Connect with us

Οικονομία

Ακρίβεια: Τα τρόφιμα με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις μέσα σε έναν μήνα

Published

on

Ελαιόλαδο και φρούτα οδηγούν την κούρσα των ανατιμήσεων στα τρόφιμα σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο του 2023, αξιοσημείωτες όμως είναι οι αυξήσεις στις τιμές τους που καταγράφηκαν και μέσα σε έναν μήνα, σε σχέση δηλαδή με τον Σεπτέμβριο.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο, το ράλι ανόδου της τιμής του φαίνεται ασταμάτητο, συνέπεια της μειωμένης παραγωγής στην Ισπανία, η οποία τροφοδοτεί στο μεγαλύτερο ποσοστό τη διεθνή αγορά, την Ιταλία αλλά και στη χώρα μας. Τον Οκτώβριο του 2023, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ελαιόλαδο αυξήθηκε κατά 14,1% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ και μεταξύ Σεπτεμβρίου- Αυγούστου, η τιμή του είχε ανέβει κατά 6,7%. Σε ετήσια βάση το ελαιόλαδο καταγράφει αύξηση 26% και αναδεικνύεται αυτή τη στιγμή στον «πρωταθλητή» των ανατιμήσεων στα τρόφιμα.

Σε ανοδική πορεία συνεχίζουν βρίσκονται και οι τιμές των φρούτων καθώς εμφανίζονται αυξημένες κατά 8% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023 και κατά 20,55% σε ετήσια βάση. Σε συγκριμένα φρούτα μάλιστα, όπως για παράδειγμα στα πορτοκάλια οι τιμές αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και τους επόμενους μήνες. Όπως εξηγούσε στο CNN Greece ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, στη Βραζιλία που αποτελεί τη μεγαλύτερη χώρα – προμηθευτή σε πορτοκάλια που χρησιμοποιούνται για χυμό, η παραγωγή ήταν φέτος σημαντικά μειωμένη λόγω των ζημιών που στις καλλιέργειες της επιφέροντας εκτόξευση των τιμών διεθνώς.

Νέες αυξήσεις σε διάστημα ενός μηνός καταγράφηκαν ωστόσο και σε άλλες κατηγορίες τροφίμων που είχαν δεχθεί σημαντική επιβάρυνση στις τιμές τους προηγούμενους μήνες. Όπως για παράδειγμα σε γαλακτοκομικά και αυγά που ανατιμήθηκαν εκ νέου κατά 2,4% από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο του 2023.

Αύξηση 1,9% μέσα σε ένα μήνα κατέγραψε ο καφές, κατά 1,8% η κατηγορία «άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής», κατά 1,6% η ζάχαρη, οι σοκολάτες τα γλυκά και τα παγωτά, 0,6% συνολικά η κατηγορία των κρεάτων.

 

Στον αντίποδα, μείωση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε στα λαχανικά, και συγκεκριμένα κατά 2,1% στα νωπά και κατά 1,4% στα διατηρημένα και επεξεργασμένα. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι σε ετήσια βάση τα λαχανικά εμφανίζουν αύξηση κατά 12,3% ενώ τον Σεπτέμβριο του 2023 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023 είχαν ανατιμηθεί κατά 10,2%.

CNN.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement