Connect with us

Μαγειρική

Κοτόπουλο κρασάτο στη γάστρα με λαχανικά και πορτοκάλι    

Published

on

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 μεγάλο κοτόπουλο, κομμένο σε 8 – 10 μερίδες

80 ml ελαιόλαδο

4 μέτρια καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες 1 εκ.

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε μέτρια καρέ

3 σκελίδες σκόρδου, ελαφρώς κοπανισμένες

200 γρ. ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια (ή ξερά βερίκοκα ή μισά-μισά)

1 μικρό μπαστουνάκι κανέλας

1 κουτ. σούπας κεδροκούκουτσα (Στα μπαχαράδικα. Εναλλακτικά, 1/3 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη)

300 ml φρέσκος χυμός πορτοκάλι

200 ml κόκκινο, ξηρό κρασί

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το μισό λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κοτόπουλο, σε δόσεις, 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει όσο καλύτερα γίνεται (ιδιαίτερα από την πλευρά του δέρματος). Το βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και το βάζετε σε μια γάστρα ή σε ένα βαθύ ταψί με καπάκι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150° C. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι με τα καρότα να μαλακώσουν λίγο. Προσθέτετε το σκόρδο, την κανέλα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε για 1/2 λεπτό. Σβήνετε με το κρασί και το πορτοκάλι και βράζετε για περίπου άλλα 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αδειάζετε τη σάλτσα πάνω στο κοτόπουλο, σκορπίζετε τα ξερά φρούτα και τα κεδροκούκουτσα. Ανακατεύετε απαλά, σκεπάζετε με το καπάκι και ψήνετε για 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να μελώσει η σάλτσα. Βγάζετε το κοτόπουλο από το φούρνο, αφήνετε το φαγητό σκεπασμένο 10 λεπτά, να «ξεκουραστεί», και σερβίρετε με τη συνοδεία ενός αφράτου πουρέ ή ενός λευκού ρυζιού.

Ροή ειδήσεων

Advertisement