Connect with us

Διεθνή

Ισραήλ: Αντίστροφη μέτρηση για έφοδο στα τούνελ της Γάζας και η προειδοποίηση ΗΠΑ σε Νετανιάχου

Published

on

Την ώρα που στρατός του Ισραήλ κλιμακώνει τις μάχες για τον έλεγχο της Γάζας και συνεχίζει να «σφυροκοπά» μέσα στην «καρδιά» της πόλης, η πραγματικά μεγάλη σύγκρουση με τη Χαμάς αναμένεται να δοθεί κυριολεκτικά μέσα στα τούνελ. Εκεί, όπου σύμφωνα με το Ισραήλ βρίσκεται το μεγαλύτερο προπύργιο τρομοκρατίας, κάτω από μεγάλα νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου της πόλης, του Αλ Σίφα.

Η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση φέρεται να έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο δίκτυο υπόγειων σηράγγων που εκτείνονται σε όλη τη Λωρίδα και φτάνουν μέχρι τα σύνορα με την Αίγυπτο και το εβραϊκό κράτος. Αυτό ωστόσο, δεν δείχνει να φοβίζει τον IDF που έχει αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις περιμετρικά του αστικού ιστού περιμένοντας το «σύνθημα» για έφοδο στα τούνελ.

Το βράδυ της Τρίτης (7/11), οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι μάχονται σε σημαντικά κέντρα της Λωρίδας της Γάζας, στη διάρκεια ενός «πολύπλοκου και δύσκολου» πολέμου με τη Χαμάς. Η νότια διοίκηση του Ισραήλ μάχεται ασταμάτητα εδώ και ένα μήνα για να «χτυπήσει τον πυρήνα των δυνατοτήτων της Χαμάς», ανέφερε ο υποστράτηγος, Γιάρον Φίνκελμαν σε δήλωσή του. Ο Φίνκελμαν είπε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες «εξοντώνουν τρομοκράτες, ανακαλύπτουν σήραγγες, καταστρέφουν όπλα και συνεχίζουν να προελαύνουν στο κέντρο του εχθρού».

Παράλληλα, σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλανταν, επιβεβαίωσε ότι «…οι χερσαίες δυνάμεις του IDF έχουν μπει στα προπύργια τρομοκρατίας στη Γάζα από όλες τις κατευθύνσεις, σε τέλειο συντονισμό με τις θαλάσσιες και εναέριες δυνάμεις» και «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από την πόλη της Γάζας που σύμφωνα με τον ίδιο είναι «…η μεγαλύτερη τρομοκρατική βάση που χτίστηκε ποτέ από άνθρωπο».

Μάλιστα, αποκάλυψε πως «ο αρχηγός της Χαμάς, Γιαχία Σινγουάρ, κρύβεται στο καταφύγιό του και δεν έχει επαφή με τους συνεργάτες του», υποσχόμενος να τον εξοντώσει. Σχετικά με τα διεθνή αιτήματα για «ανθρωπιστικές παύσεις», ο Γκάλαντ διεμήνυσε ότι «οι ανθρωπιστικές παύσεις, για εμένα, σημαίνει ότι πρώτα και κύρια πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι, οι οποίοι κρατούνται σαν ζώα. Δεν θα υπάρξει ανθρωπιστική εκεχειρία χωρίς την επιστροφή των ομήρων».

Σε μια άλλη επίσημη τοποθέτηση, ο επικεφαλής εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, υποναύαρχος, Ντάνιελ Χάγκαρι, ανέφερε πως «14.000 «τρομοκρατικοί στόχοι και 100 τούνελ καταστράφηκαν μέσα στον τελευταίο μήνα».

Νετανιάχου: Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός

Το ύφος των προηγούμενων ημερών διατήρησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιβεβαιώνοντας όσο πιο επίσημα γινόταν ότι οι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμειςεπιχειρούν εντός του αστικού ιστού της Γάζας.

Στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ούτε θα παραδοθούν καύσιμα στη Γάζα, μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι οι Ισραηλινοί όμηροι από τη Χαμάς. Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς τους Παλαιστίνιους αμάχους να μετακινηθούν προς τα νότια για τη δική τους ασφάλεια. «Δεν θα σταματήσουμε», είπε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε εξάλλου τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ ότι «θα διαπράξει το λάθος της ζωής της» αν εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ.

Στη μεθόριο του Ισραήλ με τον Λίβανο σημειώνονται καθημερινά συγκρούσεις, με ανταλλαγή πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού, της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, στις 7 Οκτωβρίου.

Ισραηλινά μαχητικά πάνω από τη Βηρυτό

Μάλιστα, τα τελευταία χτυπήματα κατά του Ισραήλ από τα σύνορα του Λιβάνου, έφεραν την «υπογραφή» της Χεζμπολάχ και αυτό όπως ήταν φυσικό δεν πέρασε στα «ψιλά» από τον ισραηλινό στρατό. Τον τελευταίο μήνα, όσο οι βομβαρδισμοί εντείνονται, ο IDF έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον πέντε πτήσεις στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Μία από αυτές έγινε και σήμερα και μάλιστα σε αρκετά χαμηλό ύψος, δίνοντας την εντύπωση ότι η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου στέλνει μήνυμα στον Λίβανο για να «μαζέψει» τη Χεζμπολάχ.

Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Νετανιάχου

Οι ισραηλινές δυνάμεις δεν πρέπει να καταλάβουν ξανά τη Γάζα δήλωσε την Τρίτη (7/11) ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι, την ώρα που ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου είπε ότι η χώρα του θα αναλάβει τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Γάζα επ’ αόριστον, μετά το τέλος του πολέμου.

«Ο πρόεδρος εξακολουθεί να πιστεύει ότι η εκ νέου κατάληψη της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις δεν είναι καλή. Δεν είναι καλό για το Ισραήλ και για τον ισραηλινό λαό», δήλωσε ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για τις στρατηγικές επικοινωνίες Τζον Κίρμπι στο «CNN This Morning».

Η τελευταία προειδοποίηση από τον Λευκό Οίκο έρχεται αφότου ο Νετανιάχου μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News τη Δευτέρα για το ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του παλαιστινιακού θύλακα μετά τον πόλεμο, απάντησε: «Αυτοί που δεν θέλουν να συνεχίσουν στον δρόμο της Χαμάς».

Θρίλερ με εγκλωβισμένους Έλληνες σε μοναστήρι

Εν τω μεταξύ, το πολεμικό θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα, έχει και ελληνική διάσταση, καθώς οκτώ Έλληνες έχουν εγκλωβιστεί σε μοναστήρι στη Λωρίδα. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω του Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων, διεμήνυσε πως βρίσκεται συνεχώς σε επαφή με τους Έλληνες που έχουν παραμείνει στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου.

Τα ονόματα και των 8 Ελλήνων, οι οποίοι παρέμειναν στο μοναστήρι, έχουν δοθεί τόσο στις Ισραηλινές όσο και στις Αιγυπτιακές Αρχές, ενώ έχουν ενημερωθεί οι Ισραηλινές Αρχές για την παραμονή Ελλήνων πολιτών στο μοναστήρι.

Το Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε ετοιμότητα. Όταν ανοίξει εκ νέου η διάβαση της Ράφα και καταστεί δυνατή η μετάβασή εκεί των Ελλήνων πολιτών θα μεταφερθούν, εφόσον το επιθυμούν, στην Αίγυπτο.

Ροή ειδήσεων

Advertisement