Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αποδοχή έναντι της προκατάληψης- Ηχηρά μηνύματα για τα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων χθες στη Ρήγα Φεραίου

Published

on

 

Οι ψυχικά ασθενείς έχουν δικαιώματα και οφείλουν να έχουν ίση μεταχείριση στην κοινωνία είναι το μήνυμα που έστειλαν οι φορείς ψυχικής υγείας που έστησαν περίπτερα χθες το πρωί στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου (Πατρέως έως Γεροκωστοπούλου) οι φορείς για την ψυχική υγεία προέβαλαν το έργο τους, έστησαν εκθέσεις χειροτεχνιών ατόμων με ψυχική αναπηρία και προχώρησαν σε βιωματικές δράσεις ευαισθητοποίησης για ενήλικες και παιδιά, εορτάζοντας παράλληλα τα 20 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία ΣΟΨΥ Πάτρας.

Οι εκδηλώσεις έγιναν από την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδος και Νοτίων Ιονίων Νήσων, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Πατρέων και υπό την Αιγίδα της ΕΣΑμεΑ. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης και η διοικήτρια του Καραμανδανείου Ασπασία Ρηγοπούλου, οι οποίοι ανέδειξαν μαζί με το προσωπικό της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Καραμανδανείου το σημαντικό έργο που προσφέρεται απέναντι στις παιδικές ψυχούλες που νοσούν και χρειάζονται στήριξη.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΑΜεΑ Αντώνης Χαροκόπος ανέφερε πως η προκατάληψη και το στίγμα μπορούν να εκλείψουν μόνο με την αποδοχή, την εκπαίδευση, την ενημέρωση και την αυτοεκπροσώπηση και τόνισε πως η πόλη μας χρειάζεται άμεσα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας, νέα κέντρα ημέρας, οικοτροφεία και κινητές μονάδες ψυχικής υγείας για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Χ. ΜΠΙΚΟΥ: «ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Η πρόεδρος του ΣΟΨΥ Πάτρας Χριστίνα Μπίκου από την πλευρά της ανέφερε πως «η πλειονότητα των ανθρώπων που πέρασαν από τον πεζόδρομο κοιτούσαν αδιάφορα, δεν τους αγγίζει το ζήτημα της ψυχικής υγείας, παρά μόνον αν τους χτυπήσει την πόρτα. Όμως η ψυχική υγεία είναι δίπλα μας και δυστυχώς χτυπά και τα παιδιά και αυτό θα πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει…».

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟΥ

Στο περίπτερο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Καραμανδανείου παραβρέθηκε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης συνοδευόμενος από την διοικήτρια Ασπασία Ρηγοπούλου, τονίζοντας πως «πρόκειται για μια ακόμα δράση που καταδεικνύει την εξωστρέφεια της Κλινικής μας με σκοπό να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για τη μεγάλη επάρκεια που έχει σε υπηρεσίες αλλά και την προσπάθεια που κάνουν Διοίκηση και προσωπικό για να φροντίσουν τους μικρούς ασθενείς με ψυχικά προβλήματα. Οι ανάγκες αυξάνονται γρήγορα και γι’ αυτό είμαστε σε ετοιμότητα για να μην αφήσουμε κανένα περιστατικό χωρίς τη σωστή διαχείριση».

ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Η δράση έγινε από την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδος και Νοτίων Ιονίων Νήσων, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Πατρέων και υπό την Αιγίδα της ΕΣΑμεΑ. Συμμετείχαν οι παρακάτω φορείς: Κέντρο Ψυχικής Υγείας Πάτρας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας», Ψυχιατρική Κλινική του Π.Γ.Ν.Π.- Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «ΨΥΧΑΡΓΩ», Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία ΣΟΨΥ Πάτρας, Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (Ε.Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε), Δομή Ψυχικής Υγείας Πάτρας, Κοι.Σ.Π.Ε. Το. Ψ. Υ. Ν. Αχαΐας «ΦΑΡΟΣ», Σύλλογος Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία Π.Ε. Αχαΐας «ΣΘΕΝΟΣ», Σωματείο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας «ΜΙΤΟΣ», Γέφυρες Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης και το Κέντρο Κοινοτικής Ψυχιατρικής Νοτιοδυτικής Ελλάδας (ΚΕ.ΚΟΙ.ΨΥ).

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement