Connect with us

Διεθνή

Ισραήλ: Το νέο υπερόπλο για την αεράμυνα λέγεται Iron Beam

Published

on

Στην ταχεία εφαρμογή του συστήματος αεράμυνας λέιζερ Iron Beam, προκειμένου να αποτρέψει μια μαζική πυραυλική επίθεση προχωράει το Ισραήλ, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται ισραηλινές πηγές.

Με αυτή τη στρατηγική απόφαση, θα ενταχθεί στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς της χώρας ένα σύστημα αεράμυνας με λέιζερ 100 kW που λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα και εξουδετερώνει τους στόχους του ακαριαία, αντιμετωπίζοντας ένα ευρύ φάσμα απειλών.

Ισχυρό πλεονέκτημα

Το σύστημα έχει επιδείξει επάρκεια στην αναχαίτιση απειλών όπως βλήματα πυροβολικού, νάρκες όλμων και drones από απόσταση πολλών χιλιομέτρων.

Η οικονομική αποδοτικότητα του όπλου λέιζερ υψηλής ενέργειας παρουσιάζει ένα ισχυρό πλεονέκτημα. Κάθε βολή από το Iron Beam κοστίζει έως και χίλια δολάρια όταν αντίστοιχα η αξία κάθε αναχαιτιστικού πύραυλου Tamir του συστήματος Iron Dome ABM, ανέρχεται στα 40 με 50 χιλιάδων δολαρίων ΗΠΑ.

Πού θα χρησιμοποιηθεί

Αν και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν το Iron Beam να συμπεριληφθεί στις επιχειρήσεις του IDF μέχρι το 2025, τα τρέχοντα γεγονότα οδήγησαν στην ταχεία ανάπτυξή του. Το Iron Beam αποσκοπεί στην ενίσχυση του πολυεπίπεδου συστήματος αεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ.

Προς το παρόν, IDF και Rafael διαθέτουν μόνο πρωτότυπους σταθμούς λέιζερ, όχι σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία για να παρέχουν 100% προστασία στα ισραηλινά εδάφη.

Έτσι, η αρχική χρήση λέιζερ αναμένεται να περιοριστεί στην προστασία κρίσιμων περιοχών που αντιμετωπίζουν αυξημένη απειλή.

Επιπλέον, μια πρόσφατη έκθεση αποκάλυψε την προμήθεια των πρώτων τεσσάρων πρωτοτύπων των νεότερων συστημάτων λέιζερ αεράμυνας μικρής εμβέλειας DE M-SHORAD 50 κιλοβάτ από τον Στρατό των ΗΠΑ.

Τον Απρίλιο του 2022, το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ δημοσίευσε ένα αποχαρακτηρισμένο βίντεο με τις δοκιμές Iron Beam.

Ο ισραηλινός στρατός επέδειξε ένα νέο αντιαεροπορικό σύστημα λέιζερ αναχαιτίζοντας και εξουδετερώνοντας πολλαπλές αεροπορικές απειλές στην έρημο Νεγκέβ.

Το γεγονός επιβεβαιώθηκε από το Υπουργείο Άμυνας και υποδηλώνει ένα τεράστιο βήμα προόδου στις αμυντικές δυνατότητες.

Το Ισραήλ βλέπει το σύστημα λέιζερ ως ένα κρίσιμο εργαλείο για την ετοιμότητα έναντι πιθανών μεγάλης κλίμακας συγκρούσεων.

Ροή ειδήσεων

Advertisement