Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Βασιλακόπουλος στη “Γ”-Ζει ανάμεσά μας και απειλεί ο κορωνοϊός

Με 53 νεκρούς την εβδομάδα συστήνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο στους άνω των 60 ετών, οι Καθηγητές Γιώργος Χρούσος και Θόδωρος Βασιλακόπουλος με δηλώσεις τους στην «Γ»

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Ο κορωνοϊός βρίσκεται εδώ! Ανάμεσά μας! Αυξάνονται κατά συρροή τα κρούσματα, έπονται σε αριθμό οι νοσηλείες και άνοιξαν οι ΜΕΘ για ασθενείς με covid -19. «Χάνουμε γύρω στους 50 με 53 ανθρώπους από κορωνοϊό την εβδομάδα.

Η κατάσταση δεν συγχωρεί χαλαρότητα καθότι με την διαφοροποίηση της θερμοκρασίας και τον επιγενόμενο συγχρωτισμό το φαινόμενο των κρουσμάτων θα αυξηθεί» επισημαίνει στην «Γ» ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ερωτηθείς ο ίδιος πού οφείλεται η αύξηση και γιατί πέραν του πλήρους εμβολιασμού, χρειάζεται και νέος εμβολιασμός με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, απαντά: «Ο κορωνοϊός όπως είχε επανειλημμένως τονιστεί από όλους τους επιστήμονες, αντιμετωπίστηκε με τον μαζικό εμβολιασμό και λόγω των σωτήριων εμβολίων μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των νεκρών με ελάχιστες εξαιρέσεις ατόμων με σοβαρά προβλήματα υγείας. Επίσης κανείς δεν είπε ότι ο κορωνοϊός θα εξαφανισθεί. Το ζητούμενο και το προβλεπόμενο ήταν ο ιός να γίνει ενδημικός και έγινε. Έχει επισημανθεί ότι ο ιός για να επιβιώσει μεταλλάσσεται και παύει να είναι φονικός για να μην αφανισθεί και ο ίδιος. Έτσι προκύπτουν παραλλαγές και υποπαραλλαγές των υπαρχόντων στελεχών για παράδειγμα η XBB.1.5 που είναι το πιο μεταδοτικό στέλεχος της Όμικρον. Άρα το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο δεν περιλαμβάνει τον αρχικό ιό, ο οποίος πλέον δεν ανιχνεύεται, αλλά εστιάζει στην παραλλαγή XBB1.5 της Όμικρον, που ανιχνεύεται σε υψηλά ποσοστά».

Θ. Βασιλακόπουλος: «Συνιστώ το εμβόλιο 200%»
Όσον αφορά αν συνιστά τον εμβολιασμό με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο και σε ποιες ομάδες, ο Καθηγητής Βασιλακόπουλος εξηγεί: «Όπως γνωρίζετε, έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα. Δεν συνιστώ τον εμβολιασμό 100% αλλά 200% για να γίνω κατηγορηματικά σαφής του πόσο είναι αναγκαίος σε άτομα άνω των 60 ετών, στους ανοσοκατασταλμένους, τις εγκύους, τους επαγγελματίες υγείας, και στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Η δυνατότητα προγραμματισμού εμβολιαστικού ραντεβού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr έχει ενεργοποιηθεί ενώ το ραντεβού μπορεί να προγραμματιστεί και μέσω των φαρμακείων. Προϋπόθεση να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον τρεις μήνες από τον προηγούμενο εμβολιασμό ή τη νόσηση από COVID-19. Το γεγονός ότι δεν συστήνεται μαζικός εμβολιασμός με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, δεν σημαίνει ότι κάποιος υγιής που θέλει να εμβολιαστεί, αφού το έχει συζητήσει με τον γιατρό του, δεν μπορεί να το κάνει καθότι το σύστημα είναι ανοικτό και όλοι οι πολίτες είναι δικαιούχοι.

