Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Μνημόνιο συνεργασίας της Εταιρείας Υδρογονανθράκων-ΟΛΠΑ για την αξιοποίηση του λιμανιού στα πλαίσια γεωφυσικών ερευνών σε Ιόνιο – Κυπαρισσιακό

Published

on

TOY ΠΑΝΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

 Στην τελική τους φάση, πριν την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε.) και της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε.) σχετικά με την αναγκαία συνδρομή στην έρευνα και την αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου σε Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό (η θαλάσσια περιοχή «10» της Δυτικής Πελοποννήσου όπου υπάρχει σχετική αδειοδότηση).

Οι σχετικές εξελίξεις δρομολογήθηκαν πρόσφατα καθώς η ΕΔΕΥΕΠ έχει ήδη στα χέρια της τα θετικά στοιχεία από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της έρευνας που διεξήγαγε η Helleniq Energy και έχει προχωρήσει η διαδικασία να προχωρήσει στη δεύτερη φάση του σταδίου ερευνών που περιλαμβάνει δοκιμαστική εξόρυξη με γεωτρήσεις.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα της πρώτης φάσης περιελάμβανε σεισμογραφικές έρευνες και μετρήσεις δεδομένων καθώς και διάφορες προκαταρκτικές γεωλογικές εργασίες που αφορούν την ανάλυση της γεωλογικής λεκάνης και περιβαλλοντικές μελέτες για τις πιθανές εξορύξεις.

Η Helleniq Energy στα πλαίσια της ά φάσης των ερευνών συνεργάστηκε με εταιρεία που έχει μεγάλη εμπειρία διεθνώς στις θαλάσσιες γεωφυσικώς έρευνες. Η μελέτη και στα δύο «μπλοκ» σε ιόνιο και Κυπαρισσιακό, ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2022 και τα αποτελέσματα παραδόθηκαν στις αρχές του περασμένου Ιουλίου.

Η δεύτερη φάση του σταδίου ερευνών στην οποία θα υπάρξει εμπλοκή του ΟΛΠΑ αλλά και άλλων λιμανιών που βρίσκονται θαλάσσια περίμετρο των ερευνητικών γεωτρήσεων, θα έχει διάρκεια 3 έτη.

Στόχος της κυβέρνησης είναι επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου αλλά και η τήρηση των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής.

Ποια θα είναι η συνδρομή του Ο.Λ.ΠΑ.

Η συνδρομή  του Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε. θα είναι υποστηρικτική παρέχοντας τη δυνατότητα στην Helleniq Energy ολοκληρώσει τις έρευνες που αφορούν τόσο την εξειδίκευση και ερμηνεία των δεδομένων που υπάρχουν ήδη όσο και στην προετοιμασία για άλλες προχωρημένες διεργασίες, στο στάδιο της ερευνητικής γεώτρησης.

Εκ μέρους του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ επισημαίνεται ότι η συνεργασία με την ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε. αφορά, εκτός από την υποστήριξη των ερευνητικών πλοίων και εξυπηρέτηση στις σύγχρονες υποδομές που διαθέτει το λιμάνι της Πάτρας και τη συνεργασία, με βάση την εμπειρία και τεχνογνωσία, πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται τόσο με την περιοχή των ερευνών όσο και την ευρύτερη περιοχή του πατραϊκού κόλπου.

Αποστολή της ΕΔΕΥΕΠ είναι η ορθή αδειοδότηση περιοχών για γεωλογικές έρευνες για αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων – φυσικού αερίου όσο και αξιοποίηση του φυσικού δυναμικού υπεράκτιων αιολικών πάκων.

Το μνημόνιο με τον ΟΛΠΑ θα αφορά τις προδιαγραφές της συνεργασίας των δύο πλευρών και την αξιοποίηση του λιμανιού της Πάτρας στα πλαίσια των νέων ερευνών που ξεκινά η Helleniq Energy.

Ροή ειδήσεων

Advertisement