Connect with us

Τοπική αγορά

Σύσταση νέου «Εποπτικού Φορέα» στις Βιομηχανικές Περιοχές

Published

on

Η βιομηχανία, με το τοπικό παραγωγικό δυναμικό, μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να ηγηθεί της προσπάθειας μετάβασης σε μια νέα εποχή ‘κλιματικής ουδετερότητας’ σύμφωνα με τον Πέτρο Μαντά, πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ.) ο οποίος τοποθετήθηκε σχετικά στα πλαίσια του πρόσφατου «Olympia Forum 2023» για τη ‘Νέα Οικονομία’.

Σε μια τοποθέτηση οποία επικέντρωσε στο ερώτημα ‘πώς υλοποιούνται οι ευρωπαϊκές πολιτικές στην Μεταποίηση και στις Βιομηχανικές Περιοχές της Δυτικής Ελλάδας’, ο κ. Μαντάς, εισαγωγικά, εστίασε στη νέα δέσμη μέτρων για τη βιομηχανική πολιτική με ορίζοντα το 2030 που δρομολόγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2020 για να καταστήσει τις βιομηχανίες της ανταγωνιστικές και αυτόνομες προκειμένου να αποκτήσουν ηγετικό ρόλο στην ‘πράσινη – ψηφιακή μετάβαση’ για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Το πλαίσιο και οι στόχοι τέθηκαν στο «Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας για την εποχή των μηδενικών καθαρών εκπομπών» που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο από την Ε.Ε. με τριπλή εξειδίκευση, μια βιομηχανία μηδενικών εκπομπών, αύξηση παραγωγής καθαρών τεχνολογιών στις κρίσιμες πρώτες ύλες και μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
«Η ΕΕ, δίνει επίσης μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη των οργανωμένων Βιομηχανικών Πάρκων με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις και έμφαση στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας, της Βιομηχανικής Συμβίωσης και των επιχειρηματικών clusters.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα η αναγκαία εξειδίκευση πολιτικής, ώστε να αρθούν μεγάλα προσκόμματα στην ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας» επεσήμανε ο κ. Μαντάς, εκτιμώντας: «Στο ερώτημα όμως, αν οι βασικές ευρωπαϊκές πολιτικές, υλοποιούνται στην περίπτωση της ΒΙΠΕ Πάτρας, αλλά και συνολικότερα στην μεταποίηση της περιοχής μας η απάντηση είναι… σίγουρα όχι».
«Η ΒΙΠΕ Πάτρας, είναι δυνητικά ιδανικός χώρος για Πράσινη ενέργεια, Βιομηχανική Συμβίωση με Ορθή Διαχείριση Αποβλήτων και Υδάτων, Εξοικονόμηση Ενέργειας και την Βιώσιμη Κινητικότητα, που συνιστούν βασικές ευρωπαϊκές πολιτικές» σχολίασε ακόμη επισημαίνοντας ότι το διεκδικητικό πλαίσιο του φορέα περιλαμβάνει παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους φορείς, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στις μεταποιητικές επιχειρήσεις για την παραγωγή πράσινης ενέργειας από φωτοβολταϊκά, λειτουργία «Πράσινων Σημείων» εντός των ΒΙΠΕ με επενδύσεις και σε ανακύκλωση – αξιοποίηση αποβλήτων.
«Βιομηχανικές Περιοχές μέλη μας απολαμβάνουν καλύτερων υποδομών, έχουν κάνει σημαντικά βήματα σε επίπεδο κεντρικών βιολογικών καθαρισμών, αυτόνομης ύδρευσης, υπηρεσιών καθαριότητας – αποκομιδής απορριμμάτων πηγαίνοντας ολοταχώς σε ‘πράσινες’ λύσεις χωροθέτησης- ανακύκλωσης και όχι μόνον.
Η Βιομηχανική Περιοχή Πάτρας, μπορεί να λειτουργήσει στα επίπεδα ευρωπαϊκών πάρκων, προτείνουμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης σειρά προτάσεων βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου με κυρίαρχη τη σύσταση μόνιμου Εποπτικού Φορέα από πλευράς Πολιτείας για τις Βιομηχανικές Περιοχές» τόνισε ο κ. Μαντάς εκτιμώντας ότι ο νέος φορέας δύναται, με περιοδικούς και έκτακτους ελέγχους, να ελέγχει την τήρηση των υποχρεώσεων εκ μέρους των φορέων διαχείρισης των Βι.Πε. και να επιβάλλει κυρώσεις.
Προϋπόθεση όλων, σύμφωνα με τον κ.Μαντά, είναι ένα, πιο φιλικό για τις επιχειρήσεις, θεσμικό πλαίσιο σχολίασε ο κ. Μαντάς, μιλώντας για «προσκόμματα στη λειτουργία της βιομηχανίας» μέσω ενός νέου «Κανονισμού Λειτουργίας που έχει όμως άμεσες επιπτώσεις στην βιωσιμότητά τους.

Ροή ειδήσεων

Advertisement