Connect with us

Διεθνή

«Οι δολοφόνοι θα πληρώσουν για τη σφαγή – Θα εξαλείψουμε το κακό», λέει ο Νετανιάχου

Published

on

Τη μεγαλύτερη επίθεση από τις 7 Οκτωβρίου εξαπέλυσε το βράδυ της Παρασκευής το Ισραήλ κατά της Γάζας πραγματοποιώντας και χερσαία εισβολή, ωστόσο όχι μεγάλης κλίμακας.

Ο παλαιστινιακός θύλακας παραμένει αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς το Τελ Αβίβ «έκοψε» το τηλέφωνο και το ίντερνετ, κίνηση που σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις μπορεί να αποτελέσει προκάλυψη για τη διάπραξη ωμοτήτων.

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ο πόλεμος έχει περάσει στο δεύτερο στάδιο

Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τον ΟΗΕ και εισηγείται ανθρωπιστική εκεχειρία απορρίφθηκε από το Ισραήλ που έκανε μάλιστα λόγο για «ημέρα ντροπής».

Δείτε live εικόνα εδώ

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

21:49 Η Αστυνομία επιτέθηκε σε διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης στο Λονδίνο

Μαζική διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης έγινε στο Λονδίνο, με την Αστυνομία να επιτίθεται σε αστυνομικούς.

Δείτε βίντεο:

21:44 Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από Ισραηλινό έποικο στην περιοχή της Ναμπλούς, στη Δυτική Όχθη

Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από Ισραηλινό έποικο στην περιοχή της Ναμπλούς, στη βόρεια Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Μπιλάλ Άμπου Σάλαχ, 40 ετών, δέχτηκε «μια σφαίρα στο στήθος» ενώ βρισκόταν στο χωριό Σαουίγια, κοντά στη Ναμπλούς. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του χωριού, τον Μαχμούντ Χασάν, ο Σάλαχ δολοφονήθηκε ενώ μάζευε ελιές μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς του στο κτήμα του, σε μικρή απόσταση από τον φράχτη του εβραϊκού οικισμού Ρεσελίμ.

«Τους επιτέθηκαν τέσσερις έποικοι και ο ένας από αυτούς, οπλισμένος με ένα τουφέκι M16, άνοιξε απροειδοποίητα πυρ εναντίον τους», είπε ο Χασάν.

Δείτε βίντεο

Ωστόσο ο Γιόσι Ντάγκαν, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου διαχείρισης των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη βόρεια Δυτική Όχθη αμφισβήτησε αυτήν την εκδοχή. Υποστήριξε ότι οι Παλαιστίνιοι ήταν εκείνοι που επιτέθηκαν σε μια ομάδα Ισραηλινών «με σκύρα και πέτρες», θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Ένας αδειούχος στρατιώτης τους υπερασπίστηκε με το στρατιωτικό όπλο του και «έσωσε την οικογένεια», πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι είναι ενήμερος για μια «βίαιη αντιπαράθεση μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών πολιτών» και ότι η αστυνομία ερευνά την υπόθεση.

Περισσότεροι από 100 Παλαιστίνοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη αφότου ξέσπασε ο πόλεμος του Ισράηλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη ήταν ήδη τεταμένη πριν από τον πόλεμο, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούσαν τακτικά επιχειρήσεις και είχαν αυξηθεί οι επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων εναντίον του παλαιστινιακού πληθυσμού.

21:35 Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα για το ψήφισμα του ΟΗΕ

Η Ράνια Σβίγκου εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη θέση της Ελλάδας στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:24 Ο Νετανιάχου επέρριψε ευθύνες στο Ιράν για την επίθεση της Χαμάς

«Πρέπει να νικήσουμε τη Χαμάς, διότι πρόκειται για την ύπαρξή μας, αλλά επηρεάζει όλο τον δυτικό πολιτισμό», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Πρόσθεσε ότι «το Ιράν είναι ο άξονας του κακού» και υποστήριξε ότι η χώρα εμπλέκεται στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Διαβάστε αναλυτικά τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου των Νετατανιάχου, Γκάλαντ και Γκαντζ εδώ

21:20 Για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου – «Τρομερή αποτυχία», είπε ο Νετανιάχου

«Υπήρξε μια τρομερή αποτυχία. Θα διερευνηθεί. Θα γυρίσουμε κάθε πέτρα», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν φέρει ευθύνη γύρω από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Η χερσαία επιχείρηση που επεκτείναμε θα μας βοηθήσει σε αυτή την ιερή αποστολή», πρόσθεσε.

«Δεν πρόκειται να αλλάξουμε τον στόχο της καταστροφής της Χαμάς», δήλωσε ο Νετανιάχου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν είναι αντιπαραθετικά θέματα η καταστροφή της Χαμάς και η επιστροφή των απαχθέντων».

«Δεν υπάρχει καμία αντίθεση», πρόσθεσε. «Έχουμε δύο στόχους. Ο ένας είναι να καταστρέψουμε τις επιχειρησιακές και στρατιωτικές ικανότητες της Χαμάς και ο δεύτερος είναι να φέρουμε πίσω τους απαχθέντες», είπε.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

21:19 «Οι επιχειρησιακές φάσεις πρόκειται να πάρουν πολύ χρόνο»

«Τα επιχειρησιακά στάδια θα χρειαστούν πολύ χρόνο», δήλωσε ο Γκαντζ.

«Η ενότητά μας είναι η δύναμή μας, κατά τη διάρκεια του πολέμου και μετά. Ο λαός του Ισραήλ είναι έτοιμος… Κανείς δεν μπορεί να νικήσει εναντίον μας… Με τη βοήθεια του Θεού, θα πολεμήσουμε, θα νικήσουμε», πρόσθεσε ο Γκαντζ.

21:16 Γκαντζ για Χαμάς: «Είναι εγκληματίες πολέμου»

«Είναι εγκληματίες πολέμου που θυσιάζουν τους πολίτες, τους κατοίκους της Γάζας. Η Χαμάς τους έφερε την καταστροφή», είπε ο Γκαντζ στη συνέχεια.

«Παρόλο που προσποιούνται ότι τους εκπροσωπούν, η εικόνα είναι ξεκάθαρη – είναι το απόλυτο κακό ενάντια στην αγνή δικαιοσύνη και η δικαιοσύνη πρέπει να επικρατήσει», είπε.

21:13 Ο Γκαντζ για τους ομήρους

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρώην υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντζ. Ο ίδιος σημείωσε ότι: «Οι χερσαίοι ελιγμοί στο έδαφος, μαζί και με άλλα βήματα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν για την επιστροφή των απαχθέντων στο σπίτι».

«Συναντήθηκα προσωπικά με τις οικογένειες των απαχθέντων και μπορούν να με προσεγγίσουν ανά πάσα στιγμή, το υπόσχομαι», πρόσθεσε.

21:11 Γκάλαντ: «Θα είναι ένας μακρύς πόλεμος – Θα πρέπει να έχουμε υπομονή»

«Όσο η στρατιωτική πίεση θα αυξάνεται, όσο θα χτυπάμε τον εχθρό πιο σκληρά, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ότι ο εχθρός θα συμφωνήσει σε λύσεις για την επιστροφή των αγαπημένων μας», δήλωσε ο Γκάλαντ.

«Δεν πρόκειται να είναι ένας σύντομος πόλεμος. Θα είναι ένας μακρύς πόλεμος. Θα πρέπει να έχουμε υπομονή», πρόσθεσε.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου των Νετανιάχου, Γκάλαντ και Γκαντζ.

21:07 Γκάλαντ: «Περίπλοκη η προσπάθεια για την επιστροφή των ομήρων» – Είναι «εθνική προτεραιότητα»

Ο Γιόαβ Γκάλαντ, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την επιστροφή των ομήρων. Ο ίδιος περιέγραψε ως «περίπλοκη» αυτή την προσπάθεια.

Ο Γκάλαντ πρόσθεσε ότι αντιμετωπίζουν «μια πραγματικότητα που δεν γνωρίζαμε [για αυτήν] στο παρελθόν. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα… Αυτή δεν είναι μια δευτερεύουσα αποστολή. Πρόκειται για εθνική προτεραιότητα».

21:05 Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: «Έχω πίστη στους μαχητές μας»

«Έχω πίστη στους… μαχητές και τους διοικητές, τις δυνάμεις, τη Μοσάντ και τους ανθρώπους της και όλα τα αμυντικά συστήματα. Μαζί θα πετύχουμε τη νίκη», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ που πήρε τον λόγο μετά τον Νετανιάχου στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Αυτή τη στιγμή, ετοιμάζουμε όλο το μέτωπο – το βόρειο, το κεντρικό και το νότιο», πρόσθεσε.

Ο Γιόαβ Γκάλαντ.

21:02 Νετανιάχου: «Ο πόλεμος μέσα στη Γάζα θα είναι μακρύς»

«Ο πόλεμος μέσα στη Γάζα θα είναι μακρύς», πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

«Αυτός είναι ο δεύτερος πόλεμος για την ανεξαρτησία μας. Θα σώσουμε τη χώρα μας. Θα πολεμήσουμε στον αέρα, στο έδαφος και θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε», είπε.

«Αυτή είναι η αποστολή της ζωής μου… Στο όνομά σας και στο όνομα όλων», είπε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρόεδρος.

20:58 Νετανιάχου: «Καλούμε τον άμαχο πληθυσμό να πάει σε ασφαλή περιοχή, να βρίσκεται στους δρόμους»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το Ισραήλ καλεί τους αμάχους να πάνε «σε ασφαλή περιοχή, να βρίσκονται στους δρόμους».

Στη συνέχεια ο Νετανιάχου απευθύνθηκε στους συμμάχους του, λέγοντας ότι: «Αν το Ισραήλ δεν κερδίσει σήμερα, θα είστε οι επόμενοι για τον άξονα του κακού. Αυτή είναι η αρχή του πολέμου».

