Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Νεκτάριος Φαρμάκης: O Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, μιλάει στη «Γ» για τους στόχους της επόμενης πενταετίας

«Η κοινωνία ανέβασε τον πήχη και εμείς πρέπει να τον περάσουμε»

Published

on

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΜΑΡΙΝΟ Κ. ΓΡΑΨΑ

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης καταγράφεται στην πολιτική ιστορία της Δυτικής Ελλάδας ως ο Περιφερειάρχης που κέρδισε εκλογές με το μεγαλύτερο ποσοστό και μάλιστα από τον πρώτο γύρο. Το 59,03% της 8ης Οκτωβρίου 2023 είναι μεγαλύτερο και από το 56,63% που είχε λάβει ο Απόστολος Κατσιφάρας στον β’ γύρο των εκλογών του Νοεμβρίου 2010, στις πρώτες -τότε- περιφερειακές εκλογές.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τη δυναμική του, που τελικά υπερέβη ακόμα και τις προεκλογικές εκτιμήσεις για μία νίκη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό που θα ξεπερνούσε το 43%.

Ο ίδιος ο επανεκλεγείς Περιφερειάρχης όμως, στην πρώτη μετεκλογική του συνέντευξη στη «Γ», δείχνει να… πατάει γερά στο έδαφος, σημειώνοντας πως το υψηλό ποσοστό που έλαβε ο συνδυασμός του αναδεικνύει και την αύξηση των προσδοκιών της κοινωνίας απέναντί του, τονίζοντας πως αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη και ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια.

 

 

H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια για την επανεκλογή σας, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και πανηγυρική δεδομένου του 59% που λάβατε από την πρώτη Κυριακή. Πόσο κοντά ή μακριά ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα από τις εκτιμήσεις σας;

 

Πίστευα ότι οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας είδαν το έργο και την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλαμε τα τελευταία 4 χρόνια, όπως και τα θετικά αποτελέσματα που άρχισαν να φαίνονται, με κυριότερο βέβαια, την μεγάλη μείωση του δείκτη της ανεργίας και θα μας εμπιστεύονταν και πάλι. Από εκεί και πέρα όμως, κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι δύσκολη. Επιπλέον, όσοι ζητούμε την ψήφο των πολιτών και κρινόμαστε από αυτούς, δεν επιτρέπεται να θεωρούμε τους εαυτούς μας ως «δεδομένους». Αντίθετα, πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι είμαστε όλοι περαστικοί από τα δημόσια αξιώματα και τα υπηρετούμε για όσο κρίνουν οι πολίτες. Γι’ αυτό και όπως είδατε, δεν επαναπαυτήκαμε. Προσωπικά, γύρισα όλη τη Δυτική Ελλάδα και μίλησα με τους πολίτες, διεκδικώντας με σεμνότητα και επίγνωση των δυσκολιών την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους ώστε να συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2019.

 

 

Και τελικά, οι πολίτες σας επιβράβευσαν με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το μεγαλύτερο που έχει λάβει ποτέ Περιφερειάρχης στη Δυτική Ελλάδα. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

 

Μεγάλη η τιμή και ακόμα μεγαλύτερη η ευθύνη. Πίσω από αυτό το ποσοστό βρίσκονται οι άνθρωποι του τόπου μας και οι ανάγκες τους. Οι πολίτες που έδειξαν ότι ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών τους από εμάς και γι’ αυτό, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να περάσουμε κάτω από αυτόν τον πήχη. Ξέρω πως τώρα πρέπει να καταβάλουμε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να πάμε ακόμα πιο μπροστά τον τόπο και τελικά, να εκτελέσουμε την εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες. Και η εντολή αυτή είναι μία: «συνεχίστε τη δουλειά!».

 

 

Έχετε αποδείξει πως είστε από εκείνους που δεν φοβούνται τη δουλειά. Όμως, σε επίπεδο αποτελέσματος, τι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε μέχρι το τέλος της νέας θητείας;

 

O ένας στόχος μας είναι να τελειώσουμε οριστικά με τα ελλείμματα του παρελθόντος. Και δεν εννοώ μόνο τους κακούς δρόμους, για παράδειγμα. Και γι’ αυτά πρέπει να δουλέψουμε, αλλά ξέρουμε πως φθορές στους δρόμους πάντα θα υπάρχουν και άρα, πάντα θα υπάρχει και ανάγκη συντηρήσεων. Εννοώ και όλες εκείνες τις συνθήκες που δεν επέτρεψαν τα προηγούμενα χρόνια τη Δυτική Ελλάδα να δείξει τις δυνατότητές της. Όπως την αργή και εν πολλοίς χωρίς στόχευση, αξιοποίηση των πόρων. Όπως και την αργή υλοποίηση έργων. Όπως, την ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης αξιοποίησης του ιστορικού και πολιτιστικού μας πλούτου, την ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος και βέβαια, την ενίσχυση της παραγωγικής μας βάσης, ξεκινώντας από το χωράφι του αγρότη και φτάνοντας μέχρι τα εμπορευματικά, ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Με λίγα λόγια -και αυτός είναι ο δεύτερος μεγάλος στόχος- να μεγαλώσει το ΑΕΠ της Περιφέρειάς μας και η Δυτική Ελλάδα να ξεφύγει από τη μοίρα του φτωχού κομπάρσου της Ευρώπης.

 

 

Ζώντας σε καιρούς όπου η ακρίβεια τρώει τα εισοδήματα των πολιτών, αλλά και τα σύννεφα πολέμων στην «γειτονιά» μας γίνονται όλο και πιο βαριά, πόσο εφικτοί μπορεί να είναι οι στόχοι που θέτετε;

 

Ειλικρινά, δεν μπορώ να σας απαντήσω. Ξέρω όμως ότι θα προσπαθήσουμε. Ότι και πάλι θα ιδρώσουμε τη φανέλα. Δεν ζήσαμε καλές εποχές, ούτε στην 4ετία που πέρασε. Επί δύο και πλέον χρόνια, η πανδημία «φυλάκισε» ανθρώπους και οικονομίες. Μπήκαμε σε μία στρόφιγγα συρρίκνωσης και αγωνίας, ακόμα και για την ίδια τη ζωή. Εμείς όμως, δεν κάτσαμε με σταυρωμένα χέρια… Αγωνιστήκαμε, σηκώσαμε ακόμα πιο ψηλά τα μανίκια και προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε και στις έκτακτες ανάγκες που ανέκυψαν, αλλά και να μην αφήσουμε τίποτα άλλο πίσω. Και οι αριθμοί, τα έργα, οι δείκτες, δείχνουν πως τα καταφέραμε. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών, εμείς ακούμε μόνο την εντολή των συμπολιτών μας για ακόμα περισσότερη δουλειά. Όπως έχω πει πολλές φορές, συνεχίζουμε με ψηλά τα μανίκια και χαμηλά το κεφάλι. Και πιστεύω ότι όποιος δουλεύει με πείσμα και στόχο, τελικά πετυχαίνει.

 

 

Πώς βλέπετε το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο; Εκτιμάτε πως θα είναι καλύτερο από το σημερινό; Εσείς πάντως, λόγω του νέου εκλογικού νόμου δεν θα έχετε πλέον κανένα άγχος κυβερνησιμότητας…

 

Ο νέος εκλογικός νόμος πραγματικά επιλύει το πολύ σοβαρό πρόβλημα κυβερνησιμότητας που υπήρξε με την απλή αναλογική στην προηγούμενη θητεία. Ωστόσο, θέλω να είμαι δίκαιος. Και γι’ αυτό πρέπει να πω ότι και στη θητεία που τελειώνει, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν είχαμε πρόβλημα κυβερνησιμότητας. Άλλωστε, η μεγάλη πλειοψηφία των αποφάσεων  λήφθηκε με ισχυρή διαπαραταξιακή πλειοψηφία. Γι’ αυτό και θέλω άλλη μία φορά να ευχαριστήσω δημοσίως τις παρατάξεις και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, γιατί πραγματικά θεωρώ πως είχαμε συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου και ότι όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, πέρα και πάνω απ’ όλα, έβαζαν το καλό της Δυτικής Ελλάδας. Πιστεύω -ή τουλάχιστον εύχομαι– το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο να ακολουθήσει τα χνάρια του απερχόμενου και να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τον πήχη, αφού αυτό θα είναι καλό για τον τόπο, αλλά και την ίδια την αυτοδιοικητική μας δημοκρατία. Και κάτι ακόμα: Μπορεί αυτή τη φορά, η παράταξή μας να έχει την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά μακριά από εμάς κάθε αίσθηση κυριαρχίας ή αλαζονείας. Θα δίνουμε εξετάσεις καθημερινά, εντός και εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου και φυσικά, θα συμφωνούμε ή θα διαφωνούμε, αλλά θα τείνουμε χείρα συνεργασίας σε όλες τις παρατάξεις γιατί τελικά, τη Δυτική Ελλάδα υπηρετούμε όλοι μας!

 

 

Τι πρέπει να περιμένουμε για την Πάτρα και την Αχαΐα, τα επόμενα χρόνια;

 

Η Αχαΐα, με την Πάτρα να είναι το μεγάλο αστικό και διοικητικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας, πρέπει στα επόμενα χρόνια να αποκτήσει και πάλι τη δύναμη και την ισχυρή εξωστρέφεια του παρελθόντος. Όπως γνωρίζετε, κάποια πολύ σημαντικά έργα έχουν ήδη μπει σε τροχιά υλοποίησης και κάποια άλλα θα μπουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Η ανάπλαση του «Λαδόπουλου» -η δεύτερη μεγαλύτερη μετά το Ελληνικό στην Ελλάδα– τα έργα αναβάθμισης στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, η ανάπλαση του παλαιού κολυμβητηρίου της Αγυιάς, ακόμα και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας -για την οποία έχουμε ήδη δεσμεύσει 10 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και θα είμαστε εδώ για να την ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο- αποτελούν μερικά από τα σημαντικά έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής. Εμείς από σήμερα «βλέπουμε» την Πάτρα ως τον επόμενο μεγάλο εμπορευματικό και επιβατικό κόμβο της χώρας, αλλά και ως ένα κέντρο ισχυρής καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Και γύρω από την Πάτρα, περιοχές που αναδεικνύουν τις δικές τους δυνατότητες και διαμορφώνουν μία γεωγραφική ενότητα με παραγωγική ισχύ και ομορφιά. Δηλαδή, αυτό που λέμε «τόπους που αξίζει κάποιος να ζει».

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement