Connect with us

Ελλάδα

«Ψαλιδισμένη» προκαταβολή στους αγρότες-Περικοπή επιδοτήσεων στην Αιγιάλεια

Published

on

Η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης στους αγρότες της Αιγιάλειας πιστώνεται στους λογαριασμούς από την τράπεζα Πειραιώς, σταδιακά. από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας (27/10/2023) ενώ από σήμερα Τρίτη ξεκινά και η πίστωση της επιδότησης από την Ε.τ.Ε.

Η επιδότηση περιλαμβάνει φέτος περικοπές που φτάνουν έως και 30%, γεγονός αναμενόμενο από την περίοδο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης ΟΣΔΕ.

Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα των αγροτοσυνδικαλιστών του Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» και του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας, σε κατ’ επάγγελμα αγρότες αναλογούν φέτος ποσά από 1.000 έως 2.000 ευρώ καθώς αφαιρούνται και εισφορές στον ΕΛΓΑ που παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Η περικοπή των επιδοτήσεων είναι κατά μέσο όρο κοντά στο 20% γίνεται από τη νέα ΚΑΠ. Παράλληλα με την ακρίβεια και τις γενικότερες επιπτώσεις από τον πληθωρισμό, φέτος έχουμε τη μικρότερη πληρωμή προκαταβολής αγροτών από την περίοδο 2000-2005 ενώ το επόμενο διάστημα το πρόβλημα αναμένεται να είναι εμφανές και στην αγορά της πόλης!

Ειδικότερα για τους σταφιδοπαραγωγούς και ελαιοπαραγωγούς τα πράγματα αναμένεται να είναι δυσάρεστα καθώς η φετινή παραγωγή σταφίδας είναι μικρότερη κατά 50% κατ’ ελάχιστο ενώ η παραγωγή ελαιολάδου είναι σχεδόν ανεπαρκής. Τις επόμενες μέρες τα σωματεία των αγροτών αναμένεται να εξετάσουν την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μέσα στο 2023 η οποία περιλαμβάνει, μεγάλη μείωση της παραγωγής λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, μείωση των επιδοτήσεων και χαμηλές τιμές παραγωγού στη σταφίδα. Η κίνηση της ΠΕΣ να ανακοινώσει παραλαβή στην τιμή 1,4 ευρώ/ κιλό για την φετινή σοδειά μαύρης σταφίδας δεν φαίνεται ότι μπορεί να καλύψει το χαμένο εισόδημα, σύμφωνα με τον Κώστα Γιάχο μέλος του προεδρείου του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας. «Για την φετινή χρονιά με τις ζημιές που έχουμε πάθει ζημιές από φυσικά φαινόμενα και την αύξηση του κόστους παραγωγής το 1,40 δεν φτάνει ούτε για το κόστος καλλιέργειας. Εκκρεμεί και η εξόφληση από πέρυσι για τους συναδέλφους παραγωγούς που έχουν πληρωθεί μόνο 0,70 ευρώ/κιλό σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που πήραν 1,25 ευρώ. Η φετινή χρονιά είναι μια από τις χειρότερες που έχουμε βιώσει, η παραγωγή μειωμένη από 50% έως 70%, οι μέχρι στιγμής τιμές πολύ χαμηλές, οι επιδοτήσεις όταν πληρωθούν θα είναι κομμένες περίπου στο μισό, το κόστος παραγωγής και διαβίωσης έχει εκτοξευθεί και η καθημερινότητα πλέον δεν παλεύεται!» αναφέρει ο κ. Γιάχος.

Ροή ειδήσεων

Advertisement