Connect with us

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Damage control μετά τις δημοσκοπήσεις – Επιτροπές θα εξετάσουν τις 4 διαγραφές

Published

on

Σε κινήσεις αποκατάστασης της τρωθείσας δημόσιας εικόνας της επιδίδεται τις τελευταίες ώρες η Κουμουνδούρου, καθώς η βλάβη που υπέστη από το μπαράζ διαγραφών, τις τοποθετήσεις δημόσιων στελεχών και τη ραγδαία επιδείνωση της εσωστρέφειας στο προφίλ της φαντάζει κατά τις δημοσκοπήσεις ανήκεστος. Μετά τη δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Star που έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ποσοστό 12,9%, η χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis επιβεβαίωσε με τη σειρά της την… κατιούσα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο εντοπίζεται σε ποσοστό 15,2% από 16,8% μόλις ένα μήνα πριν. Με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να χάνει δύο μονάδες τον μήνα, ούτε ο Στέφανος Κασσελάκης ανατρέπει την επιταχυνόμενη φθορά, αφού η ώθηση της εκλογής του στην ηγεσία δεν εμφανίζεται μεταξύ των δημοσκοπικών ευρημάτων. Τουναντίον, ο κ. Κασσελάκης έρχεται έκτος σε δημοφιλία πολιτικός αρχηγός, έχοντας έλλειμμα εμπιστοσύνης από πλευράς της κοινής γνώμης.
Συνεδρίαση Εκτελεστικού Γραφείου ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος να μείνει πίσω η εσωστρέφεια | 26/10/2023  ΕΡΤ

Face control

Μπροστά στην αρνητική τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα για την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Κασσελάκης γνωστοποίησε χθες στο Εκτελεστικό Γραφείο πως η εκπροσώπηση του κόμματος στη δημόσια σφαίρα θα γίνεται δια του… Γραφείου Τύπου, ήτοι με λίστα, σε μια αμυντική κίνηση για την ανάσχεση της καθοδικής πορείας του κόμματος. Ακόμη ζήτησε από τα στελέχη να βάλουν φρένο στην αυτοαναφορικότητα, όπως και «να δείξουμε αυτοσυγκράτηση. Να χαμηλώσουν οι τόνοι. Να επιδείξουμε συντροφικότητα, να επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Ακόμη, επιχείρησε να περιορίσει γκρίνιες και παράπονα εντός των τειχών, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία ενός «μηχανισμού έκφρασης της οποίας διαφωνίας μέσα στα όργανα», ανακοινώνοντας ακόμη ότι «θα πάρω πρωτοβουλίες για την προώθηση της ενότητας και την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κασσελάκης επιχείρησε άνοιγμα προς την πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το συνέδριο του Economist, λέγοντας ότι «να θυμήσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με Υπουργό Οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε αφήσει 37 δις στα ταμεία το 2019, και τότε η οικονομία ήταν μικρότερη από σήμερα», ενώ ανέκρουσε πρύμναν και στα εργασιακά σε σχέση με την ομιλία του στο ΣΕΒ, καθώς «θεωρούμε αναγκαία την αποκατάσταση και την κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη λειτουργία της αγοράς εργασίας με κανόνες και αυστηρό έλεγχο. Αυτό εξάλλου επιβάλλουν και οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά», όπως παρατήρησε.

synedriash-ektelestikou-grafeiou-_10_
Τετ α τετ με ασπασμό για Στέφανο Κασσελάκη και Έφη Αχτσιόγλου
synedriash-ektelestikou-grafeiou-_11_

Η στροφή στην επιχειρηματολογία του αποβλέπει στον στρατηγικό του στόχο για επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην εξουσία, καθώς «φιλοδοξώ να γίνω ο επόμενος πρωθυπουργός», όπως είπε από το ίδιο βήμα, έχοντας προηγουμένως εργαστεί, για να αποκαταστήσει την εσωκομματική ειρήνη.

Αγκάθι για την αποκλιμάκωση της έντασης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παραμένουν οι διαγραφές των τεσσάρων στελεχών, όπως διαμήνυσε χθες στον κ. Κασσελάκη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο τετ α τετ που είχαν πριν την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Παρότι το ραντεβού είχε κλειστεί τηλεφωνικά όταν ο κ. Κασσελάκης ήταν ακόμη στην Αμερική και πριν τις διαγραφές, καλώντας τον κ. Τσακαλώτο για να μιλήσουν, εντούτοις ο τελευταίος έθεσε ζήτημα ανάκλησής τους ως προϋπόθεση για τη συζήτηση περί ενότητας στο εξής.

Αχτσιόγλου: Σοβαρό πρόβλημα η διαγραφή 2 πρώην Γραμματέων

Βαθιά προβληματισμένη για την πορεία του κόμματος εμφανίστηκε στη χθεσινή τοποθέτησή της στο Εκτελεστικό Γραφείο και η πρώην Υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας, κατά πληροφορίες, ως σοβαρό πρόβλημα τη διαγραφή των δύο πρώην Γραμματέων του κόμματος, Δημήτρη Βίτσα και Πάνου Σκουρλέτη. Η ίδια φέρεται να υπογράμμισε πως ο δρόμος προς το συνέδριο δεν μπορεί να εξελίσσεται μέσα από εκκαθαρίσεις, θέτοντας το ζήτημα της σοβαρής κρίσης που σοβεί στο κόμμα. Υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες και εξαιτίας αυτών το κόμμα οδεύει προς το συνέδριο τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, αλλά υποστήριξε ότι αυτές πρέπει να κατατίθενται στα όργανα, ακόμη και αν αυτό αφορά στην Εκπρόσωπο Τύπου, είτε προσωπικές διαφωνίες. Ακόμη, η πρώην Υπουργός έθεσε ζητήματα καταστατικού ιδίως ως προς τις διαγραφές και ζήτησε την επίσπευση του συνεδρίου, αλλά και την άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

synedriash-ektelestikou-grafeiou-_7_
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ
synedriash-ektelestikou-grafeiou-_8_

Τέσσερις «φάκελοι»

Στο μέτωπο των διαγραφών, αναβλήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, η οποία είχε προγραμματιστεί άμα τη επιστροφή του Προέδρου του κόμματος, ενώ πληροφορίες θέλουν το άνοιγμα «φακέλου» για κάθε μία παραπομπή προς διαγραφή στελέχους ξεχωριστά, δηλαδή τη σύσταση τεσσάρων τριμελών επιτροπών που θα εξετάσουν τα γεγονότα. Η ατμόσφαιρα, άλλωστε, περί των διαγραφών των ιστορικών στελεχών είναι εξαιρετικά βαριά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς η διαχρονική προσφορά τους στο κόμμα, ακόμη και αν καυτηριάζεται από ορισμένα στελέχη η δημόσια παρουσία τους, μοιάζει απαράγραπτη. Στο πλαίσιο αυτό, όλα τα εσωκομματικά μέτωπα μοιάζουν να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, αναζητώντας βαλβίδες εξαέρωσης της έντασης που έχει συσσωρευθεί.

Πλήρες αδιέξοδο

Για την «προεδρική» πτέρυγα, τυχόν ανάκληση των διαγραφών θα έστελνε εικόνα ακύρωσης στο ηγετικό προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη, πληγώνοντας την εικόνα του, όπως συνέβη στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα με την παρολίγον διαγραφή του Παύλου Πολάκη. Για την «Ομπρέλα», τα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς ζητούμενο είναι το εάν τελικά θα αποχωρήσουν, πότε και κυρίως πόσοι, ώστε να εξασφαλιστεί μια κρίσιμη μάζα, ενώ η κίνηση «6 συν 6» επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ λογικής και… εσωκομματικής ευαισθησίας. Υπό αυτό το πρίσμα, οι συσχετισμοί για την Κεντρική Επιτροπή παραμένουν εξαιρετικά ρευστοί, την ώρα που στο παρασκήνιο υπάρχουν εισηγήσεις ακόμη και για εντυπωσιακές κινήσεις, όπως την ανάδειξη νέων κομματικών οργάνων.

Σε κάθε περίπτωση, ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να πυκνώσει στο εξής τη δημόσια παρουσία του, αρχής γενομένης από σήμερα, καθώς περιοδεύει στη Θεσσαλονίκη, συναντώντας νέους, αλλά και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενόψει της «εμπόλεμης» συνεδρίασης, στις 11 Νοεμβρίου. Αύριο θα παραστεί στην μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την «επέτειο του ΟΧΙ» και την Κυριακή θα επισκεφθεί τη Θεσσαλία, «θέτοντας εαυτόν» στην υπηρεσία του κόμματος, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη δημοσκόπηση.

Ροή ειδήσεων

Advertisement