Connect with us

Ελλάδα

Πολυδιάστατος ο ρόλος της Τρίτης Ηλικίας

Το μήνυμα της Πανελλήνιας Εταιρείας Γηριατρικής και Γεροντολογίας  για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

Published

on

 

 

 

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής και Γεροντολογίας θέτει στο προσκήνιο το σημαντικό ρόλο των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας στην σύγχρονη κοινωνία.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας και οι έρευνες συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως θα συνεχίσει να υφίσταται και στο μέλλον. Η αστικοποίηση, η επαγγελματική καριέρα των γυναικών, ο κλονισμός του θεσμού της οικογένειας, η μαζική μετανάστευση λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και η ελλιπής στρατηγική δημογραφικής πολιτικής αποτελούν κάποιες από τις αιτίες που οδηγούν σε αυτήν τη μείωση.

Επιπλέον, τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων, η ελάττωση του ποσοστού θνησιμότητας  και το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής οδηγούν σε παράλληλη γήρανση του υπάρχοντος πληθυσμού. Αυτή η ηλικιακή ανισοκατανομή του πληθυσμού συνδέεται άρρηκτα με τις οικονομικές, τις κοινωνικές και τις πολιτισμικές αλλαγές που βιώνουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Μπροστά σε αυτή τη σύγχρονη πρόκληση, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ήταν οι πρώτοι που έπιασαν το σφυγμό της εποχής και κατάλαβαν πως δεν πρέπει να μείνουν αμέτοχοι σ’ αυτές τις εξελίξεις και πως χρειάζεται να αναλάβουν δράσεις και πρωτοβουλίες. Γι’ αυτούς η συνταξιοδότηση δεν είναι το τέλος του βιβλίου της ζωής, αλλά η αρχή ενός νέου κεφαλαίου της. Ο ρόλος που καλούνται να καλύψουν είναι πολυδιάστατος και περιλαμβάνει τη βοήθεια τόσο προς τους δικούς τους ανθρώπους, όσο και προς το κοινωνικό σύνολο. Πραγματικά, σ´ ότι αφορά την οικογένεια, βλέπουμε καθημερινά να τη στηρίζουν οικονομικά, να συμμετέχουν στην ανάθρεψη των εγγονιών τους, να φροντίζουν τα γηραιότερα και πιο ευάλωτα μέλη και πολλές άλλες δράσεις. Αναφορικά με το κοινωνικό σύνολο, με την ανάληψη εθελοντικής δράσης συνεισφέρουν στο κοινό καλό και παράλληλα παραμένουν ενεργοί και χρήσιμοι πολίτες, βιώνοντας σημαντικές αξίες όπως είναι η αγάπη, η ανιδιοτέλεια και ο αλτρουισμός.

Βλέπουμε λοιπόν, πως η συμβολή  των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας είναι αναμφισβήτητα σημαντική, τόσο στο στενό οικογενειακό περιβάλλον όσο και στο ευρύτερο κοινωνικο-οικονομικό. Αποτελούν πηγή εμπειρίας, σοφίας και έμπνευσης. Ταυτόχρονα, είναι ο «φάρος» που καθοδηγεί τους νεότερους και ο «κυματοθραύστης» που τους παρέχει την ασφάλεια και τη θαλπωρή, που τόσο έχουν ανάγκη. Ωστόσο, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο τα άτομα μικρότερης ηλικίας να ξεχνάνε ή ακόμα και να αγνοούν τους μεγαλύτερους. Αυτή η υποβάθμιση του ρόλους τους, έχει αντίκτυπο στην προσωπικότητα των ίδιων και κατ’ επέκταση στην κοινωνία. Είναι οξύμωρο να χρησιμοποιούνται εκφράσεις όπως «οι απόμαχοι της ζωής» για να περιγράψουν δραστήριους ανθρώπους, που με τη δράση τους προάγουν την κοινωνική συνοχή και την ευμάρεια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα μωρά που γεννήθηκαν το 2022 αναμένεται να ζήσουν 71,7 χρόνια κατά μέσο όρο, 25 χρόνια περισσότερο από αυτά που γεννήθηκαν το 1950. Επιπλέον, ο αριθμός των ανθρώπων άνω των 65 ετών τριπλασιάστηκε από περίπου 260 εκατομμύρια το 1980 σε 761 εκατομμύρια το 2021. Παρατηρούμε λοιπόν, πως οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας είναι αριθμητικά και ποιοτικά  ένα σημαντικό και αναντικατάστατο κομμάτι, που είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία. Επομένως, είναι  επιτακτική ανάγκη να εξαλειφθεί η αντίληψη για τους μεγαλύτερους ανθρώπους  ως αδύναμου κρίκου της κοινωνίας και να επαναπροσδιοριστεί η θέση τους στην κοινωνία, καταλαμβάνοντας εκείνη που δικαιωματικά τους ανήκει».

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής και Γεροντολογίας, θέλοντας να προωθήσει τόσο την ενημέρωση όσο και την εκπαίδευση για τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας, καθώς και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων καλύτερης ποιότητας ζωής στους ηλικιωμένους, αλλά και να αξιοποιήσει την προσφορά τους στην οικογένεια και στο κοινωνικό σύνολο, συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων» και διοργανώνει την «Εβδομάδα Υγιούς Γήρανσης» με πλήθος δραστηριοτήτων, με κορύφωση την σημερινή ημέρα με εκκλησιασμό μετ΄ αρτοκλασίας υπέρ υγείας όλων των ηλικιωμένων και μνημοσύνου για τους ηλικιωμένους και για το δωρητή της αίθουσας μας Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Ορθοπαιδικής κ Η. Παναγιωτόπουλου με θέμα «Ορθογηριατρική» και τέλος μουσική εκδήλωση από την ερασιτεχνική ορχήστρα του ΟΤΕ.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement