Connect with us

Ελλάδα

Η άνοδος, ο θρίαμβος, και η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ

Published

on

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

Αποχωρώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Στέφανος Τζουμάκας προέβλεψε: «Μέχρι τις Ευρωεκλογές θα έχει κλείσει ο πολιτικός κύκλος, να μην πω νωρίτερα».

Ο Φρανσουά Μιτεράν είχε πει κάποτε ότι «η πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων». Εάν στην περίπτωση του πρώην υπουργού κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προσωποποιήσουμε τη σημασία του συγκεκριμένου αποφθέγματος, έχουμε το απόλυτο σύμβολο της ανόδου, του θριάμβου, και της πτώσης, εν προκειμένω της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.
Με επικεφαλής έναν ομολογουμένως χαρισματικό πολιτικό, τον Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ «καβάλησε» το κύμα της αγανάκτησης και της οργής της ελληνικής κοινωνίας κατά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Και από ένα κόμμα του 3%, που πάλευε να μπει στη Βουλή, έγινε ένα κραταιό κόμμα εξουσίας, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας.
Με τον ίδιο τρόπο που ο Ανδρέας Παπανδρέου άλωσε τη δεκαετία του ‘70 τον χώρο του Κέντρου, ο ΣΥΡΙΖΑ σάρωσε το ΠΑΣΟΚ, καθώς ένα πολύ μεγάλος μέρος των στελεχών, μελών και ψηφοφόρων του μετακόμισε στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Ο Στέφανος Τζουμάκας ήταν ένας από αυτούς που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, με την προοπτική ότι θα ήταν ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Μόνο που οι εποχές είχαν αλλάξει, και μάλιστα δραματικά.
Η εξαγγελία για το «σκίσιμο» του μνημονίου με ένα νόμο και με ένα άρθρο πήγε περίπατο, δίνοντας τη θέση της σε ένα τρίτο μνημόνιο, ενώ το «ΟΧΙ» στο έωλο δημοψήφισμα του 2015 μετατράπηκε εν μια νυκτί σε «ΝΑΙ». Ο ΣΥΡΙΖΑ θριάμβευσε στις εκλογές που ακολούθησαν. Ήταν η τελευταία αναλαμπή.
Με τη χώρα να εισέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα, το αντιμνημονιακό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πια εκτός τόπου και χρόνου. Και όχι μόνο αυτό. Μετά από την ήττα του στις εκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν μπόρεσε να αρθρώσει έναν πειστικό προγραμματικό λόγο. Έμεινε στο 2015.
Ήταν επόμενο, λοιπόν, να συντριβεί στις φετινές, διπλές, εκλογές, καθώς δεν ήταν σε θέση να αφουγκραστεί τα «θέλω» του εκλογικού σώματος, μεγάλο μέρος του οποίου μπορεί να περνάει δύσκολα, πλην όμως δεν είναι και αγανακτισμένο. Ως εκ τούτου, το κόμμα που γιγαντώθηκε στην κρίση δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης. Τόσο απλά.
Ο Στέφανος Τζουμάκας έχει δίκιο. Ο ιστορικός κύκλος του (σημερινού) ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε και ο δικός του, έχει κλείσει…

Ροή ειδήσεων

Advertisement