20:55 Νετανιάχου: «Οι δολοφόνοι θα πληρώσουν για τη σφαγή – Θα εξαλείψουμε το κακό»

Ο  Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόσθεσε ότι το Ισραήλ είναι «έτοιμο να διασφαλίσει ότι οι δολοφόνοι θα πληρώσουν το τίμημα για τη σφαγή» μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «πρόκειται να εξαλείψει αυτό το κακό για να ευνοηθεί όλη η ανθρωπότητα».

20:52 Ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του Νετανιάχου – «Αυτό είναι το δεύτερο στάδιο του πολέμου»

«Αυτό είναι το δεύτερο στάδιο του πολέμου… Οι προκλήσεις είναι πολύ σαφείς – να καταστραφεί η στρατιωτική ικανότητα και η ικανότητα διακυβέρνησης της Χαμάς και να επιστρέψουν τα θύματα στα σπίτια τους», είπε αρχικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

20:51 Χωρίς αναισθητικό χειρουργούνται οι τραυματίες στη Γάζα, καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περίπου 230 εργαζόμενους στη Λωρίδα της Γάζας. Πολλοί έχουν χάσει τα σπίτια τους και περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας αναζητώντας νερό και τρόφιμα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:48 Τα ΗΑΕ ζητούν κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να συνεδριάσει «το συντομότερο δυνατόν», μετά την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα και τη διακοπή των τηλεπικοινωνιών στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Συμβούλιο ενδέχεται να συνεδριάσει ακόμη και αύριο Κυριακή, ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Τα ΗΑΕ ζήτησαν να γίνει ενημέρωση από τον Μάρτιν Γκρίφιθς, τον επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ και τον Φιλίπ Λαζαρινί, τον επικεφαλής του γραφείου για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

20:40 Ξεκινάει σε λίγο η συνέντευξη Τύπου των Νετανιάχου, Γκαντζ και Γκάλαντ

20:34 Την πρόθεσή του να αποκαταστήσει τις επικοινωνίες στη Γάζα έκανε γνωστή ο Έλον Μασκ – Το Ισραήλ αντιδρά

Ο ιδιοκτήτης της SpaceX δήλωσε ότι το δορυφορικό σύστημα Starlink της εταιρείας του, θα παράσχει τηλεπικοινωνιακή σύνδεση στους «διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς αρωγής» που εργάζονται στη Γάζα.

Ωστόσο, το Ισραήλ μέσω του υπουργού Επικοινωνιών, Σλόμο Καράι αντέδρασε λέγοντας ότι: «Η Χαμάς θα χρησιμοποιήσει το Starlink για τρομοκρατικές δραστηριότητες».

«Το ξέρουμε και ο Μασκ το ξέρει», πρόσθεσε ο Ισραηλινός υπουργός.

 

Διαβάστε περισσότερα για την πρωτοβουλία του Μασκ εδώ

20:25 Οικογένειες ομήρων: Ανταλλάξτε τους με Παλαιστίνιους κρατούμενους

Οι οικογένειες των ομήρων, μετά τη συνάντησή τους, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου ζητούν να υπάρξει ανταλλαγή των απαχθέντων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, κάτι το οποίο έχει ζητήσει και η Χαμάς.

«Φέρτε τους πίσω τώρα», δήλωσε η Μεράβ Λέσεμ-Γκονέν, της οποίας η κόρη Ρόμι είναι όμηρος από τις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους των οικογενειών είπε ότι θα «εξαντλήσουν κάθε πιθανότητα» για την επιστροφή των ομήρων.

Από τη συνάντηση Νετανιάχου – εκπροσώπων των οικογενειών των ομήρων.

20:18 Αντιπολεμική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ

Αντιπολεμικοί διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ ζητούν να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων.

Δείτε βίντεο:

 

 

Η διαδήλωση έγινε κοντά στο υπουργείο Άμυνας.

 

 

20:10 Συγκρούσεις μελών του κόμματος του Νετανιάχου με διαδηλωτές έξω από το σπίτι του στην Καισάρεια

Σύμφωνα με το ynet, συγκρούσεις έγιναν έξω από το πατρικό σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Καισάρεια ανάμεσα σε διαδηλωτές που ζητούν την επιστροφή των ομήρων και μέλη του Λικούντ, του κόμματος του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Στρατιώτες πεθαίνουν και εσείς διαδηλώνετε», φώναζαν τα μέλη του Λικούντ.

20:00 Νέα βίντεο από τις επιθέσεις των IDF στις θέσεις της Χαμάς

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δηλώνουν ότι συνέχισαν σήμερα τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, στοχεύοντας αρκετά στελέχη και θέσεις της Χαμάς.

Οι IDF αναφέρουν ακόμη ότι ελικόπτερο έπληξε κτίριο στη Λωρίδα της Γάζας όπου ήταν συγκεντρωμένα μέλη της Χαμάς.

Δείτε βίντεο:

 

19:52 «Aιφνιδιάστηκε» από την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των βομβαρδισμών στη Γάζα ο Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι τον αιφνιδίασε η κλιμάκωση των βομβαρδισμών στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» ώστε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους.

«Τις τελευταίες ημέρες αναθάρρησα καθώς φαινόταν να διαμορφώνεται μια ομοφωνία στη διεθνή κοινότητα (…) για τον τερματισμό ή τουλάχιστον για μια ανθρωπιστική παύση των συγκρούσεων» ανέφερε σε ανακοίνωσή που εξέδωσε από την Ντόχα του Κατάρ.

«Δυστυχώς, αντί για αυτήν την παύση, αιφνιδιάστηκα από την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των βομβαρδισμών και τις καταστροφικές συνέπειές τους, που υπονομεύουν τους ανθρωπιστικούς στόχους», πρόσθεσε.

Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Γκουτέρες μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς και τη χερσαία επιχείρηση που πραγματοποίησε το Ισραήλ την περασμένη νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας.

19:43 Κατέληξε 9χρονο κορίτσι που είχε πάθει καρδιακή προσβολή στην Ασντόντ όταν ηχούσαν οι σειρήνες

Σύμφωνα με τους Times of Israel, το νοσοκομείο Ασούτα στην πόλη Αστνόντ ανακοίνωσε τον θάνατο 9χρονου κοριτσιού που είχε πάθει καρδιακή προσβολή όταν ηχούσαν οι σειρήνες που προειδοποιούσαν για ρίψη ρουκετών.

 

19:38 Χαμάς: Ήμασταν έτοιμοι να καταλήξουμε σε συμφωνία για τους ομήρους, αλλά το Ισραήλ «κωλυσιεργούσε»

Η Χαμάς ήταν έτοιμη να καταλήξει σε συμφωνία με το Ισραήλ για τους ομήρους που κρατά, όμως το Ισραήλ «κωλυσιεργούσε», υποστήριξε σήμερα ένας εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Ο Άμπου Ουμπάιντα, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανέφερε επίσης σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι η Χαμάς θα απελευθερώσει όλους τους ομήρους μόνο εάν το Ισραήλ αποφυλακίσει τους Παλαιστίνιους κρατουμένους.

«Το τίμημα που θα πληρώσουν για τον μεγάλο αριθμό των ομήρων του εχθρού που είναι στα χέρια μας είναι να αδειάσουν τις φυλακές από όλους τους (Παλαιστίνιους) κρατούμενους» ανέφερε σε αυτό το μήνυμα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση της Χαμάς, το κανάλι Αλ Ακσά.

Η Χαμάς θα μπορούσε επίσης να ξεκινήσει συνομιλίες για μια «μερική» συμφωνία για τους ομήρους, πρόσθεσε.

Πηγή: Quds News Network

19:29 Σειρήνες για ρουκέτες στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, σειρήνες που προειδοποιούν για ρουκέτες ακούγονται στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου.

 

19:22 Αρχηγός ισραηλινού στρατού: Οι στόχοι του πολέμου απαιτούν χερσαία εισβολή στη Γάζα

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Χερζλ Χαλέβι δήλωσε ότι οι στόχοι του πολέμου απαιτούν χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Οι χερσαίες δυνάμεις των IDF διεξάγουν μια σημαντική και πολύπλοκη επιχείρηση. Δεν υπάρχουν επιτεύγματα χωρίς κινδύνους, και όπως γνωρίζουμε, δεν υπάρχει νίκη χωρίς θυσίες. Για να εκθέσουμε τον εχθρό, για να τον καταστρέψουμε, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να εισέλθουμε δυναμικά στο έδαφός του. Η επιχείρηση αυτή εξυπηρετεί όλους τους στόχους του πολέμου».

 

19:15 Ρουκέτα από τη Γάζα έπεσε σε πόλη στο κεντρικό Ισραήλ

Ρουκέτα έπληξε χώρο στάθμευσης στην πόλη Κίριατ Όνο στο κεντρικό Ισραήλ. Η συγκεκριμένη πόλη είναι 8,4 χιλιόμετρα ανατολικά από το Τελ Αβίβ.

19:06  Αίγυπτος: «Ισραηλινά εμπόδια» παρακωλύουν τη διανομή της βοήθειας στους Παλαιστινίους στη Γάζα

Η Αίγυπτος δήλωσε σήμερα πως «ισραηλινά εμπόδια» παρακωλύουν τη διανομή της βοήθειας προς την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας.

«Είναι ατυχές που η διαδικασία της μεταφοράς βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζει τεράστια επιμελητειακά προβλήματα που επιβάλλονται από την ισραηλινή πλευρά», ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.

18:56 Αποσύρει όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία το Ισραήλ

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κοέν δήλωσε το Σάββατο ότι διέταξε όλους τους διπλωματικούς εκπροσώπους του Ισραήλ να επιστρέψουν από την Τουρκία, λόγω των «σκληρών δηλώσεων».

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Κοέν τόνισε ότι η κίνηση αυτή έγινε για να «επανεκτιμηθούν οι σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας».

 

18:52 Το Ισραήλ εκκαθαρίζει τις περιοχές της Γάζας «κομμάτι-κομμάτι» – Είναι όμως χερσαία εισβολή;

Ο στρατός του Ισραήλ, το βράδυ της Παρασκευής, που επέκτεινε τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα, είπε πως «δεν ξεκίνησε» η εισβολή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:45 Δορυφορικές φωτογραφίες μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα

Τεράστια είναι η καταστροφή σε όλη την επικράτεια της Λωρίδας της Γάζας, όπως αποδεικνύουν δορυφορικές φωτογραφίες.

Η Χαμάς καταγγέλλει ότι ενώ το Ισραήλ απαιτεί από τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να απομακρυνθούν προς τον νότο βομβαρδίζει και σε αυτές τις περιοχές.

Δείτε τις φωτογραφίες:

18:39 Η Χαμάς καλεί για άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη Γάζα

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Γκαζί Χαμάντ κάλεσε σήμερα για άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ώστε να επιτραπεί η διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, προειδοποιώντας για μια καταστροφή καθώς το Ισραήλ διεύρυνε τις αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις του στη διάρκεια της νύχτας.

«Θεωρούμε πως η απόφαση είναι μια νίκη για τον παλαιστινιακό λαό μας, και απαιτούμε αυτή η βοήθεια που έχει συγκεντρωθεί στην αιγυπτιακή πλευρά να σταλεί γρήγορα και να διανεμηθεί προς όλες τις περιοχές και τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ο Χαμάντ σε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε χθες με συντριπτική πλειοψηφία για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς και απαίτησε πρόσβαση της βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας και προστασία των αμάχων. Το ψήφισμα, που συνέταξαν αραβικά κράτη, δεν είναι δεσμευτικό αλλά έχει πολιτική βαρύτητα.

 

18:33 Νετανιάχου, Γκάλαντ και Γκαντζ θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στις 20:30 η ώρα

Για πρώτη φορά μετά από 22 ημέρες ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αφού θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 20:30 το βράδυ του Σαββάτου, μαζί με τον υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ και τον υπουργό Μπένι Γκαντζ.

18:28 Το Κατάρ καλεί τη διεθνή κοινότητα να τιμήσει το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική εκεχειρία

Το Κατάρ καταδικάζει «όλους τους τρόπους στοχοποίησης αμάχων» δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ το κράτος του Κόλπου κατακρίνει τους «αδιάκριτους βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας».

Ο Καταριανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίζει να συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη για διαμεσολάβηση στην κρίση που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή.

Μετά τη συνάντηση με τον Γκουτέρες, το Κατάρ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να τιμήσει το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα.

 

18:18 Άμεση παύση των εχθροπραξιών ζητά ο Ζοζέπ Μπορέλ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ ζητά να υπάρξει άμεση παύση των εχθροπραξιών.

«Πάρα πολλοί άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν σκοτωθεί. Αυτό είναι ενάντια στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο», γράφει, ανάμεσα σε άλλα, σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μπορέλ.

 

18:09 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Νετανιάχου και εκπροσώπων οικογενειών των ομήρων

Σύμφωνα με το ynet, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και εκπροσώπων οικογενειών των ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Τώρα οι εκπρόσωποι των οικογενειών θα έχουν τηλεδιάσκεψη με τον επικεφαλής του Επιτελείου Απαχθέντων και Αγνοουμένων, αντισυνταγματάρχη Γκαλ Χιρς.

18:05 Το Ισραήλ επιμένει να θεωρεί ως στόχο το νοσοκομείο Σίφα

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν IDF και Σιν Μπετ στην οποία επιμένουν ότι το νοσοκομείο Σίφα χρησιμοποιείται ως κάλυψη για το αρχηγείο της Χαμάς.

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι IDF είχαν κυκλοφορήσει βίντεο και φωτογραφίες, υποστηρίζοντας ότι έτσι αποδεικνύεται η χρήση του νοσοκομείου.

Στη νέα ανακοίνωση επισυνάπτονται βίντεο με ανακρίσεις μαχητών της Χαμάς που συνελήφθησαν μετά την επίθεση της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνοντας ότι αυτές ενισχύουν τον ισχυρισμό του Ισραήλ.

Δείτε τα βίντεο:

17:55 Σειρήνες ακούγονται στην Ντιμόνα, η Χαμάς λέει ότι έριξε ρουκέτες

Σειρήνες ακούγονται στο κεντρικό Ισραήλ, στην περιοχή Νεγκέβ, κοντά στην ισραηλινή πόλη Ντιμόνα.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επίθεση με ρουκέτες.

 

17:50 Στο Κατάρ ο Γκουτέρες, χαιρετίζει τις «ακούραστες πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης»

Στην Ντόχα του Κατάρ βρίσκεται ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Ο ίδιος σε ανάρτησή του σημειώνει ότι χαιρετίζει και στηρίζει τις «ακούραστες πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης» για να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα.

 

17:41 Ξεκίνησε η συνάντηση μεταξύ του Νετανιάχου και των εκπροσώπων των οικογενειών των ομήρων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντά για πρώτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου εκπροσώπους των οικογενειών των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά Μέσα, δεκάδες έχουν συγκεντρωθεί στην είσοδο της βάσης Κίρια όπου διεξάγεται η συνάντηση, ενώ κρατούν φωτογραφίες των ομήρων.

Φωτογραφίες από τους ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

17:40 Σκιώδης υπουργός των Εργατικών: Το Ισραήλ πραγματοποιεί «δυσανάλογες επιθέσεις εναντίον άμαχου πληθυσμού»

Η σκιώδης υπουργός για τη Μείωση του Εγκλήματος των Εργατικών στη Βρετανία, Ναζ Σαχ κατηγορεί το Ισραήλ ότι πραγματοποιεί «δυσανάλογες επιθέσεις εναντίον άμαχου πληθυσμού» στη Γάζα.

 

17:34 Η ανάρτηση Ερντογάν για το συλλαλητήριο υπέρ της Παλαιστίνης στην Κωνσταντινούπολη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε ανάρτηση για το μεγάλο συλλαλητήριο στην Κωνσταντινούπολη υπέρ του παλαιστινιακού λαού.

«Καλούμε όλες τις χώρες να προστατεύσουν τις κοινές αξίες της ανθρωπότητας παγιδευμένες κάτω από τα ερείπια στη Γάζα, μαζί με παιδιά, γυναίκες και αθώους πολίτες», γράφει χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

 

17:27 ΟΗΕ: Φόβοι για «χιλιάδες θανάτους», κυρίως αμάχων, σε περίπτωση μεγάλης κλίμακας χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε σήμερα πως φοβάται πως μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα θα οδηγήσει σε «χιλιάδες θανάτους», κυρίως μεταξύ των αμάχων.

«Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο διεξήχθησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι τώρα, στο πλαίσιο μιας κατοχής 56 ετών, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για τις εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες μεγάλης κλίμακας χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα και για την πιθανότητα να προκαλέσουν χιλιάδες θανάτους» κυρίως μεταξύ των «αμάχων», ανέφερε ο Φόλκερ Τουρκ σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στη Γενεύη.

«Όταν οι εχθροπραξίες λάβουν τέλος, εκείνοι που θα έχουν επιβιώσει θα βρεθούν απέναντι στα ερείπια των σπιτιών τους και στους τάφους των μελών της οικογένειάς τους», υπογράμμισε ο Τουρκ, που θεωρεί πως «η πρόκληση τραυματισμών και τραυμάτων σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους δεν βοηθά κανέναν».

Καταστροφικές συνέπειες

«Οι ανθρωπιστικές συνέπειες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι καταστροφικές και συνεχείς», σημειώνει ακόμη, καλώντας τις πλευρές να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Η συνεχιζόμενη βία δεν είναι η λύση», είπε ο Φόλκερ Τουρκ, που καλεί «όλες τις πλευρές καθώς και τρίτα κράτη, ιδιαίτερα εκείνα που ασκούν επιρροή στις πλευρές της σύγκρουσης, να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αποκλιμακώσουν τη σύγκρουση και να εργαστούν ώστε οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ζήσουν ο ένας δίπλα στον άλλο εν ειρήνη».

Όπως και συνάδελφοί του από άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Τουρκ εξέφρασε ανησυχία για την τύχη της ομάδας του που βρίσκεται στο πεδίο και από την οποία δεν έχει νέα μετά τη διακοπή, χθες, Παρασκευή, του διαδικτύου και των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

«Δεν υπάρχει κανείς ασφαλής τόπος στη Γάζα και δεν υπάρχει κανένα μέσο να βγει κανείς από κει. Ανησυχώ πολύ για τους συναδέλφους μου, όπως και για όλους τους αμάχους της Γάζας», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Πώς φαίνεται η Γάζα από τον διασυνοριακό φράχτη με το Ισραήλ

17:19 Πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Ιταλία: «Υπάρχει μόνο ένας στόχος: να καταστρέψουμε τη Γάζα»

Σε μια κυνική δήλωση προχώρησε ο πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Ιταλία, Ντρορ Ιντάρ σε δηλώσεις του σε ιταλικό κανάλι.

Ο Ιντάρ είπε ότι: σχετικά με τη Γάζα, υπάρχει μόνο ένας στόχος: να την καταστρέψουμε. Να καταστρέψουμε αυτό το απόλυτο κακό που ονομάζεται Γάζα».

Τη δήλωση μεταφέρει και το ισραηλινό Μέσο ynet.

17:10 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: Τουλάχιστον 7.703 οι νεκροί

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στον πολιορκημένο θύλακα, τουλάχιστον 7.703 είναι οι νεκροί εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών, ενώ πάνω από 3.500 είναι τα σκοτωμένα παιδιά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Ασράφ αλ-Κούντρα σημείωσε ότι μετά τους χθεσινούς σφοδρούς βομβαρδισμούς τουλάχιστον 377 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ασφαλείς.

17:00 Al Jazeera: Το Ισραήλ χρησιμοποιεί απαγορευμένες βόμβες

Το Al Jazeera μεταδίδει αποκλειστικό βίντεο από τη Γάζα και αναφέρει ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί εμπρηστικές βόμβες, οι οποίες είναι απαγορευμένες.

Όπως σημειώνει το γνωστό αραβικό Μέσο η χρήση τους απέναντι σε αμάχους θεωρείται ευρέως «έγκλημα πολέμου».

