πιατέλα, προσπαθώντας να του δώσετε το αρχικό του σχήμα. Αν θέλετε, βάζετε και το κεφάλι και την ουρά για να ενισχύσετε αυτή την εικόνα. Αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα και τα λαχανικά και με μερικά από αυτά στολίζετε το ψάρι γύρω-γύρω. Τα υπόλοιπα τα βάζετε σε άλλη πιατέλα ή βαθύ μπολ. Περιχύνετε ψάρι και λαχανικά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού. Σουρώνετε τον ζωμό (χρειαζόμαστε περίπου 1.800 ml), και τον αδειάζετε σε καθαρή κατσαρόλα. Ρίχνετε το ρύζι και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά, μέχρι να γίνει. Σβήνετε τη φωτιά, αφήνοντας την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι. Συνοδεύετε με το ψάρι και τα λαχανικά και δίπλα ένα μπολ με μαγιονέζα, για να βάζει ο καθένας στο ψάρι του όση θέλει.

Ροή ειδήσεων

Advertisement