Connect with us

Διεθνή

ΗΠΑ: Κατά της επιβολής «νέας κατοχής» του Ισραήλ στη Γάζα – Στην «καρδιά» του θύλακα ο IDF

Published

on

Αντίθετη σε νέα μακρόχρονη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, δηλώνει η Ουάσιγκτον απαντώντας επί της ουσίας στις δηλώσεις Νετανιάχου πως η χώρα του θα αναλάβει «τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στον θύλακα μετά το τέλος του πολέμου.

Την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι βρίσκεται στην «καρδιά» της Γάζας με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας να αναφέρει πως οι ισραηλινές δυνάμεις «εισέβαλαν» στην πόλη από βορρά και νότο με συντονισμένες επιχειρήσεις από ξηράς, αέρος και θαλάσσης.

Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τη νύχτα στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό, ενώ σύμφωνα με το Al Jazeera επλήγη κατοικημένη περιοχή στην Σουτζάγια, και υπάρχουν δεκάδες θύματα, μεταξύ των οποίων και άμαχοι.

ΗΠΑ: Η Γάζα είναι παλαιστινιακό έδαφος

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως «η Γάζα είναι παλαιστινιακό έδαφος και θα παραμείνει παλαιστινιακό έδαφος και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της λήψης αυτών των αποφάσεων». «Δεν υποστηρίζουμε την επιβολή νέας κατοχής της Γάζας, ούτε το Ισραήλ» την επιδιώκει, πρόσθεσε.

«Το Ισραήλ και η περιοχή πρέπει να έχουν ασφάλεια και η Γάζα δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι πλέον βάση από την οποία θα εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον των πολιτών του Ισραήλ ή οποιουδήποτε άλλου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νετανιάχου: «Όχι» σε κατάπαυση πυρός

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ξεκαθάρισε εκ νέου σε διάγγελμά του πως δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ούτε θα παραδοθούν καύσιμα στη Γάζα, μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι οι Ισραηλινοί όμηροι από τη Χαμάς, ενώ έχει ξεκαθαρίσει πως στόχος είναι η χώρα του να αναλάβει «επ’ αόριστον» τη «γενική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο, για να εμποδιστεί, κατ’ αυτόν, κάθε επιστροφή της Χαμάς.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβαρδίζουν ακατάπαυστα τον θύλακο κι εντείνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου με πάνω από 1.400 νεκρούς στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχους που σκοτώθηκαν αυθημερόν, κατά τις αρχές.

Πάνω από 10.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους επίσης άμαχοι, έχουν σκοτωθεί και άλλοι 20.000 και πλέον έχουν τραυματιστεί στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Θρίλερ με εγκλωβισμένους Έλληνες σε μοναστήρι

Εν τω μεταξύ, το πολεμικό θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα, έχει και ελληνική διάσταση, καθώς οκτώ Έλληνες έχουν εγκλωβιστεί σε μοναστήρι στην στη Λωρίδα της Γάζας.

Το υπουργείο Εξωτερικών μέσω του Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων, διεμήνυσε πως βρίσκεται συνεχώς σε επαφή με τους Έλληνες που παραμένουν στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου.

Τα ονόματα και των 8 Ελλήνων, οι οποίοι παρέμειναν στο μοναστήρι, έχουν δοθεί τόσο στις Ισραηλινές όσο και στις Αιγυπτιακές Αρχές, ενώ έχουν ενημερωθεί οι Ισραηλινές Αρχές για την παραμονή Ελλήνων πολιτών στο μοναστήρι.

Το Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε ετοιμότητα. Όταν ανοίξει εκ νέου η διάβαση της Ράφα και καταστεί δυνατή η μετάβασή εκεί των Ελλήνων πολιτών θα μεταφερθούν, εφόσον το επιθυμούν, στην Αίγυπτο.

Ροή ειδήσεων

Advertisement