Δείτε το βίντεο:

 

16:52 Νετανιάχου και Γκάλαντ θα συναντηθούν με οικογένειες ομήρων σήμερα Σάββατο

Στη βάση Κιρία στο Τελ Αβίβ θα συναντήσουν οι οικογένειες ομήρων τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

Αυτό θα γίνει για πρώτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου και μετά όταν και έγινε η ξαφνική και πρωτόγνωρη επίθεση της Χαμάς.

16:47 Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε να υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στις φρικαλεότητες στην Παλαιστίνη

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθύνει ομιλία στη μαζική συγκέντρωση συμπαράστασης στους Παλαιστινίους στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ανάμεσα σε άλλα, είπε

  • Κωνσταντινούπολη: Σας ευχαριστώ όλους για την αλληλεγγύη σας προς τους Παλαιστίνιους
  • Οι καρδιές μας είναι ραγισμένες εξαιτίας όσων συμβαίνουν στη Γάζα
  • Θα συνεχίσουμε να υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στις φρικαλεότητες στην Παλαιστίνη
  • Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά εσείς, το Ισραήλ, είστε ο κατακτητής

 

16:45 Χιλιάδες διαδηλώνουν στην Κωνσταντινούπολη υπέρ του παλαιστινιακού λαού

16:39 Ισραηλινός υπουργός άμυνας: H επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι νεoτέρας διαταγής

Οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις που ξεκίνησαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας, θέτοντας στο στόχαστρο σήραγγες και άλλες υποδομές της Χαμάς καθώς και ηγέτες της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Το «έδαφος στη Γάζα έτρεμε», είπε ο Γκάλαντ και επισήμανε ότι ξεκινά μια νέα φάση στον πόλεμο με τη Χαμάς.

«Επιτεθήκαμε πάνω από το έδαφος και κάτω από το έδαφος, επιτεθήκαμε στους τρομοκρατικούς πράκτορες όλων των βαθμίδων, παντού», ανέφερε σε μήνυμα βίντεο. «Οι οδηγίες για τις δυνάμεις είναι σαφείς: η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι νεoτέρας διαταγής».

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:34 Αυστραλία προς υπηκόους της: Φύγετε από τον Λίβανο

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας προειδοποιεί τους πολίτες της να φύγουν από τον Λίβανο αφού «βλέπει» ότι η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει στην ευρύτερη περιοχή.

«Εάν η κατάσταση ασφαλείας επιδεινωθεί, το αεροδρόμιο της Βηρυτού ενδέχεται να κλείσει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Φύγετε τώρα, όσο οι εμπορικές πτήσεις παραμένουν διαθέσιμες», αναφέρει σε ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε.

 

16:25 Κάθε χερσαία επιχείρηση στη Γάζα και αλλού καταδικάζει η Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία καταδικάζει κάθε ισραηλινή χερσαία επιχείρηση που μπορεί να απειλήσει τη ζωή των Παλαιστινίων πολιτών, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

 

16:17 Συγκλονιστικά βίντεο συνεχίζουν να έρχονται από τη Γάζα

Δραματικές εικόνες έρχονται από τη Γάζα με τους κατοίκους του πολιορκημένου θύλακα να προσπαθούν να θάψουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που σκοτώθηκαν.

Πάνω από 3.500 είναι τα παιδιά που έχουν χάσει τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς.

 

16:08 «Εκκενώστε τη βόρεια Γάζα» – Νέο μήνυμα από το Ισραήλ

Νέο επείγον μήνυμα στους κατοίκους της Γάζας έστειλαν οι IDF να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα αφού οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν στον πολιορκημένο και αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο θύλακα λόγω της κατάρρευσης κάθε μορφής επικοινωνίας.

«Αυτή είναι μια επείγουσα στρατιωτική προειδοποίηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. «Για την άμεση ασφάλειά σας, καλούμε όλους τους κατοίκους της βόρειας [Λωρίδας της] Γάζας και της πόλης της Γάζας να μεταφερθούν προσωρινά προς νότο».

«Η επικείμενη επιχείρηση των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) θα ξεκινήσει να εξουδετερώνει την απειλή της Χαμάς με ακρίβεια και σφοδρότητα», είπε.

 

16:00 Σίσι: Η περιοχή μπορεί να μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης στη Γάζα, λέγοντας πως η περιοχή κινδυνεύει να μετατραπεί σε «ωρολογιακή βόμβα».

Είπε επίσης πως κυριαρχία της χώρας του πρέπει να γίνει σεβαστή μετά την αναχαίτιση τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) που εισήλθαν στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο χθες, Παρασκευή.

Το Ισραήλ ανέφερε την Παρασκευή ότι ήταν ο στόχος των drones την ευθύνη για την εκτόξευση των οποίων επέρριψε στο υπστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα Χούθι της Υεμένης. Ο αιγυπτιακός στρατός ανέφερε πως τα drones, που έπεσαν στις αιγυπτιακές πόλεις Τάμπα και Νουβέιμπα κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, τραυματίζοντας έξι ανθρώπους, είχαν προέλευση τη νότια Ερυθρά Θάλασσα. Δεν ανέφερε ποιος εκτόξευσε τα ντρόουν.

«Ανεξάρτητα από το πού προέρχεται, έχω προειδοποιήσει για την επέκταση της σύγκρουσης. Η περιοχή θα μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα που μας επηρεάζει όλους», δήλωσε ο Σίσι, ο οποίος μιλούσε σε ένα συνέδριο.

«Η Αίγυπτος είναι κυρίαρχη χώρα και η κυριαρχία και η θέση της θα πρέπει να γίνουν σεβαστές… Η Αίγυπτος είναι μια ισχυρή χώρα και δεν την αγγίζει κανείς», πρόσθεσε.

Ο Σίσι διοργάνωσε ειρηνευτική σύνοδο κορυφής το περασμένο Σάββατο και έχει καλέσει να επιτραπεί η διέλευση της βοήθειας στη Γάζα, για απελευθέρωση των ομήρων και για κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς.

15:45 Οικογένειες ομήρων: «Είμαστε κουρασμένοι από τα συνθήματα»

Οι οικογένειες των ομήρων περιμένουν να συναντηθούν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ το απόγευμα του Σαββάτου.

«Είμαστε κουρασμένοι από τα συνθήματα. Ο χρόνος για τους αγαπημένους μας τελειώνει», λέει η οργάνωση Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοούμενων.

15:15 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις βρίσκονται μέσα στη Γάζα, μετά την εισβολή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας από τα βόρεια. Ο εκπρόσωπος του στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε ότι η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση προχώρησε αρκετά μετά από δύο άλλες χερσαίες επιδρομές μικρότερης διάρκειας.
  • Η Χαμάς έκανε λόγο για ήττα του ισραηλινού στρατού στις χερσαίες μάχες και για νεκρούς στρατιώτες. Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία απώλεια.
  • Οι βομβαρδισμοί ήταν οι σφοδρότεροι που έχουν ζήσει οι Παλαιστίνιοι από την αρχή της σύγκρουσης. Μέχρι τώρα συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Γάζα μετά από μια μικρή ανάπαυλα, ενώ χτυπήματα δέχεται και η νότια Γάζα.
  • Από χθες, μπλακ άουτ έχει επιβληθεί στον πολιορκημένο θύλακα, με τους Παλαιστίνιους να μην έχουν πρόσβαση σε τηλέφωνο και σε ίντερνετ. Η κατάσταση αυτή οδήγησε σε χάος καθώς κανείς δεν μπορούσε να καλέσουν ούτε ασθενοφόρο ούτε συνεργεία διάσωσης, ενώ η ψυχολογική πίεση είναι αβάσταχτη μιας και κανείς δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τους δικούς του εντός ή εκτός Λωρίδας τη Γάζας.

Πληροφορίες με το σταγονόμετρο

  • Τα ΜΜΕ δημοσιεύουν πληροφορίες με το σταγονόμετρο καθώς η επικοινωνία με τους ανταποκριτές γίνεται μόνο μέσω δορυφορικού τηλεφώνου, ενώ ελάχιστες είναι και οι φωτογραφίες από την επόμενη μέρα της καταστροφής.
  • Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, ο ΠΟΥ και ο ΟΗΕ, δηλώνουν ότι δεν μπορούν να έχουν καμία επικοινωνία με το προσωπικό τους στην περιοχή εν μέσω της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς δεν υπάρχουν τρόφιμα, φάρμακα, νερό και καύσιμα.
  • Έντονη είναι η ανησυχία να διαπραχθούν φρικαλεότητες «στα σκοτεινά» και ο κόσμος να μη μαθαίνει τι συμβαίνει στην Παλαιστίνη παρά μόνο μέσω του ισραηλινού αφηγήματος.
  • Σε ανακοίνωσή τους οι συγγενείς των ομήρων που κρατά η Χαμάς κάνουν λόγο για «εφιαλτική νύχτα» και δεν έκρυψαν την αγωνία τους για την τύχη των δικών τους που μπορεί επίσης να κινδυνεύσουν από τους βομβαρδισμούς. Ζήτησαν συνάντηση με τον Νετανιάχου και υπουργούς και σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Άμυνας θα τους δεχτεί την Κυριακή.
  • Διαδηλώσεις ξεσπούν σε μια σειρά από χώρες του αραβικού κόσμου και της Δύσης. Στο Λονδίνο μεγαλειώδης κινητοποίηση είναι σε εξέλιξη στο κέντρο της πόλης.

14:55 Ο Αμερικανός επικεφαλής στη μάχη της Φαλούτζα επισκέφθηκε το Ισραήλ για να «συμβουλεύσει» τον στρατό

Ο Τζέιμς Γκλυνν – ο στρατηγός τριών αστέρων του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ που πήγε στο Ισραήλ για να συμβουλεύσει τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) – επέστρεψε στην πατρίδα του, σύμφωνα με τον διοικητή του Σώματος Πεζοναυτών στρατηγό Έρικ Σμιθ

«Ο Τζιμ είναι στο σπίτι του, μίλησα μαζί του χθες το βράδυ», δήλωσε ο Σμιθ. «Ο υποστράτηγος Glynn πήγε από εκεί για να παράσχει συμβουλές. Αλλά μην κάνετε κανένα λάθος – αυτό που συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί στη Γάζα είναι καθαρά ισραηλινή απόφαση. Παρείχε την εμπειρία του ως επικεφαλής του πρώτου εκστρατευτικού σώματος πεζοναυτών που συμμετείχε στη μάχη της Φαλούτζα στο Ιράκ. Του ζητήθηκε να πάει στο Ισραήλ και να πει, «Να τι έμαθα», οπότε θα το αποκαλούσαμε αυτό επαγγελματική στρατιωτική ανταλλαγή. Επέστρεψε, μοιράστηκε την εμπειρία του που θα μπορεί να ληφθεί υπόψιν ή και όχι».

Η μάχη της Φαλούτζας έγινε το 2004 όταν ο αμερικανικός στρατός αποφάσισε να συντρίψει το προπύργιο της ιρακινής αντίστασης εξαπολύοντας ανελέητους βομβαρδισμούς και εισβάλοντας στην πόλη με χιλιάδες στρατιώτες.

Αυτό που ακολούθησε ήταν ένα λουτρού αίματος με χιλιάδες νεκρούς αμάχους αλλά και απώλειες για τον αμερικανικό στρατό που διαπίστωσε ότι η επιχείρηση δεν ήταν «περίπατος».

14:49  «Το Ισραήλ θα γεμίσει τις σήραγγες με νευροπαραλυτικό αέριο» – Τι αποκαλύπτει ο πρώην ηγέτης της Χαμάς

Ο πρώην αρχηγός της Χαμάς καταγγέλλει ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να γεμίσει τις σήραγγες στη Γάζα με αέριο.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

14:41 Ο Έλον Μασκ λέει ότι η εταιρεία του SpaceX θα παρέχει στη Γάζα διαδίκτυο

Μετά από ένα αυξανόμενο κύμα αναρτήσεων στο διαδίκτυο που ζητούν από τον Έλον Μασκ να δώσει ίντερνετ στη Γάζα, καθώς οι επικοινωνίες και οι συνδέσεις ίντερενετ δεν λειτουργούν από χθες στον πολιορκημένο θύλακα, ο μεγιστάνας με ανάρτησή του δηλώνει ότι θα υποστηρίξει τη σύνδεση για διεθνώς αναγνωρισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα.

 

Ωστόσο νωρίτερα ο Marc Owen Jones, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Haman Bin Khalifa, δήλωσε ότι ακόμα κι αν ο Μασκ αποφάσιζε κάτι τέτοιο η τροφοδοσία της Γάζας είναι πρακτικά αδύνατη καθώς δεν υπάρχουν τερματικοί σταθμοί, οτιδήποτε εισέρχεται στον θύλακα πρέπει να έχει την άδεια του Ισραήλ και η Γάζα έχει ξεμείνει από ρεύμα και είναι ζήτημα χρόνου να ξεμείνει τελείως από καύσιμα.

14:35 Οργισμένες διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Διαδήλωση στο Λονδίνο

Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία

Τζακάρτα, Ινδονησία

14:25 Λουτρό αίματος στη Γάζα [Σκληρές εικόνες]

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας 42 σοροί έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής μετά το ολονύχτιο σφυροκόπημα του Ισραήλ. Το κανάλι Quds News Network που πρόσκειται στη Χαμάς δημοσίευσε βίντεο με δεκάδες σορούς τυλιγμένους με σεντόνια.

14:20 Σειρήνες στο Τελ Αβίβ και το κεντρικό Ισραήλ

14:03 Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ θα συναντηθεί με συγγενείς των ομήρων

Μετά τη σφοδρότερη επιδρομή του Ισραήλ της Γάζας μέχρι σήμερα, συγγενείς των ομήρων εξέφρασαν την αγωνία τους για την τύχη των δικών τους ανθρώπων καθώς τέθηκε σε κίνδυνο και η δική τους ασφάλεια και ζήτησαν συνάντηση με τον Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας και το Πολεμικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τη Haaretz ο υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant, θα συναντήσει συγγενείς των ομήρων την Κυριακή.

13:56 Εκατοντάδες κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Εκατοντάδες κτίρια «καταστράφηκαν ολοσχερώς» στη Λωρίδα της Γάζας κατά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη διάρκεια της νύχτας, όπως ανέφερε σήμερα η παλαιστινιακή υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας.

«Εκατοντάδες κτίρια και σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και χιλιάδες άλλα καταλύματα υπέστησαν ζημιές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Μπασάλ, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας στη Γάζα.

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες που κατάφερε να συγκεντρώσει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι πιο σφοδροί νυχτερινοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί επικεντρώθηκαν στις ζώνες γύρω από δύο νοσοκομεία, το αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας και το λεγόμενο «ινδονησιακό» νοσοκομείο, που αποκαλείται έτσι επειδή κατασκευάστηκε με δωρεές από την Ινδονησία, στον τομέα Τζαμπαλίγια, βορειότερα.

Το Al Jazeera δημοσίευσε αποκλειστικές φωτογραφίες που δείχνουν τους βομβαρδισμούς γύρω από το «ινδονησιακό» νοσοκομείο.

 

[Screengrab/Sanad Agency]

[Screengrab/Sanad Agency]

 

13:49 Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη την Κυριακή στην Αθήνα

Η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας καλεί σε συγκέντρωση στο πάρκο Ελευθερίας (δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής) στις 12 το μεσημέρι την Κυριακή και πορεία στην ισραηλινή πρεσβεία με βασικό αίτημα «Σταματήστε τη σφαγή στην Παλαιστίνη»

13:40 Ούτε το Starlink δεν μπορεί να σώσει τη Γάζα – Το μπλακ άουτ θα αποδυναμώσει την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη;

Τις τελευταίες ώρες, είναι σε εξέλιξη μία μεγάλη εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καλεί τον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα Έλον Μασκ να αναθέσει στην Starlink, την επιχείρηση δορυφορικού διαδικτύου που ανήκει στην Six, να παρέχει διαδίκτυο στη Γάζα εν μέσω του μπλακ άουτ στις τηλεπικοινωνίες.

Το Al Jazeera μίλησε με τον Marc Owen Jones, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Haman Bin Khalifa, για το αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει.

«Είδαμε 500.000 αναρτήσεις στο Χ που έλεγαν ότι το Starlink πρέπει να τροφοδοτήσει τη Γάζα. Αλλά οι άνθρωποι μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί ότι στην πραγματικότητα το ‘Starlink για τη Γάζα’ είναι αδύνατο», είπε.

«Πρώτον, δεν υπάρχουν τερματικοί σταθμοί στη Γάζα και επίσης, αν ο Έλον Μασκ ήθελε να παραδώσει το Starlink -που δεν το θέλει- πώς θα το έφερνε στον παλαιστινιακό θύλακα ενώ το Ισραήλ ελέγχει τι μπαίνει και τι βγαίνει από τη Γάζα», πρόσθεσε ο Jones.

«Αλλά ας υποθέσουμε ότι το Starlink μπήκε μέσα, πώς θα τροφοδοτείται με ρεύμα; Δεν υπάρχουν καύσιμα στη Γάζα αυτή τη στιγμή… Έτσι, ακόμη και το Starlink δεν μπορεί να σώσει τη Γάζα τώρα».

Ο Jones είπε επίσης ότι με αυτό το μπλακ άουτ στην επικοινωνία, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να εξαφανιστεί και η αλληλεγγύη προς τη Γάζα, αφού οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τι συμβαίνει στον πολιορκημένο θύλακα.

«Αυτό το μπλακ άουτ στις επικοινωνίες θα επιτρέψει το αφήγημα του ισραηλινού στρατού να πολλαπλασιαστεί με λιγότερη αμφισβήτηση», δήλωσε.

13:34 Πρωθυπουργός της Σκωτίας: Αν δεν ψηφίσατε για ειρήνη, ενώ τα παιδιά πεθαίνουν, δεν ξέρω πώς κοιμάστε τα βράδια

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας δήλωσε ότι δεν έχει νέα από τους γονείς της συζύγου του που είναι παγιδευμένοι στη Γάζα.

Ο Humza Yousaf δήλωσε: «Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας, φοβάμαι ότι δεν έχουμε νέα από τα πεθερικά μου.

«Η ανησυχία μου είναι για όλους τους αθώους ανθρώπους που υποφέρουν για ένα έγκλημα που δεν διέπραξαν.

«Αν δεν ψηφίσατε υπέρ της ειρήνης, ενώ παιδιά πεθαίνουν, τότε δεν ξέρω πώς κοιμάστε τα βράδια».

 

13:23 Επιβεβαιώνει η Χεζμπολάχ ότι δέχτηκε επίθεση σε στρατιωτικές τις θέσεις

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος του ισραηλινού στρατού επιτέθηκε σε ομάδα μαχητών της Χεζμπολάχ που προσπάθησαν να εκτοξεύσουν αντιαρματικούς πυραύλους από τον Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος το Σάββατο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος των IDF.

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι ορισμένες από τις στρατιωτικές της θέσεις βρέθηκαν στο στόχαστρο στην περιοχή Rosh HaNikra κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

13:14 Με τα χέρια μεταφέρουν τραυματίες στο νοσοκομείο

Ο φωτορεπόρτερ Shihab Younis κατάφερε να ανεβάσει ένα βίντεο στο Instagram που δείχνει μια ομάδα Παλαιστινίων να μεταφέρουν έναν τραυματία σε φορείο, αναζητώντας μανιωδώς οποιοδήποτε διαθέσιμο όχημα για να πάει στο νοσοκομείο.

Το Ισραήλ διέκοψε το διαδίκτυο και το δίκτυο επικοινωνιών στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας το βράδυ της Παρασκευής, εμποδίζοντας την επικοινωνία με τα ασθενοφόρα ή τις ομάδες διάσωσης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το Ισραήλ ενέτεινε τους βομβαρδισμούς του στον πολιορκημένο θύλακα, με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για τα σφοδρότερα χτυπήματα από την έναρξη του πολέμου.

