Connect with us

Ελλάδα

Μητσοτάκης στον Economist: Ο Ερντογάν είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας όταν αρνείται να καταδικάσει την Χαμάς

Published

on

Ευθυγραμμιστήκαμε με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά στην αποχή της χώρας μας από το ψήφισμα του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της συζήτησης με τον Francis Fukuyama στο πλαίσιο του 27ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable».

Για τις σχέσεις μας με την Τουρκία ο πρωθυπουργός είπε ότι «Στο τέλος της ημέρας πρέπει η Τουρκία να δείξει ότι τώρα που έχουμε αρχίσει να χτίζουμε μια σχέση εμπιστοσύνης είναι βιώσιμη».

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι εύκολο να βρούμε χώρο για περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με τον Ερντογάν να είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας καθώς αρνείται να καταδικάσει τη Χαμάς αποκαλώντας την απελευθερωτικό κίνημα. Θα κινούμαστε βήμα βήμα, θα εξασφαλίσουμε ότι έχουμε σαφείς στόχους και θα ελπίζουμε για το καλύτερο. Η Ελλάδα είναι πολύ συνεπής στη σχέση της με την Τουρκία από όταν ανέλαβα τα ηνία. Όταν μίλησα στον ΟΗΕ είπα ότι η Τουρκία δεν είναι εχθρός, ακόμα αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε θα είναι ένας αποδεκτός τρόπος να κινηθούμε προς τα εμπρός. Υπάρχει ένας ενδιάμεσος δρόμος, μια θετική δυναμική, θεωρώ ότι σε αυτό τον περίπλοκο κόσμο είναι σημαντικό να μην έχουμε άλλες εντάσεις στην περιοχή μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι η χώρα μας τάσσεται υπέρ της λύσης των δυο κρατών στην περιοχή. «Συνομιλούμε με όλους στην περιοχή εκτός από τη Χαμάς, η οποία είναι τρομοκρατική οργάνωση, για την οποία πρέπει να υπάρχει στρατηγική ήττα. Δεν μιλώ για εξαφάνιση αλλά για ήττα της Χαμάς». Τόνισε ακόμα ότι η χώρα μας έχει στρατηγική σχέση με το Ισραήλ αλλά και σεβασμό από τον Αραβικό κόσμο.

Όσον αφορά στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ο πρωθυπουργός είπε ότι συνομιλούμε με ευρωπαϊκές χώρες, με τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη για το αν υπάρχει ρόλος για θαλάσσια ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι περιορίζονται οι ανθρώπινες απώλειες. Το Ισραήλ είναι ένα δημοκρατικό κράτος, έχει κανόνες εμπλοκής που δεν είναι ίδιοι με αυτούς μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα στο πλαίσιο του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου».

Είπε ακόμα ότι θα προσπαθήσουμε να διαδραματίσουμε το ρόλο του πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

«Για την Ουκρανία το μέτωπο παραμένει ενωμένο»

Όσον αφορά στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα μας όπως και η ΕΕ επιμένουν στην στήριξή της. «Σε αυτό είμαστε ενωμένοι. Αν γυρίζαμε το χρόνο πίσω αυτό δεν ήταν εύκολο, χρειάστηκε προσπάθεια και αυτό αφορά την εκπομπή ενός μηνύματος για οποιονδήποτε σκέφτεται την αλλαγή συνόρων αυτό έχει ένα τίμημα. Για την Ουκρανία το μέτωπο παραμένει ενωμένο, υπάρχουν φωνές διαφορετικές αλλά όχι ισχυρές για να αλλάξει η στάση μας».

Όσον αφορά στις αμυντικές δαπάνες ήταν ξεκάθαρος. « Όταν μιλάμε για τη δική μας αμυντική ικανότητα στην Ευρώπη είναι προφανές ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Η Ελλάδα δαπανά πάνω από 3% του ΑΕΠ για τους αμυντικούς σκοπούς της και αυτό έχει δημοσιονομικό τίμημα. Ή άμυνα είναι κρίσιμης σημασίας για την ευημερία μας. Αυτή τη συζήτηση την έχουμε τώρα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ξοδεύουν πολλά για αμυντικές δαπάνες. Σε έναν περίπλοκο κόσμο τα κράτη πρέπει να είναι αυτόνομα».

Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε για το αν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών είπε: «Είμαι πολύ έμπειρος και δεν πρόκειται να κάνω πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν μια σχέση που υπερβαίνει τα πάντα. Συνεργάστηκα και με τον Ντόναλντ Τραμπ και με τον Τζο Μπάιντεν. Η θεσμική διάσταση των σχέσεών μας είναι στέρεη. Και με το Κογκρέσο έχουμε μια θεσμική σχέση καθώς βλέπει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή».

Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση

Όσον αφορά στην Κίνα ο πρωθυπουργός είπε ότι η Κίνα είναι αντίπαλος – ανταγωνιστής αλλά  και μια χώρα που πρέπει να συνεργαστούμε σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, για την τεχνητή νοημοσύνη δεν ξέρω γιατί υπάρχει αντιπαλότητα στις τεχνολογίες.

«Η Ελλάδα έχει διμερείς σχέσεις με την Κίνα, αλλά δεν θα πω διαφορετικά από αυτά που λένε άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες για την Κίνα. Η Ευρώπη συμπιέζεται. Από τη μια έχουμε το κινεζικό μοντέλο με κρατικές ενισχύσεις χωρίς περιορισμούς και από την άλλη έχουμε τις αμερικανικές επιχειρήσεις που έχουν έναν κάπως «προστατευτισμό».

Δημιουργείται εύλογη ανησυχία για το τι κάνουμε για την ευρωπαϊκή βιομηχανία και σε σχέση με την ανταγωνιστικότητά της. Και η απάντηση δεν είναι ο κατακερματισμός και γι αυτό χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή απάντηση. Κάναμε το πρώτο βήμα μέσω του ταμείου Ανάκαμψης και ανταγωνιστικότητας και για εμένα η ανησυχία είναι πως αυτό θα δημιουργήσει τη δυνατότητα στην Ε.Ε. για να προσφέρει τη στήριξη στις επιχειρήσεις. Δεν πρέπει να είναι ένα πείραμα που θα γίνει άπαξ. Πρέπει να πείσω τους συνομιλητές μας στην Ευρώπη ότι χρησιμοποιούμε τα χρήματα για το σκοπό αυτό, τότε η συνεισφορά θα είναι θετική στη συνολική απόδοση της οικονομίας μας».

«Το λαϊκίστικο μοντέλο κατέρρευσε»

«Οι υπουργοί γνωρίζουν καλά ότι στο σημειωματάριο με τις βαθμολογίες που βάζω σε πρώτη προτεραιότητα είναι τα χρονοδιαγράμματα με το Tαμείο Aνάκαμψης, γιατί αν χάσεις ένα μόνο ορόσημο, τότε αυτό είναι πρόβλημα», είπε αναφορικά με τις προτεραιότητες στο κυβερνητικό έργο.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ανισότητα ως τη μεγαλύτερη εξ αυτών. «Είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αξίες και να τις ενδυναμώσουμε» τόνισε, χαρακτηρίζοντας, στο πλαίσιο αυτό, ως πολύ σημαντικό το αποτέλεσμα των πρόσφατων πολωνικών εκλογών και τη νίκη του Ντόναλντ Τουσκ.

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στη νίκη του κόμματός του στις εκλογές λέγοντας ότι το «κερδίσαμε με μεγαλύτερο ποσοστό από το 2019 και το λαϊκιστικό μοντέλο κατέρρευσε».

Για τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στο σύγχρονο πολιτικό σύστημα ο πρωθυπουργός είπε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης μπορούν να είναι αποτελεσματικότερες με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και αναφέρθηκε στην προσφάτως συσταθείσα από την κυβέρνηση επιτροπή επιστημόνων, για τον σκοπό αυτό.Είπε ακόμα ότι μπορούμε να κάνουμε την δημοκρατία μας καλύτερη.

Ροή ειδήσεων

Advertisement