Connect with us

Διεθνή

Μέση Ανατολή: Διπλωματικές προσπάθειες εν μέσω νέων βομβαρδισμών – Ελπίδες για τους ομήρους

Published

on

Με τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις να συνεχίζουν να σφυροκοπούν αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας, ένα βήμα πριν τη χερσαία επέμβαση, τα θύματα των επιθέσεων αυξάνονται συνεχώς. Το πρωί του Σαββάτου (21/30) περίπου 30 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στο θύλακα, από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, με τους μαχητές της Χαμάς να απαντούν με ρουκέτες.

Όπως μεταδίδει το al jazeera, το Ισραήλ βομβάρδισε πολλά κτήρια στη Ράφα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 14 ανθρώπους, και αφήνοντας αρκετούς αγνοούμενους κάτω από τα ερείπια.

Επιπλέον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Τζαμπάλια στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ιδιαίτερα κρίσιμες για τις εξελίξεις είναι οι επόμενες ώρες καθώς αφενός επίκειται η χερσαία επέμβαση, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται οι διπλωματικές προσπάθειες.

Μετά την απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων ομήρων από τη Χαμάς για ανθρωπιστικούς λόγους, οι συνομιλίες συνεχίζονται για την απελευθέρωση των περίπου 200 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και η Χαμάς δήλωσε έτοιμη να αφήσει ορισμένους ακόμα με αντάλλαγμα την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Οι δύο Αμερικανίδες επέστρεψαν στο Ισραήλ. Σε δηλώσεις του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι το Ισραήλ «θα πολεμήσει μέχρι τη νίκη» στη Γάζα. «Δύο από τους απαχθέντες μας είναι σπίτι τους. Δεν παραιτούμαστε από τις προσπάθειες να επιστρέψουν όλοι οι απαχθέντες και οι αγνοούμενοι», τόνισε στην ανακοίνωσή του. «Παράλληλα θα συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι τη νίκη», κατάληξε ο Νετανιάχου.

 

Το βάρος των διαπραγματεύσεων δίνεται πλέον στην Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου για την Ειρήνη, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Σάββατο (21/10).

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για διάλογο με παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων της περιοχής με στόχο την εκεχειρία σε μια προσπάθεια να μην πραγματοποιηθεί χερσαία επίθεση στη Γάζα.

Στη Σύνοδο του Καΐρου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη διεθνή διάσκεψη, στην οποία πρόκειται να συμμετάσχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να συζητηθούν οι τρόποι «αποκλιμάκωσης» του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέ Σκουκρί δήλωσε χαρακτηριστικά, πως η διάσκεψη αυτή σκοπό έχει «να ενεργήσει για την αποκλιμάκωση και τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, αν και εκπρόσωποι από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν αναμένεται να παραστούν».

Σύμφωνα με το Reuters, το παρόν θα δώσουν ηγέτες από τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, τη Νότια Αφρική, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ άλλων ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Hamad bin Isa Al Khalifa, ο Εμίρης του Κατάρ Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, ο διάδοχος του Κουβέιτ, οι πρωθυπουργοί ΙταλίαςΙσπανίαςΕλλάδας, ο πρόεδρο της Κύπρου, οι υπουργοί εξωτερικών Γερμανίας και Γαλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Νορβηγίας, Ρωσίας και Ιαπωνίας, καθώς και οΓενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες

Λίβανος: Καλεί το Ισραήλ σε εκεχειρία 48 ωρών

Με φόντο την αποκλιμάκωση της γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Abdallah Bou Habib, ζήτησε από το Ισραήλ να κηρύξει 48ωρη κατάπαυση του πυρός, σημειώνονται με δήλωσή του στο CNNi «…τότε θα μάθουμε ακριβώς ποιος ξεκινά τι».

Ο Habib δεν έκρυψε τον φόβο του ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επεκταθεί στην περιοχή. «Πραγματικά δεν θέλουμε πόλεμο, η κυβέρνηση δεν θέλει πόλεμο. Κάνουμε διάλογο, όμως, όλα εξαρτώνται από τη Γάζα», είπε ο Bou Habib.

Ροή ειδήσεων

Advertisement