Η διακοπή σημαίνει ότι οι απώλειες από τις επιθέσεις και οι λεπτομέρειες των μαχών δεν μπορούν να γίνουν άμεσα πλήρως γνωστές, αλλά ορισμένα δορυφορικά τηλέφωνα συνεχίζουν να λειτουργούν.

 

12:58 Ο Σίσι ζητά από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να σεβαστούν την κυριαρχία της Αιγύπτου

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ζήτησε να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η θέση της Αιγύπτου, προειδοποιώντας τη διεθνή κοινότητα για την πιθανή περιφερειακή επέκταση της σύγκρουσης.

Τα σχόλιά του ήρθαν μία ημέρα αφότου βλήματα έπληξαν δύο αιγυπτιακές πόλεις της Ερυθράς Θάλασσας, την Τάμπα και τη Νουβέιμπα. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση που έπληξε την Τάμπα, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Ο Σίσι δήλωσε επίσης ότι η χώρα του εργάζεται για να διαδραματίσει θετικό ρόλο στη σύγκρουση στη Γάζα μέσω της απελευθέρωσης των αιχμαλώτων.

12:46 Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για την αποχή από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνηση; από τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την αποχή της από το ψήφισμα που υπέβαλε ο ΟΗΕ προς ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση και ζητούσε άμεσα ανθρωπιστική εκεχειρία.

Η μη δεσμευτική απόφαση, που καταγγέλθηκε από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές.

Δείτε εδώ την αντίδραση των κομμάτων στη στάση της κυβέρνησης.

12:38 Ισραηλινός έποικος πυροβόλησε και σκότωσε Παλαιστίνιο αγρότη στη Δ. Όχθη [Σκληρές εικόνες]

Η κατάσταση για τους Παλαιστίνιους που ζουν στη Δυτική Όχθη γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθώς έχουν αυξηθεί οι επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων, που αφήνουν πίσω τους νεκρούς, αλλά και οι επιθέσεις από εποίκους που επιδίδονται σε κυνήγι Παλαιστινίων.

Ένας 40χρονος Παλαιστίνιος δέχτηκε πυρά στο στήθος και κατέληξε την ώρα που μάζευε ελιές στη Δ. Όχθη. Σε βίντεο που κυκλοφορεί στα social media φαίνεται ομάδα ανδρών με όπλα να ψάχνουν κάποιον μέσα σε ελαιώνα και ένας να πυροβολεί. Στη συνέχεια υπάρχουν εικόνες με τον νεκρό άνδρα πεσμένο στο έδαφος.

Την είδηση μετέδωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πού μπορεί να οδηγήσει η «εκδίκηση του Ισραήλ» ενώ φαίνεται πως πυκνώνουν οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες για τα όσα ζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα.

Ο Bilal Salah στα αριστερά λίγο πριν πέσει νεκρός από πυρά Ισραηλινών εποίκων στο χωράφι του στο χωριό Sawiya στα βόρεια της Δυτικής Όχθης

12:25 Με το σταγονόμετρο οι πληροφορίες από την αποκομμένη Γάζα – Συνεχίζονται οι μάχες

Λουτρό αίματος στη Γάζα με τις εικόνες και τις πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί μετά την ισραηλινή επίθεση να μην μπορούν να βγουν έξω από τον παλαιστινιακό θύλακα που οι κάτοικοι του από χθες δεν έχουν τηλέφωνο και σύνδεση στο internet.

O εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι οι δυνάμεις του στρατού συνεχίζουν να επιχειρούν στη Γάζα χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο ανταποκριτής του Gurdian, Julian Borger, στο Ισραήλ μεταφέρει τα όσα μπορεί να διακρίνει από το σημείο που βρίσκεται κοντά στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Η Χαμάς δήλωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι οι μαχητές της βρίσκονταν σε μάχη με τις IDF και αυτή η μάχη φαίνεται να συνεχίζεται ακόμα. Ακούγονται σποραδικά πυρά βαρέων πολυβόλων από το εσωτερικό της Γάζας, μαζί με μεγαλύτερες εκρήξεις οβίδων, πιθανότατα πυρά αρμάτων μάχης.

Στα νότια αυτού του λόφου, ακούγεται ο θόρυβος των μεγάλων αυτοκινούμενων οβιδοβόλων που έχουν τοποθετήσει οι Ισραηλινοί στις γύρω αγροτικές εκτάσεις. Περιστασιακά, ένα πολεμικό αεροπλάνο ακούγεται ψηλά και μια αεροπορική επιδρομή στέλνει ένα μεγάλο λευκό σύννεφο καπνού στον ορίζοντα. Οι πολυκατοικίες στην ανατολική πλευρά της Beit Hanoun, πιο κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ και το Sderot, είναι ερειπωμένες».

Η Χαμάς δήλωσε νωρίτερα ότι η χερσαία εισβολή έχει αποτύχει και υπάρχουν νεκροί και τραυματίες ισραηλινοί στρατιώτες. Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι δεν υπάρχουν απώλειες.

12:16 Προετοιμάζεται η Κύπρος για να δεχθεί 100.000 πρόσφυγες

Όλες οι δομές υποδοχής και φιλοξενίας της Κύπρου αναμένεται να δεχθούν ιδιαίτερα αυξημένη πίεση σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς και προς τον Λίβανο.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμη να υποδεχθεί περίπου 100 χιλιάδες πρόσφυγες, υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι θα θελήσουν να διαφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

12:10 Ο στρατός του Ισραήλ λέει ότι απέτρεψε τα πυρά πυραύλων εδάφους-αέρος από τον Λίβανο και απαντά με πλήγμα στο σημείο εκτόξευσης

12:06 ΟΗΕ: Δεν υπάρχουν νικητές στον πόλεμο

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανανέωσε την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ δήλωσε στο Χ: «Οι άμαχοι πρέπει να προστατευθούν. Δεν υπάρχουν νικητές στον πόλεμο. Οι πιο ευάλωτοι πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα».

 

11:55 Η πιο αιματηρή νύχτα στη Γάζα

«Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διένειμε έναν χάρτη και υποστήριξε ότι το νοσοκομείο al-Shifa ήταν το αρχηγείο της ηγεσίας της Χαμάς. Η Χαμάς το διέψευσε αυτό, αλλά μια ώρα αργότερα, η Γάζα βίωσε ένα πλήρες μπλακάουτ.

Περίπου στις 7 το απόγευμα τοπική ώρα, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη επίθεση από τη θάλασσα και τη στεριά, η οποία επικεντρώθηκε στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, γύρω από την περιοχή του νοσοκομείου al-Shifa.

Υπάρχουν αναφορές ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτές τις περιοχές και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δεν μπόρεσαν να φτάσουν εγκαίρως σε αυτούς για να βοηθήσουν.

Οι οικογένειες στο νότιο τμήμα της Γάζας δεν μπόρεσαν επίσης να φτάσουν στους συγγενείς τους που παρέμειναν στο βόρειο τμήμα».

Τα παραπάνω μεταδίδει το Al Jazeera σημειώνοντας ότι οι ανταποκριτές του μέσου στη Λωρίδα της Γάζας είναι σε θέση να παρέχουν σποραδικές ενημερώσεις μέσω δορυφόρου, αλλά η άμεση επικοινωνία συχνά παρεμποδίζεται λόγω της σχεδόν πλήρους διακοπής των επικοινωνιών στον βομβαρδισμένο θύλακα.

11:37 IDF: Εξακολουθούμε να επιχειρούμε στη Γάζα – Δεν έχουμε απώλειες

Ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι οι δυνάμεις των IDF εξακολουθούν να βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας και συνεχίζουν να πολεμούν.

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν υπήρξαν απώλειες στις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού και ότι στην εκτεταμένη επιδρομή συμμετείχαν δυνάμεις πεζικού, τεθωρακισμένων, μηχανικού και πυροβολικού σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία.

«Επεκτείνουμε την ανθρωπιστική προσπάθεια, θα φέρουμε περισσότερα φορτηγά με νερό και φάρμακα σήμερα. Οι πολίτες της Γάζας που μετακινήθηκαν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, που είναι προστατευόμενη περιοχή, θα λάβουν βοήθεια», πρόσθεσε ο Χαγκάρι.

Στη βοήθεια που ανέφερε δεν εμπεριέχονται για ακόμα μία φορά καύσιμα που είναι απαραίτητα για την επιβίωση των ανθρώπων, ενώ όλοι οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στη Γάζα αλλά και η καθημερινή εικόνα από τους βομβαρδισμούς έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει ασφαλές καταφύγιο σε όλον τον παλαιστινιακό θύλακα.

11:30 Πανικός και χάος στη Γάζα

Δημοσιογράφος του BBC στη Γάζα περιγράφει «το απόλυτο χάος» κατά τη διάρκεια των νυχτερινών επιδρομών του Ισραήλ.

«Ο βομβαρδισμός στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ήταν σε κλίμακα που δεν έχουμε ξαναδεί», ανέφερε ο Rushdi Abualouf.

«Στο νοσοκομείο εδώ, οι οδηγοί ασθενοφόρων μου είπαν ότι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με κανέναν, οπότε απλά οδηγούσαν προς την κατεύθυνση των εκρήξεων.

«Παντού επικρατεί πανικός, ακόμη και εδώ στο Khan Younis, όπου οι βομβιστικές επιθέσεις ήταν λιγότερες, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με μέλη της οικογένειάς τους σε άλλες περιοχές για να ελέγξουν αν είναι ασφαλείς, αλλά τα τηλέφωνα έχουν κοπεί».

11:25 Δεύτερη αμερικανική ομάδα αεροπλανοφόρων φτάνει στη Μεσογείων

Σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz οι ΗΠΑ ανέπτυξαν τη δεύτερη ομάδα αεροπλανοφόρων τους – το USS Eisenhower – στη Μεσόγειο, ενισχύοντας περαιτέρω τη στρατιωτική τους παρουσία εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

Η ομάδα αεροπλανοφόρων USS Eisenhower θα προστεθεί στην ομάδα αεροπλανοφόρων USS Gerald R Ford, η οποία αναπτύχθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα.

11:22 Η Αστυνομία στο Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα εμποδίσει διαμαρτυρία κοντά στο σπίτι του Νετανιάχου

Αφού η Αστυνομία απαγόρευσε τις πολιτικές διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια του πολέμου, ανακοινώνει ότι δεν θα εμποδίσει μια συγκέντρωση κοντά στο σπίτι του Νετανιάχου σήμερα το βράδυ

11:10 Χαμάς: Η χερσαία επίθεση του Ισραήλ απέτυχε – Βαριές απώλειες σε στρατιώτες και εξοπλισμό

Με ανακοίνωσή της η Χαμάς κάνει λόγο για αποτυχία των χερσαίων ισραηλινών επιχειρήσεων του Ισραήλ καθώς και για νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες τους οποίους παρέλαβαν ελικόπτερα.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Η χερσαία επίθεση που εξαπέλυσε η κατοχή χθες το βράδυ στη Γάζα απέτυχε και υπάρχουν βαριές απώλειες στις τάξεις του εχθρού σε στρατιώτες και εξοπλισμό.

Ο εχθρός έπεσε σε ενέδρες που ετοίμασε η παλαιστινιακή αντίσταση σε πολλά μέτωπα.

Πύραυλοι Kornet και Πύραυλοι Yassin χρησιμοποιήθηκαν για την απόκρουση της σιωνιστικής επίθεσης και αναμένουμε ότι ο εχθρός θα προσπαθήσει ξανά.

Η ισραηλινή κατοχή χρησιμοποίησε ελικόπτερα για να απομακρύνει τους τραυματίες και τους νεκρούς από το πεδίο της μάχης».

11:07 Γάζα: «Βαθύ αίσθημα εγκατάλειψης»

Η Tanya Haj-Hassan, από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, λέει ότι για τους ανθρώπους στη Γάζα αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα «βαθύ αίσθημα εγκατάλειψης».

«Ένας από τους συναδέλφους μου σήμερα στη Γάζα είπε ότι όλος ο κόσμος μας παρακολουθεί να σφαζόμαστε στην τηλεόραση και απλά παρακολουθεί σιωπηλά», δήλωσε στο Al Jazeera η Hassan, η οποία είναι συνιδρύτρια του λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης @GazaMedicVoices.

«Αυτό αντικατοπτρίζει επίσης ένα ιδιαίτερο είδος ψυχολογικού τραύματος του να αισθάνεσαι εντελώς απομονωμένος και να αισθάνεσαι ότι ο κόσμος σιωπά οικειοθελώς στον πόνο και τη δυστυχία σου», είπε.

11:05 Το IDF ανακοινώνει ότι σκότωσε ακόμα έναν διοικητή της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός και η υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση το πρωί του Σαββάτου στην οποία αναφέρουν ότι εξουδετέρωσαν τον «διοικητή των ναυτικών δυνάμεων» του τμήματος της Χαμάς στη Γάζα, Ratab Abu-Tsahiban, ο οποίος «επέβλεψε την απόπειρα εισβολής στο Ισραήλ μέσω της παραλίας Zikim» την Τρίτη.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι οι ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε πολυάριθμους στόχους της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων παρατηρητηρίων και θέσεων αντιαρματικών πυραύλων.

11:00 Ερντογάν: Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την «τρέλα» – Καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέει ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την «τρέλα» και να τερματίσει τις επιδρομές στη Γάζα, σύμφωνα με το AFP.

Ο Ερντογάν έκανε ανάρτηση στο «Χ» και κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει σε συγκέντρωση υποστήριξης της Παλαιστίνης στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

10:54 Γιατί ο Νετανιάχου δεν δίνει εντολή χερσαίας εισβολής

σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, τα στρατεύματα έχουν ήδη συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Γάζα και είναι έτοιμα να κινηθούν, αλλά ακόμη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν έχει εγκρίνει το πολεμικό σχέδιο που του έχουν υποβάλλει οι ένοπλες δυνάμεις.

Μία από τις ανησυχίες του Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι ότι ανησυχεί πως μια εισβολή θα μπορούσε να παρασύρει τον ισραηλινό στρατό σε μια δύσκολη αστική μάχη στο εσωτερικό της Γάζας.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

10:45 Ο ΠΟΥ δεν έχει επαφή με το προσωπικό του και τις εγκαταστάσεις του στη Γάζα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν έχει επαφή με το προσωπικό του και τις υγειονομικές εγκαταστάσεις στη Γάζα, έγραψε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Γκεπρεγέσους ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter.

«Η διακοπή ρεύματος καθιστά επίσης αδύνατη την πρόσβαση των ασθενοφόρων στους τραυματίες», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Η εκκένωση των ασθενών δεν είναι δυνατή υπό αυτές τις συνθήκες, ούτε η εύρεση ασφαλούς καταφυγίου».

 

10:32 Τι γνωρίζουμε για τις μάχες στη Γάζα

  • Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε το πρωί του Σαββάτου ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν 150 «τρομοκρατικές σήραγγες, υπόγειους χώρους μάχης και πρόσθετες υπόγειες υποδομές» σε νυχτερινές επιδρομές, προσθέτοντας ότι «αρκετοί τρομοκράτες της Χαμάς σκοτώθηκαν».
  • Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ συμμετείχε στην επιχείρηση με 100 μαχητικά αεροσκάφη
  • Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι μαχητές της αντιμετωπίζουν ισραηλινή χερσαία εισβολή στο Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, και στο ανατολικό Μπουρέι, στο κέντρο, προσθέτοντας ότι «λαμβάνουν χώρα βίαιες εμπλοκές στο έδαφος».
  • Αργά την Παρασκευή, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι χερσαίες δυνάμεις του «επεκτείνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις απόψε».
  • Οι IDF είπαν ότι αύξησαν τα πλήγματά τους «με πολύ σημαντικό τρόπο», ενώ οι Ταξιαρχίες Κασάμ ανέφεραν στο Telegram ότι απάντησαν με «ομοβροντία ρουκετών».
  • Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ταγματάρχης Νιρ Ντινάρ δήλωσε το πρωί του Σαββάτου στο AFP: «Τα στρατεύματά μας επιχειρούν μέσα στη Γάζα, όπως έκαναν και χθες». Οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει περιορισμένες χερσαίες εισβολές το βράδυ της Τετάρτης και της Πέμπτης.
  • Ανταποκριτές των ΜΜΕ σε Ισραήλ και Γάζα αναφέρουν ότι μετά από μία ολιγόωρη ανάπαυλα οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται στη βόρεια Γάζα ενώ επιθέσεις του Ισραήλ εξαπολύονται και στον νότο, ανατολικά της Ράφα.
  • Η Γάζα παραμένει χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακόμα εικόνα των απωλειών και της κατάστασης που επικρατεί στον παλαιστινιακό θύλακα.

10:16 Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα των δυνάμεων που επιχειρούν στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από τις δυνάμεις του, όπως λέει, που επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο βίντεο, στο οποίο δεν αναφέρεται ημερομηνία, που δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό του στρατού στο X φαίνεται πληθώρα αρμάτων.

 

10:01 Ισραήλ: 100 μαχητικά αεροσκάφη συμμετείχαν στον ολονύχτιο βομβαρδισμό της Γάζας

«Περίπου εκατό μαχητικά αεροσκάφη» χρησιμοποιήθηκαν στο βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας, που κατέστρεψε εκατοντάδες στόχους της Χαμάς, σύμφωνα με τον επικεφαλής των επιχειρήσεων της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας ταξίαρχο Gilad Keinan.

Σε ανάρτησή στο Χ, οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν ότι ο Keinan δήλωσε ότι ο «στόχος της πολεμικής αεροπορίας είναι σαφής – να καταστρέψει οτιδήποτε αγγίζει το χέρι της Χαμάς».

 

09:54 «Ασυνήθιστη κινητικότητα στις αμερικανικές βάσεις της Συρίας»

Όπως μεταδίδει το ισραηλινό ynet πηγές ανέφεραν στη λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar, η οποία πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, ότι «παρατηρήθηκαν ασυνήθιστες κινήσεις δυνάμεων στις αμερικανικές βάσεις στη Συρία.

Οι Αμερικανοί άρχισαν να μεταφέρουν από αέρος και ξηράς όπλα, εξοπλισμό και συστήματα για την κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις βάσεις στη Συρία».

Σύμφωνα με τις πηγές, δυνάμεις και 50 φορτηγά εισήλθαν στο συριακό έδαφος τις τελευταίες τρεις ημέρες με όπλα και πυρομαχικά για τις βάσεις al-Hasqa και Deir al-Zor.

09:51 Οικογένειες αιχμαλώτων: «Ήταν η χειρότερη νύχτα από όλες – Αγωνία για την τύχη των συγγενών μας»

Εκπρόσωποι οικογενειών για την επιστροφή των αιχμαλώτων στο Ισραήλ ζητούν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Yoav Galant και άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου Πολέμου.

«Αυτή η νύχτα ήταν η πιο τρομερή από όλες τις νύχτες και την περάσαμε με μεγάλη αγωνία. Ήταν μια μακρά νύχτα, με φόντο τη μεγάλη επιχείρηση των IDF στη Λωρίδα της Γάζας και την πλήρη αβεβαιότητα σχετικά με την τύχη των απαχθέντων που κρατούνται εκεί και υπόκεινται επίσης στους σφοδρούς βομβαρδισμούς»

09:45 Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη βόρεια Γάζα – Χτυπήματα και στη Ράφα

Ανταποκριτής του Al Jazeera αναφέρει ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας καθώς και χτυπήματα πυροβολικού ανατολικά της Ράφα στο νότο.

Η διακοπή των επικοινωνιών και του διαδικτύου σε όλη τη Γάζα συνεχίζεται για περισσότερες από 12 ώρες, ταυτόχρονα με την εντατικοποίηση των αεροπορικών επιδρομών και των βομβαρδισμών πυροβολικού και ναυτικού σε διάφορες περιοχές, ανέφερε ο ανταποκριτής.

09:32 Ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου;

Σε συνέντευξή του σε ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό, ο Γάλλος πρέσβης στο Ισραήλ δήλωσε ότι σε μια κλειστή συνεδρίαση του είπαν ότι το Τελ Αβίβ κινείται προς τη δεύτερη φάση του πολέμου, μεταδίδει το Al Jazeera.

Δεν είναι σαφές αν αυτό σημαίνει χερσαία εισβολή στη Γάζα ή αν σημαίνει κάτι άλλο. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες.

09:28 Το Ισραήλ λέει ότι τα στρατεύματά του συνεχίζουν να επιχειρούν εντός της Γάζας

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ταγματάρχης Νιρ Ντινάρ δηλώνει ότι τα στρατεύματα της χώρας συνεχίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ντινάρ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP: «Τα στρατεύματά μας επιχειρούν μέσα στη Γάζα, όπως έκαναν και χθες».

09:21 Haaretz: Πηγές των IDF λένε ότι θα αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα εν μέσω κλιμάκωσης της επίθεσης

Πηγές του IDF αναφέρουν στην ισραηλινή Haaretz ότι πρόκειται να συμφωνήσουν στην αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας ενώ έχουν κλιμακωθεί οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα «ο στρατός αντιλαμβάνεται ότι όσο περισσότερο οι δυνάμεις του πιέζουν τον πληθυσμό της Γάζας προς τα νότια, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια».

Ωστόσο από τη βοήθεια εξαιρούνται τα καύσιμα που το Ισραήλ λέει ότι θα χρησιμοποιήσει η Χαμάς, και χωρίς τα οποία ο ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι τα νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες θα τεθούν εκτός λειτουργίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στην ισραηλινή εφημερίδα «ότι η Χαμάς συμπεριφέρεται κυνικά ενώπιον των μεσολαβητών όσον αφορά τους ομήρους και τους αγνοούμενους».

«Κάθε φορά που η Χαμάς αντιλαμβάνεται ότι οι IDF πρόκειται να ξεκινήσουν την χερσαία εισβολή τους, προσπαθεί να βγει με μια δήλωση που να δηλώνει ότι είναι έτοιμη για μια συμφωνία, αλλά στην πράξη, μέχρι αυτή τη στιγμή, η Χαμάς δεν έχει διευκρινίσει ποιοι είναι οι όροι της συμφωνίας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

09:10 Σίγησαν τα πολυβόλα τα ξημερώματα στη Γάζα – Νέφος ομίχλης έχει σκεπάσει τα πάντα

Από το Sederot στα βόρεια σύνορα της Γάζας ο ανταποκριτής του Guardian, Julian Borger, αναφέρει ότι πυκνή ομίχλη έχει καλύψει την περιοχή.

Κάποια πυρά πυροβολικού ή αρμάτων μάχης ακούστηκαν γύρω στις 6.30 π.μ., αλλά από τότε επικρατεί σχετική ησυχία που διακόπτεται από περιστασιακές εκρήξεις.

Τα μεγάλα ισραηλινά πυροβόλα που βρίσκονται στις αγροτικές εκτάσεις μένουν προς το παρόν σιωπηλά.

Πυκνή ομίχλη στη Γάζα

09:04 Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ «υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας των αμάχων»

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν «υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας των αμάχων» κατά τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

09:01 Οι ΗΠΑ συνιστούν στους πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο «λόγω της απρόβλεπτης κατάστασης ασφαλείας»

 

08:51 Οι IDF λένε ότι έπληξαν τη στρατιωτική υποδομή της Χεζμπολάχ

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν σε στρατιωτική υποδομή της Χεζμπολάχ, σε απάντηση των χθεσινών πυραύλων που, όπως υποστηρίζουν, είχαν στόχο το Ισραήλ αλλά κατέληξαν σε συριακό έδαφος.

08:45 Ισραηλινός στρατός: Χτυπήσαμε 150 «υπόγειους» στόχους

Συνολικά 150 υπόγειοι στόχοι στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας καταστράφηκαν σε νυχτερινές επιδρομές του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF.

08:30 Η συντριπτική υπεροχή του ισραηλινού στρατού – Ένας από τους ισχυρότερους του κόσμου

Το Ισραήλ με πληθυσμό  9,3 εκατομμύρια κατοίκους, διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο.

Το 2023, το Ισραήλ κατέλαβε την 18η θέση στην ετήσια κατάταξη της Global Firepower για τη στρατιωτική του ισχύ, μπροστά από πολύ μεγαλύτερα κράτη, όπως η Σαουδική Αραβία, η Γερμανία και η Ισπανία.

Οι στρατιωτικές δαπάνες του Ισραήλ ανήλθαν σε 23,4 δισ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), με τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν δαπάνες για εξοπλισμούς μετά το Κατάρ.

Κρίσιμη είναι η οικονομική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ που ανέρχεται σε 3,8 δισ. ετησίως.

Γράφημα του Al Jazeera

08:12 «Κατάληψη» στον κεντρικό σταθμό της Νέας Υόρκης – Αμερικανοεβραίοι διαδηλώνουν υπέρ της Γάζας – Δεκάδες συλλήψεις

Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλά σημεία όταν το Ισραήλ εισέβαλε χθες στη Γάζα. Στη Νέα Υόρκη η διαδήλωση που συμμετείχαν εκατοντάδες αμερικανοεβραίοι μπήκε στον Κεντρικό Σταθμό με τους συμμετέχοντες να ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός.

 

Η αστυνομία προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις για να απομακρύνει τους διαδηλωτές.

 

Η οργάνωση Jewish Voice for Peace (JVP) ανέφερε ότι η καθιστική διαμαρτυρία στον σταθμό συνιστά τη «μεγαλύτερη ανυπακοή πολιτών στη Νέα Υόρκη εδώ και 20 χρόνια», ενώ η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι προχώρησε σε πάνω από 200 συλλήψεις.

08:07 Η Γάζα στο σκοτάδι – Δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ούτε με τα σωστικά συνεργεία

«Αφού η Γάζα βρίσκεται στο σκοτάδι χωρίς επικοινωνίες, χωρίς τηλέφωνα, χωρίς συνδέσεις στο διαδίκτυο, οι Παλαιστίνιοι έξω από τη Γάζα και αλλού αισθάνονται ότι και αυτοί παραμένουν στο σκοτάδι για το τι συμβαίνει. Δεν μπορούν να μάθουν νέα για τους φίλους τους, τους αγαπημένους τους και τα μέλη της οικογένειάς τους να μάθουν αν είναι ζωντανοί ή όχι», αναφέρει η δημοσιογράφος του Al Jazeera Nida Ibrahim από τη Δ. Όχθη και συνεχίζει:

«Οι άνθρωποι βρίσκονται ακόμα στη Γάζα και προσπαθούν να μεταφέρουν την εικόνα στον κόσμο, αλλά μέχρι στιγμής έχουμε ελάχιστες πληροφορίες για το τι συμβαίνει μετά την ανακοίνωση των ισραηλινών δυνάμεων ότι επεκτείνουν την χερσαία εισβολή τους.

Ήταν η πιο σφοδρή νύχτα βομβαρδισμών στη Γάζα και οι Παλαιστίνιοι δυσκολεύονται επίσης να φτάσουν σε ασθενοφόρα και να ζητήσουν βοήθεια».

08:01 Μαζική προσευχή στη Δ. Όχθη για τη Γάζα

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι προσευχήθηκαν στους δρόμους σε διάφορα μέρη της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης σε ένδειξη υποστήριξης προς τη Γάζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες χιλιάδες πραγματοποίησαν την προσευχή Fajr, ή αλλιώς την προσευχή της αυγής, σε κεντρικές πλατείες στη Ναμπλούς, το Τουλκαρέμ, την Τζενίν και την Τούμπας.

Μετά την προσευχή, εκατοντάδες πραγματοποίησαν διαδηλώσεις υπέρ της Γάζας στην Τουλκαρέμ και την Τούμπας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Anadolu.

07:59 Πνιγμένη στους καπνούς η Γάζα το πρωί του Σαββάτου

07:54 Διοικητή της Χαμάς λέει ότι εξόντωσε ο ισραηλινός στρατός

Το Ισραήλ δολοφόνησε τον επικεφαλής της αεροπορικής δύναμης της Χαμάς, αναφέρει ο εκπρόσωπος των IDF.

Όπως είπε ο Αμπού Ρακάμπα ήταν υπεύθυνος για τα UAV, τα drones, τα αλεξίπτωτα, την εναέρια ανίχνευση και την εναέρια άμυνα της Χαμάς, και είχε ρόλο στις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη

07:43 Έτοιμη δηλώνει η Χαμάς απέναντι στο Ισραήλ – Δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα τη χερσαία επίθεση δηλώνει το Τελ Αβίβ

Η Χαμάς δήλωσε το Σάββατο ότι οι μαχητές της στη Γάζα είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις ισραηλινές επιθέσεις με «πλήρη ισχύ» μετά τη διεύρυνση των αεροπορικών και χερσαίων επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η παλαιστινιακή οργάνωση που κυβερνά τη Γάζα είχε δηλώσει ότι οι μαχητές της συγκρούονται με ισραηλινά στρατεύματα σε περιοχές κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, αφού το Ισραήλ ανέφερε εντατικοποίηση των επιθέσεων στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι «εκτός από τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, οι χερσαίες δυνάμεις επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους απόψε», ενώ το Ισραήλ σημειώνει ότι οι χθεσινοβραδινές εικόνες δεν σηματοδοτούν την χερσαία εισβολή πλήρους κλίμακας.

07:30 Χωρίς επικοινωνία η Γάζα το πρωί του Σαββάτου

Καλημέρα σας. Ξημερώνει στη Γάζα μετά από τη μεγαλύτερη επίθεση που έχει δεχτεί μέχρι τώρα ο παλαιστινιακός θύλακας από ξηρά, αέρα και θάλασσα. Οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να μην έχουν πρόσβαση σε τηλέφωνο και ίντερνετ το πρωί του Σαββάτου καθιστώντας δύσκολη την επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και την ενημέρωση των ΜΜΕ.

Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό καταβάλλοντας προσπάθεια να μεταφέρουμε όσα όλα συμβαίνουν στην πολιορκημένη Γάζα στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής.

Ροή ειδήσεων

Advertisement