Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Οι μηχανικοί δεν είναι κοινοί εγκληματίες»

Την άμεση συνεδρίαση της κεντρικής διοίκησης του ΤΕΕ για τις «εφόδους» ελέγχου πολυεθνικής εταιρείας σε τεχνικά γραφεία ζητά ο Β. Αϊβαλής μετά και το δημοσίευμα της «Γ»

Published

on

Πανελλαδικό σάλο έχει προκαλέσει η «έφοδος» σε τεχνικά γραφεία της Πάτρας από πολυεθνική εταιρεία για τον έλεγχο χρήσης μη αδειοδοτημένου λογισμικού, όπως αποκάλυψε από προχθές η «Γνώμη».

Ο επιτόπιος έλεγχος γίνεται σε γραφεία μηχανικών και τεχνικών εταιρειών συνοδεία δικαστικού επιμελητή κατόπιν αντίστοιχης παραγγελίας των αρμόδιων αρχών της ελληνικής δικαιοσύνης, προκαλώντας σοβαρές αντιδράσεις στον τεχνικό κόσμο κι όχι μόνο, καθώς αρκετοί είναι που εκφράζουν φόβους ότι η «νομιμοποίηση» μίας τέτοιας διαδικασίας θα ανοίξει τον «Ασκό του Αιόλου».

Όπως είχε προαναγγέλλει μέσω της «Γ» ο πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, Βασίλης Αϊβαλής, προχώρησε σε παρέμβαση στην κεντρική διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ζητώντας να συγκληθεί άμεσα συνεδρίαση του Δ.Σ. και να συζητηθεί το θέμα, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για την προστασία του τεχνικού κόσμου, ο οποίος όπως καταγγέλλει αντιμετωπίζεται σαν «κοινοί εγκληματίες».

Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του, ο κ. Αϊβαλής αναφέρει πως «ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε, μεθοδεύτηκε από την συγκεκριμένη πολυεθνική εταιρεία και πραγματοποιείται ο έλεγχος χρήσης μη αδειοδοτημένου λογισμικού σε επιστήμονες συναδέλφους μηχανικούς και η αντιμετώπισή τους ως κοινοί εγκληματίες, είναι απόλυτα κατακριτέος και κρίνεται από εμάς ως απόλυτα απαράδεκτος.

Τακτικές τέτοιου είδους δεν είναι δυνατόν να επιτρέπονται από την ελληνική πολιτεία πολλώ δε μάλλον όταν υπάρχουν πολλοί και μάλιστα καταλυτικά πιο εύκολοι τρόποι επίλυσης ενός τέτοιου προβλήματος. Φανταστείτε τί θα γινόταν αν την τακτική της εταιρείας αυτής την υιοθετούσαν και άλλες μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού π.χ. Microsoft για τα προγράμματά της π.χ. Windows, Office κλπ, και προέβαιναν σε αντίστοιχους ελέγχους στο σύνολο του ιδιωτικού και δημόσιο τομέα… Τί θα συνέβαινε στην χώρα! Καταλαβαίνουμε όλοι το πρόβλημα και πρέπει να υπάρξει επίλυση.  Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε μη αδειοδοτημένη χρήση λογισμικού, αντίθετα την καταδικάζουμε όπου αυτή συμβαίνει  ͘προασπίζοντας την υγιή επαγγελματική δραστηριότητα των χιλιάδων επαγγελματιών μηχανικών στην χώρα μας που διαθέτουν αδειοδοτημένα λογισμικά. Όμως η αντιμετώπιση των μικρών ατομικών γραφείων επιστημόνων μηχανικών από πολυεθνικούς κολοσσούς με αυτόν τον τρόπο είναι απαράδεκτη».

ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ

Ο κ. Αϊβαλής προτείνει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπως:

  1. Για όσες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί οι ανωτέρω παραβάσεις και καταλήξουν να εκδικαστούν από την ελληνική δικαιοσύνη, πέραν του όποιου δικαιώματος του καθ’ ου, προσπάθεια από την νομική υπηρεσία του ΤΕΕ για την από κοινού εκδίκαση των επιμέρους περιπτώσεων και νομική υποστήριξη του συνόλου των εναγόμενων από την νομική υπηρεσία του ΤΕΕ.
  2. Ανάληψη πρωτοβουλίας από το ΤΕΕ, κατόπιν έγκρισης των ανωτέρω συναδέλφων, για υποστήριξή τους σε διαδικασία διαπραγμάτευσης χρηματικής επίλυσης της διαφοράς πριν αυτή καταλήξει στο ακροατήριο.
  3. Άμεση στήριξη του συνόλου των ΚΑΔ των μηχανικών και τεχνικών εταιρειών με παροχή άμεσων κινήτρων για τον εκσυγχρονισμό των γραφείων τους σε εξοπλισμό και σε λογισμικά με αντίστοιχη δράση μέσω ΕΣΠΑ τόσο κεντρικά από το Υπουργείο Οικονομικών όσο και περιφερειακά από τα αντίστοιχα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.
  4. Πρόσκληση από το ΤΕΕ προς όλες τις εταιρείες λογισμικού αντικειμένου ενδιαφέροντος μηχανικού προκειμένου να δώσουν τις προσφορές τους για το σύνολο των μελών του προσφέροντας τα προϊόντα τους σε ελκυστικές τιμές και εν συνεχεία αυτό να γίνει πρόταση από το ΤΕΕ προς τα μέλη του.
  5. Παρέμβαση από το ΤΕΕ προς την πολιτεία προκειμένου να περιοριστεί για τέτοιου είδους ζητήματα αυτός ο τρόπος ελέγχου. Την σημερινή εποχή υπάρχουν διαδικασίες και τρόποι προκειμένου οι εταιρείες να προστατέψουν τα λογισμικά και τα συμφέροντά τους απέναντι στην μη αδειοδοτημένη χρήση, και να μην επιλέγουν τέτοια μεθόδευση αρχικής προώθησης, εν συνεχεία αυτοεκπαίδευσης των χρηστών μέσω της χρήσης των λογισμικών τους και κατόπιν πώλησης των προϊόντων τους με αυτόν τον τρόπο.

 

 

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement