Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κυκλική οικονομία, το νέο μοντέλο βιώσιμη ανάπτυξης

Published

on

Του Δημήτρη Κόκλα, υπ. δημοτικού συμβούλου με την παράταξη του Β. Αϊβαλή (*)

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς αν κοιτάξουμε γύρο μας το χάρτη της Ευρώπης θα δούμε πως οι σύγχρονες και έξυπνες πόλεις στηρίχτηκαν και στηρίζονται σε μια κυκλική οικονομία.

Ωστόσο η δημοτική Αρχή Πελετίδη δεν το είδε, δεν το έμαθε, δεν το άκουσε ποτέ ή δεν επέτρεψε ο Περισσός να μάθει πως δημιουργούνται οι σύγχρονες και έξυπνες πόλεις.

Είναι πλέον σαφές ότι το γραμμικό μοντέλο παραγωγής, προμήθειας, παρασκευής , απόρριψης στο οποίο βασίστηκε μέχρι τώρα η οικονομία μας και κατά το οποίο κάθε προϊόν αναπόφευκτα φτάνει στο τέλος της ωφέλιμης ζωής του. Η κυκλική οικονομία έρχεται ως απάντηση στην φιλοδοξία για αειφόρο ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη ανησυχία για την εξάντληση των φυσικών πόρων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Εκτός από τα οφέλη στο περιβάλλον, μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική και οικονομική ευημερία, αποτελεί πηγή ανάπτυξης και καινοτομίας, μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την παραγωγική ανασυγκρότηση, με πολλαπλά περιβαλλοντικά και τοπικά αναπτυξιακά οφέλη, δημιουργεί εναλλακτική και βιώσιμη οικονομία, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας αξιοποιώντας τους νέους επιστήμονες, ενισχύει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, αξιοποιεί ψηφιακές τεχνολογίες δημιουργώντας καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, καλύτερη χρήση των πόρων και λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η κυκλική οικονομία αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία όχι μόνο προς την κατεύθυνση της διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την οικονομία, την ενέργεια, την επιχειρηματικότητα την ανάπτυξη της πόλης μας.

Οφείλουμε λοιπόν, ως τρίτη πόλη της Ελλάδας να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις υποδομές και λειτουργίες για μια δική μας κυκλική τοπική οικονομία, με διαχείριση απορριμμάτων με σωστή ανακύκλωση και πλήρη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ( Α.Π.Ε ).

Ένα πεδίο βιώσιμης ανάπτυξης που στόχο έχει την προστασία του περιβάλλοντος και την δημόσια υγεία.

Είναι ώρα η πόλη μας να ξεφύγει από τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης και τις σειρήνες του λαϊκισμού για να κάνει βήματα μπροστά.

Πάτρα Σπουδαία και Πάλι, η μοναδική δημοτική παράταξη με ολοκληρωμένες και κοστολογημένες λύσεις στα πάγια προβλήματα της πόλης μας.

Είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης σε προτεραιότητες που αφορούν μεγάλες καινοτόμες παρεμβάσεις σε τεχνικές και κοινωνικές υποδομές, με υπεύθυνη στάση να συμβάλουμε με καταλυτικό τρόπο, με κανόνες και πρόγραμμα στην αναγέννηση της Πάτρας.

Στις 8 Οκτώβρη γυρίζουμε σελίδα! Και καλώ όλους τους Δημοκρατικούς και Προοδευτικούς πολίτες της πόλης μας και των ευρύτερων περιοχών του Δήμου μας να μας εμπιστευθούν και να με εμπιστευθούν με την ψήφο τους, να δημιουργήσουμε μια πόλη έξυπνη, ανταγωνιστική, αναπτυξιακή, με καλύτερη οικονομία και νέες θέσεις εργασίας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement