Connect with us

Διεθνή

Η Αργεντινή εκλέγει πρόεδρο τον Χαβιέ Μιλέι που υποσχέθηκε οικονομική θεραπεία σοκ

Published

on

Στις κάλπες προσήλθαν την Κυριακή οι Αργεντίνοι για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας με το αουτσάιντερ Χαβιέ Μιλέι να επικρατεί του περονιστή υπουργού Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα.Ο άκρως φιλελεύθερος οικονομολόγος κέρδιζε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με το 55,95% των ψήφων έναντι 44,04% του αντιπάλου του, του κεντρώου υπουργού Οικονομίας Σέρχιο Μάσα, με το 86% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο.

Τα μερικά αποτελέσματα αυτά, που δίνουν διαφορά 11 και πλέον μονάδων στον κ. Μιλέι ανακοινώθηκαν από τη γενική γραμματεία της προεδρίας χθες βράδυ, λίγη ώρα αφού ο κ. Μάσα αναγνώρισε την ήττα του. Ο Χαβιέρ Μιλέι «είναι ο πρόεδρος που εξέλεξε η πλειοψηφία των Αργεντινών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο κ. Μάσα, ο οποίος είχε καταλάβει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, την 22η Οκτωβρίου.

Λίγη ώρα αφού ανακοινώθηκαν τα πρώτα μερικά αποτελέσματα, ο υποψήφιος της περονιστικής (κεντροαριστερής) συμπολίτευσης δήλωσε σε υποστηρικτές του, που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του στο Μπουένος Άιρες, πως τηλεφώνησε στον κ. Μιλέι «για να τον συγχαρεί και να του ευχηθεί καλή τύχη».

Στην επινίκια ομιλία του ο Χαβιέρ Μιλέι δήλωσε πως «σήμερα αρχίζει το τέλος της παρακμής» και «η ανοικοδόμηση της Αργεντινής», κάνοντας λόγο το «τέλος του μοντέλου της (πολιτικής) κάστας» το οποίο «έκανε φτωχούς» τους πολίτες της Αργεντινής, και της υιοθέτησης «του μοντέλου της ελευθερίας» προκειμένου «να γίνουμε ξανά παγκόσμια δύναμη».

Ο Μιλέι υπόσχεται οικονομική θεραπεία σοκ που περιλαμβάνει από το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας μέχρι την κατάργηση του πέσο και την περικοπή των δαπανών. Πρόκειται για δυνητικά επώδυνες μεταρρυθμίσεις που όμως έχουν απήχηση στους ψηφοφόρους, οι οποίοι είναι οργισμένοι από τον τριψήφιο πληθωρισμό, μια επικείμενη ύφεση και την αυξανόμενη φτώχεια.

Οι βασικοί υποστηρικτές θεωρούσαν ότι είναι ο μόνος υποψήφιος ικανός να εκθρονίσει την πολιτική «κάστα», όπως αποκαλεί ο Μιλέι τους κυρίαρχους πολιτικούς, και να τερματίσει την πολυετή κρίση που κατατρέχει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής.

Στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου τον Οκτώβριο, ο Μάσα κέρδισε το 36,7% των ψήφων έναντι περίπου 30% για τον Μιλέι.

Ο 53χρονος Μιλέι, οικονομολόγος που βρίσκεται στο «τιμόνι» του κόμματος Freedom Advances, έχει συγκριθεί με δεξιούς ηγέτες όπως ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο. Όμως, σε αντίθεση με τον Τραμπ και τον Μπολσονάρο, ο Μιλέι κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη από τους νέους ψηφοφόρους.

Ο Μιλέι είναι επίσης σθεναρά κατά των αμβλώσεων, τάσσεται υπέρ της χαλαρότερης νομοθεσίας για τα όπλα και έχει αποκαλέσει τον Αργεντινό Πάπα Φραγκίσκο σοσιαλιστή. Συνήθιζε να κουβαλάει ένα αλυσοπρίονο ως σύμβολο των σχεδιαζόμενων περικοπών του, αλλά το άφησε στο ράφι τις τελευταίες εβδομάδες για να τονώσει τη μέτρια εικόνα του.

Οι προκλήσεις του νέου προέδρου της Αργεντινής είναι τεράστιες. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα άδεια ταμεία της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας, ένα πρόγραμμα χρέους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον πληθωρισμό κοντά στο 150% και μια ιλιγγιώδη σειρά από capital controls.

Ροή ειδήσεων

Advertisement