Προσωπικά το συστήνω και στις υγιείς ομάδες πληθυσμού κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του γιατρού τους. Πρόκειται για μια εκ νέου θωράκιση με πρωταρχικό μέλημα τις ευπαθείς ομάδες όπως συστήνει το υπουργείο Υγείας, καθώς παρατηρείται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων. Είναι σημαντικό να τονισθεί πως αν η εμβολιαστική κάλυψη είναι ικανοποιητική υπολογίζεται ότι η μείωση των νοσηλειών θα φτάσει στο 30%».
Σε ερώτημα πότε πρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, ο Καθηγητής Βασιλακόπουλος απαντά: «Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνεται περί τα μέσα Νοεμβρίου γιατί η γρίπη συνήθως εγκύπτει τον Δεκέμβριο έτσι ώστε να έχει περάσει ικανός χρόνος για να έχουμε πλήρως αναπτύξει ανοσία.

Το φετινό εμβόλιο περιέχει τέσσερα στελέχη του ιού της γρίπης και αυτό σημαίνει ότι καλύπτει μια ευρεία γκάμα των στελεχών». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι το εμβόλιο της γρίπης αφορά όλον τον πληθυσμό ανεξαρτήτως ηλικίας και παθογενειών, ενώ συστήνει μετ’ επιτάσεως τον αντιγριπικό εμβολιασμό.


Γ. Χρούσος: « Χορηγείται σε εφάπαξ δόση»
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Καθηγητή Βασιλακόπουλο και ο διεθνούς κύρους Καθηγητής Ιατρικής, π. διευθυντής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμού Γιώργος Χρούσος, ο οποίος υπογραμμίζει: «Αν και έγινε ενδημικός ο κορωνοϊός δεν παύει να αποτελεί απειλή για τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες πρέπει να αποκτήσουν αντισώματα κατά των νέων παραλλαγών όπως η επικρατούσα παραλλαγή XBB1.5 της Όμικρον την οποία εμπεριέχει το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Αυτή την περίοδο παρατηρείται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων ασθενών με COVID-19. Βεβαίως δεν συγκρίνεται με την προ των εμβολίων εποχή, αν και η σημερινή επιδημιολογική εικόνα λόγω της αύξησης των περιστατικών εμφανίζει εικόνα φθίνουσας ανοσίας. Το επικαιροποιημένο εμβόλιο χορηγείται σε μία εφάπαξ δόση και αυτό αφορά και τους ανεμβολίαστους. Εξαίρεση αποτελούν τα ανεμβολίαστα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών, που θα λάβουν τρεις δόσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου. Στις ομάδες όπου συστήνεται ο εμβολιασμός αποστέλλεται sms.

Το επικαιροποιημένο εμβόλιο αποτελεί κανόνα για τις ευπαθείς ομάδες και τους άνω των 60 ετών, ενώ χορηγείται και στον υπόλοιπο πληθυσμό αν ο γιατρός με τα δεδομένα που έχει κρίνει ότι για συγκεκριμένους λόγους πρέπει να συνταγογραφήσει το εμβόλιο ανεξάρτητα αν εμπίπτει ο ασθενής του στις ειδικές κατηγορίες. Το επικαιροποιημένο εμβόλιο χορηγείται 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό ή τη νόσηση».

Σε ερώτημα της «Γ» αν επιτρέπεται να γίνει ταυτόχρονα με το αντιγριπικό εμβόλιο, ο Καθηγητής Χρούσος δηλώνει ότι δεν αναφέρεται καμιά παρενέργεια και στην περίπτωση συγχορήγησης. «Στις ΗΠΑ από όπου επέστρεψα πρόσφατα διενεργείται τριπλός εμβολιασμός επικαιροποιημένου εμβολίου κορωνοϊού, γρίπης και RSV χωρίς καμιά αντένδειξη. Το εμβόλιο RSV αφορά τον δυνητικά θανατηφόρο ιό του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού ή RSV που αν και εγκρίθηκε και στην Ε.Ε. δεν θα χρησιμοποιηθεί στην χώρα μας φέτος».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement